2017-01-22 01:50

EDITORIAL


Universităţile din UE s-au prins că proştii au bani şi că vor să se care de la noi

 |  19:54
Universităţile din UE s-au prins că proştii au bani şi că vor să se care de la noi
Seara, în timpul cinei, fata îi spune tatălui: „Să ştiică după ce iau bacul plec la o facultate din afară. Pot alege una din trei oferte.Mai exact, dintre ofertele ce mi se potrivesc: Olanda, Belgia sau Portugalia”.„Cum adică ţi se potrivesc?”, ripostă surprins tatăl. „Păi am fost la târguleducaţional de la Cluj şi, la cele trei mese la care m-am oprit, reprezentanţiiuniversităţilor respective, de altfel bărbaţi tineri şi foarte şic (unul dintreei era român care a studiat acolo, nu s-a mai întors în ţară şi vorbea prostlimba maternă) au avut răbdare cu mine şi m-au intervievat. Le-am spus că laşcoală am note mici, că rareori ating medii de 6,00 şi 7,00, că nu sunt ajutatăsă învăţ cât mi se cere, fiindcă, tu ştii bine tati, cât sunt de pricepută înmânuirea calculatorului, ce succes am pe site-urile de socializare şi nu mai amtimp să rezolv probleme din culegeri şi să citesc cărţi. Vezi şi tu cumprofesorii îmi cer imposibilul! Nu mai suport să stau în RO”. „Bine, dar poţialege o facultate de-a noastră”, a replicat părintele. „Nicidecum, străinii măpregătesc pentru carieră şi apoi nu am chef să mă mai întorc acasă”.

Am reprodus acest dialog dintr-un simplu motiv. Există unputernic curent general de hulire a tot ceea ce este autohton, există o voinţăunanimă de împingere a tineretului ca să plece definitiv în cele patru puncte cardinale ale Europei. Ştimcu toţii că sunt mii de motive personale şi condiţii economice nefavorabile.Însă puţini cunosc care sunt adevăratele cauze pentru care cea mai mare partedintre universităţile străine vin aici, îşi deschid tarabele cu tot felul depliante şi promisiuni şi fac racolări de tineri fără o selecţie prealabilă.Trebuie să o spunem deschis: criza a afectat întregul sistem universitar dinEuropa. Cei mai buni studenţi din universităţile UE au migrat şi migrează înmasă spre cele din SUA, după o selecţie excesiv de barbară (cum normal ar fitrebuit să fie şi la noi), iar pe continent au rămas multe locuri goale. Seresimte lipsa taxelor în euro şi atunci managerii universităţilor cu numepompoase fac pe dracu în parte ca să acopere deficitul financiar şi să reumpleamfiteatrele cu berbeci certaţi cu studiul, indiferent din ce ţară provin. Căînvaţă mai bine sau mai prost nu interesează pe nimeni în UE. Important e săvină banii. Nu mai există criteriu de selecţie la angajare dacă te prezinţi cuo diplomă din Amsterdam, Bruxelles sau Bucureşti.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-09-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MENATWORK
27 Feb 2011

Din pacate, pentru prostii care nu au bani, platim noi. Avem universitati berechet, nu ramane prost nelicentiat. Si universitarii de 2 lei sunt garla, defapt noi banii ii platim sa aiba moara lor ce macina.

Adauga un comentariu

Random image