2018-12-12 06:14


Stânga românească e una socialistă

 |  21:00

Acum câteva zile, imediat după lansarea ideii de “platforma de stânga”, am simţit nevoia să vin cu câteva precizări, pentru ca toată lumea să înţeleagă exact ce înseamnă această platformă, care este scopul iniţierii acestui demers şi care sunt condiţiile politice care conduc spre această construcţie.

Mai întâi de toate, pentru că trăim într-o lume liberă şi democratică, iar dreptul de asociere şi acela de expresie politicăsunt încă drepturi de care se pot bucura şi cei care nu simpatizează neapărat cu anume partid politic, îndrăznesc să calific drept normală iniţierea “platformei de stânga” şi firească exprimarea pe spaţiul politic în acest sens. În al doilea rând, vreau să reafirm că orientarea politică nu este un bun cu folosinţă exclusivă a unui singur partid, iar faptul că anumiţi politicieni îşi declară aceeaşi orientare politică de stânga, nu reprezintă altceva decât că stânga românească, din păcate, încă mai rămâne parţial legată de stânga socialist comunistă printr-o politică nereformată, nemodernizată şi neadecvată momentului. Stânga este progresistă de la Partidul Democrat din SUA până la Grupul din Parlamentul European. Adică nu se fereşte de mediile universitare, nu fuge de radicalismul intelectual şi acceptă polemica şi în mediile care nu produc voturi, dar cimentează concepte şi valori.

“Platforma de stânga” deschide dialogul spre modernizare, asumare şi înţelegerea faptului că toţi suntem egali tocmai pentru că toţi suntem diferiţi. Ideile de stânga şi platformele politice, într-o societate evoluată, nu creează “electorat captiv” ele construiesc, adaugă, reformează şi dincolo de alegeri. Stânga reală oferă fără să pretindă.

Revenind la “platforma de stânga”, cred că acest concept va trebui să fie explicat pe îndelete pentru a se înţelege că nu a fost proiectat şi nu este imaginat ca un cumul de formaţiuni politice şi organizaţii, realizat în vederea obţinerii de voturi în alegeri. “Platforma de stânga” este un spaţiu de dezbatere unde cei cu vederi de stânga, fie că sunt reprezentanţi ai mediului politic, de afaceri, ONG-uri, organizaţii patronale ori organizaţii de pensionari, pot să îşi formuleze opiniile liber, în vederea sintetizării unui cadru de priorităţi şi soluţii pentru societatea românească în ansamblul ei. Altfel spus, nu există nici un potenţial pericol ca “platforma de stânga” să concureze cu purtătorii de sacoşe cu merinde pe la porţile oamenilor în efortul de a le obţine voturile fără ca alegătorii să aibă şansa de a exprima ce îi interesează cu adevărat. Platforma este, aşa cum am gândit-o noi, un instrument politic modern de relaţionare cu societatea în sensul transparentizării transferului de opinii şi în luarea deciziilor.

Consider, aşadar, că este perfect de înţeles îngrijorarea unor partide nereformate cu privire la acest concept, întruct el vine odată cu progresul societăţii pe fondul unei nevoi din ce în ce mai acute a politicului de a răspunde exigenţelor evoluate ale românilor, români care refuză întoarcerea în trecut.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-12-26
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SECTOR
19 Oct 2011

vai de tine. in campania pentru Bucuresti cand te plimbam ca pe urs pe la Aversa iti era teama sa nu-ti murdaresti pantofii de spiltz. nici mana nu puteai sa dai cu muncitorii si acum esti de stanga. ne lasi cu aburelile tale de 2 lei?
SPECTATOR
19 Oct 2011

Stanga securistilor! Stanga marlanilor lui Oprea. Stanga de dreapta! Stanga de rasul lumii. Mai rau decat la PSDR!
CITITOR
19 Oct 2011

Aveti nevoie de saracii cu duhul sa va dea votul, voua celor care nu aveti nici un principiu. Sunteti adunatura impostorilor din Parlament, cea a penalilor santajabili. Explicatiile sunt doar abureala si nu au nici o logica politica.
ELENA
19 Oct 2011

Au fost interesante si corecte comentariile la acest articol, din 17 si 18 octombrie. Nu inteleg de ce s-au sters?
CITITOR
20 Oct 2011

Spuneti ca ,,platforma stanga deschide dialogul''. Oare asa faceti in Parlament unde sustineti furtul de vot,votul la doua maini pentru legi aberante despre care nu ati vorbit in fata alegatorilor, pentru ca sigur nu ati fi fost votat.
TUDOR
21 Oct 2011

Asa de mult o s-o reformati pana o veti desfiinta (sau o s-o smintiti din temelii ca si Invatamantul, Sanatatea, Apararea etc.) Le place unora acest cuvant incat se ling pe buze si inainte de a-l rosti si dupa. Reformati-va intai pe voi, dezertori in gasca si la un semnal. Voi nu de influenta comunista fugiti, ci de zanganitul de catuse. Ce usor e sa imbraci tradarea, lasitatea, hotia, lipsa de respect pentru votant in straiul fetid al alergaturii dupa... reforma.
CETATEAN
21 Oct 2011

Bravo Tudor! Observatii de esenta.
ANNA
21 Oct 2011

Iar tu esti o iuda!Cine crezi ca e atat de dobitoc sa te mai voteze?Pa si pusi!
CITITOR
22 Oct 2011

Raspuns pentru Elena. Pentru ca, facand cea ce ati propus , adica sa inmulteasca numarul deputatilor si senatoriloe tradatori cu numarul voturilor primite , poate s-au ingrozit ( de rusinat nu s-au rusinat) vazand cate sute de mii de alegatori au tradat, i-au mintit, le-au inselat increderea.
CRISTIAN
22 Oct 2011

Mai dragilor,voi combateti aici intre voi cu ai vostri pentru linistea voastra bag seama. Ca sa nu va mai agitati atat ,va dau eu rezultatul generalelor cu o mica aproximatie.Tineti minte postarea asta : USL 42-45 % PDL 25-28% UNPR 11- 14% UDMR 5-6,5% Adaugati la chestia asta faptul ca presedintele se numeste Basescu si pregati-va pentru inca multi ani de opozitie. Eu zic sa nu va grabiti sa nominalizati tradatorii si fidelii pentru ca urmeaza inca un contingent de alesi locali si parlamentari care vor pleca din USL dupa care ......!
BIG
23 Oct 2011

Peste tot in lume astia care se declara de stanga sunt cei mai mari mincinosi si hoti, ei reglementeaza tot pentru a fura mai mult. La noi mai sunt pe deasupra si securisti si turnatori,niste scursuri de oameni adica. Diaconescu asta, uitati-va la ochii lui, nu crede nimic din ce spune,doar repeta ce ii spune unitatea(UM) din care face parte.
Random imageUltimele stiri


loading...