2018-12-14 21:28


Speranţă din cenuşă

 |  16:33
Eduard Ivaşcu

În fiecare zi mor sute de oameni în conflictele din Siria şi Irak, dar a fost nevoie de seria de atentate de la Paris, soldată cu 132 de morţi, pentru ca lumea să se trezească la realitate. Iar realitatea este că Statul Islamic (ISIS) a devenit duşmanul comun al întregii lumi civilizate, din Est şi din Vest, iar pentru înfrângerea sa este nevoie de unirea tuturor forţelor care, acum, acţionează separat.

Atentatele sângeroase de la Paris au şocat opinia publică occidentală, care trăia cu iluzia periculoasă că focarul jihadist este undeva departe şi nu o poate afecta direct. Asta în ciuda faptului că mii de francezi, belgieni, britanici sau germani - de origine arabă sau nu -, luptă în prezent de partea Statului Islamic.

Şocul uriaş este provocat tocmai de evidenţa faptului că proprii cetăţeni se întorc radicalizaţi şi execută atacuri, nu refugiaţii sirieni sau irakieni, aşa cum încearcă să acrediteze propaganda partidelor extremiste. Extremele politice sunt întotdeauna cele care încearcă să speculeze spaimele populaţiei, iar în acest sens atacurile de la Paris nu fac excepţie.

Evidenţa este însă alta: dintre cei şase terorişti identificaţi până la această oră, cinci au naţionalitate franceză, iar unul belgiană. Deci nici măcar unul din sutele de mii de refugiaţi ajunşi în UE nu a fost implicat în atacuri!

Iar autorităţile, deşi au dificultăţi să recunoască public această realitate, pregătesc deja opinia publică pentru măsuri altădată de neconceput pe teritoriul naţional. “Securitatea este prima dintre libertăţi şi tocmai de aceea alte libertăţi ar putea fi limitate!”, a declarat premierul francez, Manuel Valls, în faţa Adunării Naţionale, solicitând prelungirea stării de urgenţă.

Este o recunoaştere a faptului că războiul cu ISIS nu mai este doar unul extern, limitat la lovituri aeriene în Siria, ci a devenit şi unul intern, care va afecta însuşi modul de viaţă al francezilor. În Franţa există chiar riscul unor atentate cu arme chimice sau bacteriologice, a avertizat Valls, probabil pentru ca gradul de pericol al ameninţării interne să le fie clar tuturor.

Europa nu va putea fi însă complet înconjurată de garduri, iar o soluţie definitivă trebuie găsită acolo unde se află problema: în Siria şi Irak. O schimbare de paradigmă este deja în curs.“Vestul ar trebui să facă pace cu Assad, dacă vrea să învingă ISIS”, susţine fostul şef al armatei britanice, sir David Richards, potrivit revistei Time.

Assad a devenit brusc răul cel mai mic, iar marile puteri, mobilizate acum de Franţa, par mai înclinate ca oricând să îşi dea mâna pentru distrugerea jihadiştilor la ei acasă. Dacă acest lucru se va întâmpla, înseamnă că există totuşi o luminiţă la capătul tunelului şi pentru această lume panicată şi fără direcţie în care trăim.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-23

TAGURI: speranta, cenusa, paris, isis, statul islamic
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...