2017-01-17 14:54

EDITORIAL


Un scenariu plauzibil

 |  21:00

Privind la ce se întâmplă în aceste zile, poţi spune, fără să fii vreun mare cunoscător, că istoria se repetă într-un mod ironic. Oricât s-a încercat reprezentarea ideatică a unui sistem european în care toţi contează, realitatea arată încă o dată că drepturile sunt doar în curtea celui puternic, mai ales în vremuri tulburi. Cei slabi sunt singurii vinovaţi şi condamnabili pentru actuala criză din UE? Nu. Vorbim de un eşec unitar.

În aroganţa sa, elita europeană a pus la cale un sistem monetar rigid care s-a transformat într-o capcană mortală. Mixul de disfuncţionalităţi economice, de divergenţe economico-politice inevitabile adunate sub o mare autoritate tutelară, de încălcări ale suveranităţii naţionale şi ale drepturilor democratice face ca acum Europa să stea pe un butoi de pulbere. Care a fost răspunsul greilor UE? Au început să impună decizii altor state în numele salvării Europei Unite. Au impus austeritate care în vremuri de criză nu poate decât să adâncească recesiunea şi să crească povarea datoriei. Au dat ultimatumuri care au dus la schimbări de lideri politici. Au impus monitorizări externe. Şi acum discută despre excluderea ţărilor periferice din zona euro. Plănuiesc o Europă puternică şi una slabă. Urmărind toată această desfăşurare de forţe te întrebi dacă nu au vrut, de fapt, o Europă inegală după ce şi-au dat seama de greşeala din proiectare a UE. Cu un grup de ţări slabe, puternicii pot mai uşor jongla şi impune un proiect care să le priască. Un management globalist în care ei vor dicta, dar nu li se va putea dicta. O ţară ca Germania îşi va putea exercita suveranitatea sa naţională pentru că are greutatea economică necesară să o facă.

E o miză care s-ar putea să ne depăşească. Până la urmă, cum spunea un american, lumea nu depinde de Grecia şi Italia: în acest an, creşterea PIB-ul Chinei va fi echivalentul a trei noi economii greceşti…


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-09-28

TAGURI: scenariu, ue, monetarComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image