2019-02-19 02:47


Umiliţi şi ucişi de către patroni

 |  19:13
Umiliţi şi ucişi de către patroni
Compromisurile pe care, în special în anii de după Revoluţie,românii au fost nevoiţi să le facă pentru a-şi păstra un loc de muncă, pentrua-şi găsi unul, pentru a pune o bucată de pâine trudită dinaintea copiilor, îşiarată zilnic efectele.

Pentru mulţi stăpâni de afaceri, ştacheta demnităţiiumane a fost lăsată prea jos, astfel încât să o poată trece chiar şi cei mainesimţiţi dintre ei. Amatorii de supravieţuire sau de un trai, cel mult, decentsunt nevoiţi să accepte orice din partea acestor dumnezei mai mici, în faţacărora angajaţii nu sunt decât nişte sclavi netrebnici. Două accidente teribilede autocar, trase la indigo parcă, au la origine aceeaşi cauză: oboseala preamare acumulată de către şoferi. Primul dintre ei de-abia se întorsese dinSpania şi, a doua zi, dis-de-dimineaţă, a trebuit să plece din nou în cursă.Era nervos, spun unii dintre pasageri. Obosit, hărţuit de şefi, chinuit degânduri şi probleme. Numai el poate şti. Al doilea a aţipit la volan. Şapteoameni au intrat în pământ, iar câteva zeci au ajuns în spital. O fi de ajunspentru proprietarii firmelor de transport, care refuză dreptul angajaţilor laodihnă? În ajunul Paştelui, un alt şofer, de la o firmă germană, s-a spânzuratdin cauză că angajatorul nici n-a vrut să audă de cererea de concediu aromânului. Unui tânăr de nici 30 de ani, tatăl a doi copii mici, i-a plesnitinima, din cauza umilinţelor şi a bătăilor îndurate în Italia. Soţia lui spuneprintre lacrimi cum erau trataţi acolo, înjuraţi, făcuţi „bastardi” (nemernici)şi gunoaie, loviţi cu o bâtă, cum munceau zi-lumină, fără pauză de masă, fărăsă li se dea un strop de apă. Iar atunci când omul ei a picat lat, fărăsuflare, nimeni nu s-a învrednicit să cheme o ambulanţă. Oamenii plecaţi lamuncă se întorc în patru scânduri, de parcă ar fi fost pe front, în Afganistan.Asta se întâmplă în Italia, leagăn al civilizaţiei europene. Dar consulateleRomâniei, ambasadele, Ministerul Afacerilor Externe ce spun despre cum sunttrataţi fraţii noştri pe meleaguri străine? Sau aceste instituţii sunt doarsimple redacţii de pliante, în care străinii veniţi la noi sunt învăţaţi să seferească de urşii din oraşele montane şi de hoţi, iar ai noştri sunt povăţuiţisă nu scuipe pe jos ori să nu se scarpine în fund, atunci când se află la Parissau Roma? Este o chestiune de apărare a demnităţii unei naţii, în fond. Darnu-i pasă nimănui de asta.

În lupta pentru supravieţuire, unii dintre români suntdispuşi să taie de pe listă: orele de odihnă, duminicile şi sărbătorile alăturide familie, zâmbetele copiilor care-i aşteaptă în pragul casei să vină de laserviciu, onoarea de familişti, atunci când ştiu că soţia este tolerată lamuncă doar dacă face niţel sex cu şeful. (În cele mai fericite cazuri, îipermite boss-ului să-o mângâie cu deştu’ pe sub rochie). Cine e de vină pentru toate astea? Renunţarea la valori? Oparte a presei care promovează non-valoarea, obscenitatea şi violenţa?Nepăsarea guvernanţilor, care se uită la popor printr-o lunetă întoarsă invers şimânjită de muşte pe de-asupra? Sau noi, toţi?


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-06-09
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DETECTIV
29 Iun 2011

nepasarea NATO!....SOLUTIA:trebuie sa implementeze nu numai politisti straini la frontiere ci si securisti straini.Atunci ,brusc,justitia va incepe sa functioneze,parlamentul asisderea,mas media la fel(market makerii)...ba chiar si 'JAVREI ORDINARE' i se va pune botnita !..asta pana la alegeri...ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU !
Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...