2017-01-21 00:11

EDITORIAL


Unde sunt idealurile românilor?

 |  19:06
Unde sunt idealurile românilor?

Dacă stăm să ne gândim bine, pe timpulcomuniştilor, cetăţenii acestui colţ de lume aveau idealuri mai înalte decâtcele pe care le au oamenii astăzi. Iar numele acestor năzuinţe erau parcă mairotunde şi mai demne. Visam să avem Libertate, să fie Democraţie, să ne putemînchina la Dumnezeu şi să păşim în biserici de sărbători, fără teama de a fipârăţi de securişti la serviciu, ne doream să călătorim în Occident, plănuiamsă le facem un viitor copiilor noştri, râvneam la câte şi mai câte frumuseţi,ambalate în poleiala lumii civilizate, dar interzise nouă, celor de aici.

Astăzi, cuvintele ce definesc noţiunile cele mai statornice ale umanităţiijoacă tontoroiul în dicţionar, aşezându-se în dreptul altor explicaţii saugolindu-se de semnificaţii. De vină pentru asta sunt idealurile tot maiscăzute, visurile tot mai mici, planurile pe termen tot mai scurt, într-o lumeîn care relativitatea e singurul mâner de sprijin. Până şi ferestrele, la care nesilabisim în grabă rugăciunea de seară, pentru o zi mai bună, parcă au devenithublourile unui vas ce se scufundă. Din păcate, visele noastre, acum, ţin dedata la care sperăm să ni se dea salariul, întreg sau nu, şi, în funcţie deasta, ne facem lista de cumpărături şi a utilităţilor. Alţii îşi construiescplanuri „grele”, de cum termină liceul sau 8 clase primare, cum să fugă înlume. Pleacă, încă cruzi, din familie şi, uneori, se întorc cu picioareleînainte. Accidente de muncă - fireşte, din vina lor! -, răzbunări mafiote sauun pumn italienesc în plină figură şi... gata visul.

În ţară, copiii noştri pot beneficiade lapte sau de o ciocolată numai dacă patronii se hotărăsc să-şi plăteascăangajaţii, care muncesc pentru ei şi firmele lor. Ne mai gândim înfriguraţi şitrişti la pensii, la medicamentele compensate şi gratuite, uneori şi la moarte,care e atât de scumpă... Până şi asta!

Entuziasmul şi avântul revoluţionar,care înainte spărgeau munţi de granit şi creau omului nou un drum spre stele,sunt două fantasme care ne urmăresc din pat până în hol, la cuier. (Dacă maiavem, că unii dintre noi l-am folosit pentru încălzire...) Bagajul cu proiectede viitor al românului este uşor, dar îl târăşte în silă. Copiii din ziua deazi nu-şi mai doresc salam, ci să fie ca… un Salam. Florin Salam! Nu mai vorprăjituri cu frişcă, ci etnobotanice. Puţini mai adorm cu poveşti. Acum aţipescnevrotici în zumzăit de talk show-uri sau cu analiza amănunţită a crimelor dela Cernavodă.

Puţini mai sunt cei care vor să facăceva, să încerce o idee, să lupte, să-şi simtă ţara în sânge, s-o iubească şis-o scoată din încleierea în care a fost adusă în ultimii 20 de ani. Dar aceştiavor fi mereu opriţi la timp, ca de obicei, de cei cărora evoluţia nu le prieştede nici un fel.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-12-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

SINDICALISTUL
04 Feb 2011

SCMD: Comisia de audit si-a pierdut raportul inainte de a-l publica • L-a gasit d-l Gl mr. (r) Ioan Zapor, din Piatra Neamt, si iata ce publica: "Asadar, daca veti primi varianta reala a raportului de audit veti constata ca nu pot fi justificati 4,5 miliarde lei, bani proveniti din cotizatii, contabilizati intr-un fel sau altul, si inca 2,5 miliarde lei, disparuti dar cu tot cu aproximativ 2000 membri de sindicat. Vezi PLANO 10

Adauga un comentariu

Random image