2017-01-16 22:18

EDITORIAL


Unde sunt vinovaţii pentru tragedia de la Uricani?

 |  19:24
Unde sunt vinovaţii pentru tragedia de la Uricani?

Secaută vinovaţii în Valea Jiului. Aşa au început, ieri, jurnalelede ştiri despre îngrozitoarea tragedie de la mina Uricani. Şi, chiar aşa: cines-o face vinovat de moartea celor cinci mineri şi a altor zeci care şi-au datduhul în măruntaiele pământului, în ultimii ani? Hazardul sau responsabilii cegestionează acest sector, în care se lucrează, la 21 de ani după cădereacomunismului, cu utilaje şi echipamente din epoca de aur? Şi care e căpuşatpeste limită de firmele care au sponsorizat partidele ce s-au perindat laPutere?

Că politicienii n-au nici o soluţie pentru zoneleminiere, e limpede. Zilele trecute,guvernanţii au prezentat celor de la FMI o „strategie de restructurare”rezumată, simplu, la decizia închiderii a trei mine din cele şapte existente înprezent. Compania Naţională a Huilei, care datorează un miliard de euro labugetul de stat, nu mai poate fi tolerată în actuala formulă de către FMI, aşacă se impune o soluţie radicală.

Ce se va întâmpla, însă, cu oamenii care trăiesc înzonele unde minele vor fi închise şi cărora nu li se propune o alternativă desupravieţuire? Cui îi pasă de tragedia zilnică a minerilor care pleacă de acasăfără să ştie dacă se vor mai întoarce? Sunt întrebări ale căror răspunsuri nuse găsesc în „reforma statului” şi nici în vreun plan de guvernare pentruperioada de criză şi postcriză. În obişnuita manieră „bocciană” tăiem,respectiv închidem, şi abia apoi vedem cum s-or descurca ortacii.

De la momentul declanşării dezastrului de la Uricani,miniştrii se întrec în acte de mărinimie la adresa familiilor celor spulberaţiîn mină. Văduvelor li se promite angajarea la Compania Huilei, dar şi „pacheteconsistente” de ajutoare financiare - unul de urgenţă şi „unul individualizat,în funcţie de necesităţile fiecărei familii”, cum spune ministrul muncii. IoanBotiş, care a catalogat tragedia drept „un accident care se mai întâmplă înmină”, speră că suma de peste o sută de milioane de lei vechi acordaţi de statîn astfel de situaţii va şterge măcar parţial durerea unor familii care nu-şivor reveni niciodată pe deplin din acest şoc. Ministrul economiei, Ion Ariton,a plusat cu promisiunile, precizând că doreşte sprijinirea mineritului."Ne dorim să creăm condiţii de muncă mult mai bune în mină", a spusAriton. Cea mai hazardată declaraţie afăcut-o, însă, ministrul de interne, Traian Igaş. Acesta a afirmat că “dindiscuţii” a înţeles că în mină condiţiile nu erau "chiar rele",existând "dotări". "Din păcate, se întâmplă şi evenimentenefericite", a concluzionat Igaş.

Singura concluzie care se poate trage în afara oricăreianchete menite să determine cauzele deflagraţiei de la Uricani este aceea că vinovaţiipentru repetatele tragedii din zonele miniere nu trebuie căutaţi în ValeaJiului, ci pe la sediile partidelor politice. Sunt cei care îşi amintesc demineri doar în campania electorală, când merg să le promită o viaţă mai bună,în timp ce le împart găleţi de plastic şi pachete „promoţionale” cu alimente...


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-01-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MENATWORK
06 Feb 2011

Cum unde? La putere! Doar asta vor sa insinueze si televiziunile penalilor grabiti spre puscarie.

Adauga un comentariu

Random image