2019-02-20 10:02


Ziua Marii Uniri, un circ cu fasole și cârnați

 |  23:39
Ziua Marii Uniri, un circ cu fasole și cârnați

Cine să-imai înțeleagă pe români? La Alba Iulia, dincele 7000 de porții de cârnați cu castraveți murați au mai rămas caserole neatinse, la București s-au călcat oamenii în picioarepentru o fasole și-o țuică fiartă. Nu-i vorbă, foamea e mare și în Capitala Unirii și în Capitala patriei, dar ardeleniiau bun simț și n-au luat decât o porție, fiecare.Ceea ce confirmă ipoteza Agerpres, că în acest an s-a înregistrat cea maiscăzută participare la o aniversare de 1 decembrie din ultimele două decenii.

Vremea rea,lumea plină de lehamite, după cât circ a înghițit de când s-a scumpit pâinea...

În fond,cine a pus Ziua Națională în plinăiarnă? Doar Letonia sau Estonia mai încearcă să-și scoată cetățenii din casă pe ger, fiindcă atunci a căzut Imperiul sovietic.Majoritatea europenilor au sărbătorile naționale vara, ca și americanii,care serbează ziua când și-au declaratIndependența, nu ziua când i-au învins pebritanici. Dacă se alegea 9 mai, ziua în care a pornit construcția Regatului României, nu însemna căne bucuram mai puțin de 1decembrie, momentul când s-a finalizat acest proiect. Defilam primăvara, cândoamenii se pot bucura împreună, atât la Arcul de Triumf cât și la picnic, și se organizau ceremonii în SalaUnirii, la vreme de iarnă. Mie mi s-ar părea obligatoriu ca Parlamentul să țină o ședință la AlbaIulia, de fiecare 1 decembrie. Unde mai pui că nici nu întristam două milioane de români de naționalitate maghiară, care nu aveauniciun motiv să-și pună doliu la steag de 9 mai.

Parlamentariicare, după 1990, au ales 1 decembrie, au votat după un interes de moment.Partidul majoritar se temea de singurul adversar redutabil pentru Ion Iliescu:Mihai I. Ziua Independenței erapericulos de aproape de Ziua Monarhiei, 10 Mai, așa că au pus ziua națională la concurență cu SfântulNicolae, Moșul Crăciun și cetățenescul Revelion, când, după modelul occidental, ies mai mulți oameni la artificii decât au ieșit, vreodată, la paradă.

Cumdiscutarea acestui subiect nu aduce nici bani, nici voturi, nu cred că PDL vaavea vreun interes să reformeze sărbătoarea națională, așa cum pretindecă reformează statul (în fond, protocolul a fost modificat, ca să se simtă și premierul important, de ce nu s-arpropune două momente aniversare: unul în mai, altul în decembrie?).

Dar, defapt, despre ce Zi a Unirii vorbim? Aia în care, la Sibiu, ca să se vadă și Boc în poză, când tăia panglica lao bucățică de șosea, pedeliștii au ”uitat” să-i invite laceremonie pe reprezentanții PSD și ai Forumului Democrat alGermanilor? Or fi venit, în 1918, la Alba, și germanii și maghiarii,dar Klaus Johannis-ul lor nu-i sufla în ceafă lui Brătianu, cum se întâmplă azicu parodia lui Maniu, numită Boc.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-09-17
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MICHAEL2010
02 Dec 2010

Autorul exceleaza de mai multa vreme in texte scrise in bataie de joc, fara idei, fara umor, jalnice ca tinuta. Stiam ca a terminat medicina, oare nu mai are nici un fel de mandrie de a scrie un articol inteligent?
ONEATA
03 Dec 2010

@Michael2010:autorul a terminat medicina,iar acum vrea sa termine presa.
MENATWORK
04 Dec 2010

Tupeu la Realitaea, nesimtire, infatuare...Cine te crezi, si cine mama dracului te plateste Valcule?
DUMITRU IUGA
04 Dec 2010

Fara vorba multa - 1 decembrie ziua nationala SPIRITUALA a Romaniei, la Alba Iulia - merg acolo numai cei ce inteleg asta. 9 mai, sarbatoarea nationala a Romaniei, oficial,la Bucuresti! Impacam si capra si varza... Dumitru Iuga - tiiu2001@yahoo.com
Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...