2018-12-17 04:44


Un Pont(a): mai e timp să divorţezi de Crin

 |  21:00

Încălzirea electorală de la Neamţ a demonstrat previzibilul: Uniunea Social Liberală nu funcţionează. Două formaţiuni politice aflate pe val şi-au încordat muşchii cât au putut de tare, dar au fost bătute de candidatul unui partid erodat serios de statul la guvernare.

Scuze pentru eşec se găsesc cu duiumul: mită electorală, fraudă,  promisiuni mincinoase şi multe altele. Însă, dincolo de toate astea, realitatea e una singură. Uniunea nu a putut să scoată un procent suficient de mare pentru a face ca toate aceste „ciuguleli electorale” să nu conteze. Dacă cifrele din sondajele proprii, în care USL susţine că ar avea peste 60 la sută din electorat, ar fi fost reale, atunci pungile cu ulei sau scosul la vot cu autocarul nu ar fi schimbat balanţa.

Ceea ce ştiu probabil mulţi liberali şi pesedişti, dar se feresc să o spună public, este că mariajul celor două partide nu a fost o idee bună. Oricât s-ar strădui, şansele ca la alegeri USL să ia peste 50 la sută sunt mici.

Explicaţia e logică. Există un electorat clasic al liberalilor, acel nucleu care votează din convingere cu ei. Şi acest electorat va prefera să stea acasă, în loc să pună ştampila pe o formaţiune unde activează nume ca Ion Iliescu sau Marian Vanghelie. La fel e şi cu alegătorii de stânga, oamenii simpli de la ţară, la care nu au prins niciodată discursurile elitiste ale lui Călin Popescu Tăriceanu, Dinu Patriciu sau chiar şi Crin Antonescu. De-asta, soluţia pentru USL ar fi fost să meargă pe liste separate, cu discursuri şi lideri diferiţi. Ba chiar ar fi fost util să se şi certe puţin, aşa de ochii alegătorilor. Regia ar fi funcţionat de minune, fix până în seara alegerilor, când cele două partide din Opoziţie şi-ar fi cerut mâna unul altuia. Şi atunci chiar s-ar fi lăsat cu nuntă mare, cu chef şi toate cele, aşa ca pentru o zestre de peste 60 de procente.

Dar în formatul actual, în care Uniunea nu prea mişcă acul electoral, divorţul pare să fie unica şansă de revigurare. Altfel, petrecerea de nuntă de la anu’ s-ar putea să se transforme în parastas.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-09-05
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SILE
23 Aug 2011

Basescu a zis , un cuplu comic. Eu as corecta: un cuplu tragicomic.Ce mi s-a parut la inceput ciudat a fost ca media nu si-a dat mai de mult seama de asta. Inseamna ca sunt si ei de aceeas calitate. O zi buna !
CIUPINGHER
24 Aug 2011

Atat todorp is cat si sile pot fi, or bou or belea se incadreaza de minune chiar daca nu au divortat inca, eu i-am citit pe acesti indivizi si va asigur ca nu gresesc ,in rest sa traiti bine!
DE LA GOGU
25 Aug 2011

Adevarat graiesti
UN DOMN
25 Aug 2011

Mare dreptate ai
Random imageUltimele stiri


loading...