2019-05-21 15:56


Tainele spovedaniei lui Cioran

 |  11:12
Tainele spovedaniei lui Cioran

Chiar dacă mai sunt trei săptămânii până la Paște, televiziunile se agită permanent să transmistă în direct cât mai multe spovedanii inedite.

De câțiva ani, cea mai mare „capelă” pentru spovedit este DNA, unde rolul marelui duhovnic este jucat de Laura Codruța Kovesi. Dar, de câteva luni a mai apărut o „capelă” care-i face concurență serioasă celei de la DNA, este vorba de  Comisia parlamentară de control a activităţii SRI din Palatul Parlamentului, unde mare  duhovnic a ajuns Claudiu Manda. Dacă la DNA s-au spovedit zeci de mii de oameni, iar o parte dintre ei au fost îndrumați să-și facă mătăniile și canoanele la beciul domnesc, la spovedaniile Comisiei SRI „păcătoşii” sunt vedete de top, gen Dragomir, Maior sau Coldea, fapt pentru care spovedaniile acestora se termină în fața camerelor de luat vederi sau pe Facebook.

Și la DNA și la Comisia SRI, audiența este maximă, iar spectacolul este fascinant. Se spune că în fața doctorului și a duhovnicului incetează cavalerismul și începe spovedania. Așa că, ceea ce se întâmplă la ora actuală ne duce cu gândul la vorbele lui Vadim Tudor: „Corespondenţa noastră cu Dumnezeu e violată, din când în când, de preoții care trădează taina spovedaniei”. Zilnic suntem bombardați de acatistele unor preoţi deghizaţi în avocaţi, procurori sau judecători, redenumite stenograme DNA, dar și de spovedaniile televizate sau postate pe Facebook. Este incredibil ce destăinuri fac „păcătoşii” la DNA și la Comisia SRI! Practic, am ajuns la tainele despre spovedanie mărturisite de Emil Cioran: „Spovedania: viol al conștiințelor făptuit în numele cerului. Ca și celălalt viol - analiza psihologică! Laicizată, prostituată, spovedania se va practica la colț de stradă, cât de curând: cu excepția câtorva criminali, toată lumea tânjește să aibă un suflet public, un suflet-afiş”. Ca atare, acum,la spovedanie, trăirile plăcute se transformă în fapte urâte, și nu ne mai rămâne decât murmurat canonul dintr-o epigramă în vogă acum: „De vrei, mânat de cele sfinte/ Păcatele a-mi ușura/Ia-ți un calculator, părinte/Că ai ce monitoriza”.

În concluzie, nu vă mai spovediți atâta pe Facebook, pentru că Dumnezeu încă nu are cont!


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-03-19

TAGURI: dna, kovesi, manda, sri
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG