2017-01-23 23:04


“Timpul pentru a ataca Iranul”

 |  15:13

Am ezitat până acum să scriu despre tensiunile dintre Iran şi SUA, dintr-un scepticism intelectual al celui care vrea să dispună de toate cheile informative ale jocului. Dar anumite evoluţii, care la prima vedere nu spun nimic deosebit, mă fac să iau în calcul şi scenariul conflictului pentru 2012.

După ce am parcurs declaraţiile oficialiilor de la Casa Albă, am observat o evoluţie strategică nouă a SUA. Spre deosebire de cazul Irak, în care americanii s-au grăbit să înceapă un război anticipativ pe motiv de arme de distrugere în masă şi au fost cei mai vehemenţi susţinători ai unui conflict, în problema iraniană Washingtonul a început moderat, lăsând raportul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică să vorbească de la sine. Agenţia a avut rolul de instigator. Oamenii sunt deja convinşi că Iranul produce arme nucleare, fără ca politicul să rostogolească subiectul în atenţia publică. Apoi, oficialii din SUA au susţinut ideea sancţiunilor financiare ca mijloc de presiune şi, în ultimă instanţă, dacă iranienii nu dau înapoi, au spus că toate opţiunile sunt pe masă. Astfel, în condiţiile în care toate celelalte mijloace ar fi epuizate, Statele Unite vor face ceea ce este necesar pentru a stopa pericolul nuclear iranian. Cu toate acestea, pe parcursul mai multor ani, strategia sancţiunilor nu a reuşit să împiedice ţara islamică să se dezvolte, fapt care induce un alt scenariu la orizont. Sancţiunile nu pot rezolva o ameninţare pe termen lung şi, în context, ameninţarea nucleară a Iranului poate fi eliminată doar printr-un război. Sună plauzibil? Scepticii ar spune nu. Dar există destui doritori pentru ca saga „Timpul pentru a ataca Iranul” să devină realitate. De obicei, acţiunile de lobby îşi ating scopul.

Va juca preşedintele Obama această carte la alegerile din noiembrie 2012? Pentru viitor el a anunţat menţinerea superiorităţii militare a Americii în lume. Va urma...


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-11-18

TAGURI: Iran, SUA, război, sancţiuni, scenariu, arme nucleareComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CEI CARE L AU UCIS PE HRISTOS
08 Ian 2012

aveti si voi o problema-dar v ati gidit de ce au fost ucisi atitia evrei? de ce aceasta ura impotriva voastra,nu numai de la musulmani ci si de la crestini?sinteti avari,ucideti copii altora,il ucideti pe filu lui dumnezeu,,vreti bani si putere -atit..pina cind ,pina unde?
NELU
08 Ian 2012

Daca Obama mai vrea un mandat sa trebuie sa distruga Iranul
ILIE
09 Ian 2012

Stimata doamna Reya Adamescu, am parcurs si eu articolul dvs. Am inteles faptul ca acest subiect, Iranul, va este total strain. Textul dvs. este speculativ si fortat, scris astfel probabil din dorinta de a "spune ceva" pe o tema pe care nu o stapaniti deloc. Am incheiat lectura acestuia convins de faptul ca daca ati fi "ezitat sa scrieti" in continuare "despre tensiunile dintre Iran si SUA", ar fi avut de castigat si ziarul la care lucrati, si cititorii sai - multi, putini, cati sunt - si, in ultima instanta ... chiar dvs.
TZU
10 Ian 2012

Americanii practica acum un nou tip de razboi. Mai mult ca sigur, cu Iranul va fi unul neconventional, nu cum suntem obisnuiti. Daca nu o fac risca sa-si piarda statutul de mare putere militara.
Random image