2019-05-19 20:50


Ministrul Educației anunță ore SUPLIMENTARE pentru elevii cu probleme la învățătură

 |  17:24
Ministrul Educației anunță ore SUPLIMENTARE pentru elevii cu probleme la învățătură

Ministrul Educaţiei anunţă ore suplimentare în şcoli pentru copiii care nu au ţinut pasul cu programa şcolară. Măsura se va aplica elevilor din clasa a III-a până într-a VIII-a. Ecaterina Andronescu nu a precizat după ce criterii şi cine îi va selecta pe participanţi. A spus însă, într-o intervenţie la România TV, că orele "remediale", după cum le numeşte, ar putea să se facă din ianuarie anul viitor, cu aceeaşi învăţători şi profesori pe care elevii îi au şi la clasă.

„De la clasa a III-a, apreciez eu, după experienţa pe care o am, şi până la clasa a VIII-a...Dacă elevii, o bună parte din ei, ţin pasul cu ceea ce le cere programa şcolară, o altă parte din ei pierd permanent în ceea ce priveşte acumularea în cunoaştere. Ca urmare, de la clasa a III-a şi până la clasa a VIII-a se accentuează extraordinar de mult decalajul dintre cei care fac faţă programelor şcolare şi cei care nu fac faţă programelor şcolare. Şi cred că cu acest lucru va trebui să începem, adică să găsim resursele necesare şi de câteva zile analizăm acest lucru, în aşa fel încât începând cu clasa a III-a, cel puţin pentru elevii care sunt în această situaţie, în pierdere de achiziţie în cunoaştere, să încercăm să facem cursuri remediale, cu învăţătorii de la clasă, după clasa a V-a cu profesorii”, a declarat ministrul educației, Ecaterina Andronescu.

„Elevii, începând de la clasa a III-a, cei care pierd ritmul cu cei care păstrează ritmul cu programa şcolară, vor avea, probabil, două-trei ore suplimentare la clasă pentru recuperarea, remedierea cunoaşterii pe care ar fi trebuit să o acumuleze şi nu au făcut-o”, a precizat ea.

„Cred că toţi cei care se află în această situaţie şi se îndepărtează de majoritatea clasei, toţi trebuie să participe.  Şi cred că va trebui să începem aceste lucruri chiar din semestrul II, din ianuarie, din februarie”, a mai spus ministrul educației.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-12-14

TAGURI: ministrul educatiei, ecaterina andronescu, ore suplimentare, elevi care nu tin pasul, ore remediale
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ALECU
14 Dec 2018

Acei elevi care au nevoie de ore suplimentare ca să devină submediocrii sau mediocrii în cel mai bun caz , că doară , clasa de mijloc (mediocră) este cea mai numeroaspă , să rămână la șaibă , vorba lui Băsescu, școală profesională , fără să chinuiți copii cu bacul.! Ca să reciclezi gunoaiele , sau să le aduni , nu-ți trebuie bac , și leafa-i foarte bună.!
ANONIM
15 Dec 2018

ALTA IDEE SF A CUCOANEI ASTEIA DE CE A DESFIINTAT SCOLILE PROFESIONALE IN MANDATELE EI ANTERIOARE? DECI PROFESORII VOR STA TOATA ZIUA LA SCOALA PENTRU NISTE LOAZE . ORICUM VOR STA DEGEABA CA NU FACI DIN ACEEA POPI
MI-AR PLACE
15 Dec 2018

să n-o mai văd NICIODATĂ pe vrăjitoarea asta în învățământ, în presa scrisă sau pe sticlă! E UN REBUT UMAN, ca toți cei care și-au bătut joc de țara asta, înnebunind pe români prin schimbări demente, care-s repetitive! De vină sunt și părinții pentru că acceptă situația asta: au rămas ca pe vremuri când școala le educa copiii, ei fiind prea obosiți să se mai ocupe și de ei!
PRIN TRANSCRIPTUL ăSTA,
16 Dec 2018

mă adresez părinților, inclusiv copiilor lor care au cap să judece ceea ce s-a întâmplat/se întâmplă cu familia în țara noastră, de ce s-au înmulțit divorțurile, de ce oamenii sunt mai singuri, refuzând să se căsătorească, care-s MODELELE impuse mediatic, care-ai realitatea de fapt...etc: BIOFIZICIAN VIRGILU GHEORGHE -PART 1:''FAMILIA - INSTRAINARE , CONFLICTE SI DIVORT'' ! BY: VAJU https://www.youtube.com/watch?v=1ytFH2hGY1g Biofizician Virgiliu Gheorghe: Eu sunt împotriva culturii spectacolului, cu tot ce înseamnă acesta, inclusiv aplauzele…invitații mei sunt Mircea Andrei și Anca care sunt de la Liceul Sf.Sava din București, sunt în clasa a X-a, ei fac o mărturie asemănătoare celei pe care o depun eu astăzi, în fața Dvs…în sensul că încearcă să-i trezească, să-i facă să-nțeleagă că societatea în care trăim, îi înconjoară cu o mulțime de MĂRTURII MINCINOASE, CU SISTEME CE NU URMĂRESC ALTCEVA DECÂT SĂ LE DISTRUGĂ VIAȚA. Ei vor prezenta niște materiale în momentul în care voi ajunge la TEMA REVOLUȚIEI SEXUALE, care chiar fac parte din modulele pe care le aduc în fața colegilor din București și în alte locuri din țară. Bine-ar fi ca tot mai mulți tineri să se trezească pentru că, în fond EI SUNT VIITORUL și dacă ei conștientizează, pot creea – să zicem – o cultură puțin mai sănătoasă pentru poporul acesta.
RĂZBOIUL ÎMPOTRIVA
16 Dec 2018

FAMILIEI, am ales acest nume, ca un fel de peri-frază la RĂZBOIUL ÎMPOTRIVA POPULAȚIEI, este o carte unei americance extrem de cunoscută în State, în care se arată că, PRIN CONTROLUL POPULAȚIEI URMĂRIT PRIN TOT FELUL DE MIJLOACE, țintește FAMILIA și nu cred că există o realitate mai scumpă și mai prețioasă pentru om, din toate vremurile, fie că este vorba despre familia în care ne naștem, fie că este vorba despre familia pe care o dobândim, fie că este vorba despre comunitatea mai largă a Bisericii în care trăim. Și totuși, deși importanța familiei este atât de mare, sub presiunea societății moderne, a stresului, a acestui BOOM INFORMAȚIONAL, familia devine una dintre cele mai neglijate realități în lumea în care trăim. Și, chiar mai mult…îndrăznesc să spun, suntem martorii unui război fără precedent la care trebuie să facă față familia zilelor noastre. Ce ne face să afirmăm că este vorba despre un adevărat război, dacă luăm în considerare numai conflictele din sânul familiei și rata divorțurilor, ne vom putea gândi că nu este vorba numai de un război obișnuit dus cu arme convenționale, ci UN ADEVĂRAT RĂZBOI NUCLEAR pentru că, e mai mult decât o DECIMARE A FAMILIEI, adică se distrug unul din zece, dar aici, în Europa, la ora asta, 6 din 10 familii divorțează. Deci, deja mai multe divorțează decât cele care se formează. Această rată imensă, se datorează unei evoluții majore în societatea primelor decenii.
ADICă, CEL PUțIN
16 Dec 2018

cîteva zeci de procente au avut ultimele decenii și creșterile sunt rapide, dacă se va continua așa în mod evident, în următoarele două decenii, familia va deveni o minoritate în societate, cel puțin familiile formate din prima căsătorie. Dacă ne gândim la pacea din familie, pentru că mulți au spus – Da, domnule divorțul, dar dincolo de asta, noi nu vedem războiul…războiul să spunem că, mai ales războiul zilelor noastre, NU ESTE EVIDENT…E ÎN PRIMUL RÂND INFORMAȚIONAL, ESTE DUS CU ARME TOTAL NE-CONVENȚIONALE, CARE NU AU MĂCAR NICI VIZIBILITATE. În genere, în familie, astăzi…pacea – în cele mai multe cazuri – este înlocuită cu conflictul. Se produce înstrăinare, se produc conflicte care de cele mai multe ori evoluează în divorț. Eu asemăn divorțul cu o formă de moarte pentru că, cuplul unit în jurul familiei este ALTCEVA decât fiecare individ luat în parte…are o istorie comună, niște evenimente care au adus un plus de valoarea vieții fiecăruia prin dragostea care i-a unit, prin lucrurile frumoase petrecute împreună, chiar și prin durerile împărtășite, prin copiii născuți, prin năzuințele împărtășite de cei doi, șamd…nu este ușor să ștergi cu pixul un istoric de 10-20 de ani și poate chiar cei mai frumoși ani din viață, și totuși lucrul acesta se întâmplă astăzi.
DACă NE GâNDIM
16 Dec 2018

ce este o familie și vreau să spun că, în urma cercetărilor pe care le-am făcut, sunt tot mai convins: ea (familia) presupune o unitate, o monadă! Este o altă realitate decât indivizii luați separat, în sensul că ei comunică deja într-un fel aparte…și BĂRBATUL ȘI FEMEIA, încep să împărtășească – DIN PUNCT DE VEDEREA NEUROLOGIC, NEUROPSIHOLOGIC - UN MOD COMUN DE A FI, CHIAR ȘI BIOLOGIC ÎMPĂRTĂȘESC ACEEAȘI GRUPĂ DE MICROBI. Deci, din toate punctele de vedere, soții ajung la o UNITATE. Cu cât unitatea aceasta este mai puternică, au atât șansa familiei de rezistență în fața vitregiilor lumii de astăzi, este mai mare. Din păcate sunt și condiționări, determinări culturale, psihologice…suntem formați într-un anumit fel, și vom vedea DE CE și CUM ne fac să ajungem la conflicte și cred că nimeni nu-și dorește, în momentul în care s-a căsătorit să ajungă la divorț, nimeni nu-și imaginează viața fără celălalt, în momentul în care pășește pe scările Bisericii ca să se cunune sau să-și boteze primul copil. Și totuși ruptura asta se produce și, ”dintr-un TRUP” cum spune Evanghelia ajung să se separe. Problema este că, DIVORȚUL astăzi, NU ESTE UN PRODUS AL SĂRĂCIEI cum se insinuează și nu se dorește o analiză obiectivă, o analiză atentă a fenomenului pentru că, populațiile, să zic românii, întotdeauna au dus-o destul de greu, uneori chiar mai greu dpdv material, decât o duc astăzi. Nu sărăcia…sărăcia să zic, a fost comună în întreaga istorie ci, cauza/cauzele sunt eminamente culturale și, dacă e să vorbim despre cauze, vorbim despre mai multe fronturi pe care se duce astăzi, războiul împotriva familiei.
CULTURA MODERNĂ
16 Dec 2018

ESTE POTRIVNICĂ FAMILIEI. Și când spunem cultura modernă, ne referim la MULȚIMEA MENTALITĂȚILOR, ATITUDINILOR, COMPORTAMENTELOR, CHIAR ȘI VESTIMENTAȚIEI = TOT CEEA CE ÎN MARE MARTE MASS-MEDIA PUNE-N MIȘCARE…CONȘTIENT SAU INCONȘTIENT SUNT DISOLUTIVE PENTRU RELAȚIA MARITALĂ! Dar nu numai vectorul cultural….ȘI CEL POLITIC ESTE ÎNDREPTAT ÎMPOTRIVA FAMILEI. De exemplu, în 2007 familia românească era ÎNCĂ una dintre cele mai puternice din Europa…în sensul că aveam cea mai mică rată de divorț. Astăzi, în 2008 s-a produs UN SALT și probabil, statul român a considerat că familia română este prea solidă și asigură prea bine stabilitatea în România, așa că, trebuie să dea legi pentru a slăbi familia, astfel că au dat o lege în care se poate divorța în numai 30 de zile la notariat. Spre comparație, un prieten care locuiește în SUA, profesor acolo…mi-a spus că, în Washington DC ca să divorțezi, trebuie să demonstrezi că un an de zile ai dormit în altă cameră, în altă casă decât cea în care stăteai cu soțul sau soția ta. Dacă într-un an de zile există o singură eroare de o noapte petrecută împreună, se ia de la zero. Deci, vedeți cât de mult se luptă un stat, statul american pentru susținerea familiei și cât se ”luptă” statul român pentru ne-susținerea ei, sau pentru disoluția ei. Până la urmă, o familie puternică ajută un stat puternic și înseamnă copii mai mulți, înseamnă o altfel de conștiință, pentru că FAMILIA - încă o dată – ESTE UN CONSTRUCT CE ASIGURĂ STABILITATE ȘI VALOARE.
PRIMA DE CARE
16 Dec 2018

mă voi adresa este CULTURA DIVERTISMENTULUI ȘI CEA A SPECTACOLULUI care, în mod evident exclud familia; distracția este unul dintre lucrurile cele mai comune tinerilor din zilele noastre, pentru că este mediată foarte puternic. Distracția aduce bani, controlează conștiințele. Distracția este pentru relaxarea omului însă, când acesta devine un mod de viață, de conștiință….atunci, obiectivul principal al existenței, atuncea, este într-adevăr o problemă…distracția vine și aduce câștiguri mari – ăsta este unul dintre motivele pentru care este promovată. Ea înseamnă televizor, ea înseamnă internet, înseamnă erotism, înseamnă petreceri, înseamnă băutură, înseamnă droguri și o excesivă răspândire în afară. Însă, familia – prin excelență – este îndreptată înăuntru și presupune cu totul altceva! Amăgiți într-o primă formă cu distracția, de lungă durată, tinerii refuză să-și mai facă familii devreme…amână! Acesta este – să spunem – primul mecanism care se produce: AMÂNAREA RELIZĂRII/ÎNTEMEIERII UNEI FAMILII! Distracție, cât mai multă…astfel că, amânarea începe de la 25 de ani și durează până la 30-35 de ani, iar în unele cazuri, și până la 40 de ani. Însă, o familie întemeiată mai târziu, are șanse mult mai mici de reușită. Familiile de succes astăzi, potrivit statisticilor americane, trebuie să înceapă în jurul vârstei de 20-21 de ani, adică vârsta cea mai mică în care este bine să se formeze familia și 28 de ani, vârsta cea mai mare. Aceasta este o medie, sigur că există și excepții. Dar și mediile ne spun foarte mult.
DISTRACȚIA SLĂBEȘTE
16 Dec 2018

FAMILIA pentru că în primul rând SLEIEȘTE PUTERILE TINERILOR…ei pornesc cu un handicap în viața de familie, atât fetele cât și băieții…organismul lor nu mai este rezistent pentru că, CULTURA DISTRACȚIEI, CULTURA PLĂCERII ESTE UNA EPUIZANTĂ. Băutura, drogurile, excesurile, toate aceste lucruri epuizează organic! FAMILIA NECESITĂ ENERGIE…FEMEIA, LA NAȘTERE ARE NEVOIE DE ENERGIE! Dacă nu are această energie, dacă nu are această stare bună, atuncea RISCUL APARIȚIEI UNEI DEPRESII POST-NATALE, ESTE FOARTE MARE! Și, vedeți astăzi…FEMEILE CARE FAC foarte multe ASTFEL DE DEPRESII pentru că NU AU FOST PREGĂTITE ÎN VIAȚA DE FAMILIE…înainte, căsătoriile se realizau într-o anumită perioadă a anului, în care organismul era mai întărit, era mai capabil să ducă lupta-aceasta, SCHIMBAREA-ACEASTA…pentru că este și-o schimbare prin consumul de energie pe care îl cheltuiești, astăzi nu se mai ține cont pentru că, SOCIETATEA MODERNĂ, DEȘI ESTE DOMINATĂ DE TOT FELUL DE TEORII, NU ȚINE CONT DE FIREA OMULUI, CI DE FIREA LUCRURILOR! Tinerii deasemena, băieții…își epuizează energia astăzi mai cu seamă cu pornografia și masturbarea, astfel încât și organic și neurologic, pleacă de la un handicap! Dar, dincolo de aceste lucruri care epuizează organismul uman, MODUL DE VIAȚĂ PE CARE-L PRESUPUNE SOCIETATEA DISTRACȚIEI, A DIVERTISMENTUL…este UNUL INCOMPATIBIL CU FAMILIA ÎN SENSUL CĂ NOI, TOT CE FACEM ÎN VIAȚĂ, ÎNVĂȚĂM, orice EXPERIENȚĂ! Dacă este o experiență care durează câțiva ani din viață, NE VA MARCA ÎNCĂ CÂȚIVA ANI DIN VIAȚĂ! 2-3 ANI DE VIAȚĂ, NE VA MARCA ÎNCĂ 10!
DECI, DACă 2-3 ANI
16 Dec 2018

de viață le-ai petrecut în distracție, îi va fi foarte greu să se bage în viața de familie pentru că omul se obișnuiește, așa o duce! Multe familii – vă dau un exemplu – încep de la ideea de concubinaj. Amână căsătoria și-și zic: ”noi trăim împreună și o să ne căsătorim noi....”, iar toate statisticile spun că, CĂSĂTORIA DE PROBĂ ESTE URMATĂ DE O CĂSĂTORIE DE SCURTĂ DURATĂ, ÎN SENSUL CĂ CREȘTE DURATA DIVORȚULUI ULTERIOR. Proba aceasta nu este deloc bună pentru că ea modifică pe cei doi. În ce sens îi modifică? În sensul că ei doi SE OBIȘNUIESC CU O STARE DE FAPT, cu O STARE DE CONȘTIINȚĂ. Și această stare de conșiență este dominată de primul factor: IRESPONSABILITATEA, în sensul că niciunul nu și-l asumă pe celălalt. Această STARE DE IRESPONSABILITATE, de PROVIZORAT devine STARE COMUNĂ DE CONȘTIINȚĂ, în sensul că pătrunde în conștiința noastră. Și-atunci când tinerii vor să se căsătorească, își dau seama că nu mai pot face pasul. Se căsătoresc, DAR NU POT RĂBDA, NU POT SUPORTA TENSIUNEA RESPONSABILITĂȚII, MAI ALES DE CÂTRE BĂRBAT, DAR ȘI DE CĂTRE FEMEIE. EI S-AU SCHIMBAT! Încă o dată: tot ce ai făcut o perioadă lungă de timp, te schimbă! Când tinerii, fără să mai fi cunoscut pe alții sau fără să fi avut alte experiențe sau fără să fi fost în concubinaj, ei intră într-o viață în care se pot forma dintr-un început de un anumit fel; mintea lor se formează într-un anumit fel.
SUNT ANUMITE
16 Dec 2018

OBIȘNUINȚE PE CARE PE PRESUPUNE VIAȚA DE FAMILIE și care sunt foarte importante, ANUMITE INTERDEPENDENȚE. Dacă acestea nu funcționează de la început așa, mai târziu va fi foarte, foarte greu să intre în acest ritm pentru că familia este o bucurie, este o șansă…mai cu seamă când cei doi se iubesc însă, știm toți = este o greutate, trebuie să lupți! E O LUPTĂ CA SĂ POȚI SĂ DUCI O FAMILIE, ca orice lucru important din viața noastră. În general, DISTRACȚIA ÎI OBIȘNUIEȘTE pe oameni, mai ales PE CEI TINERI, cu o MENTALITATE DOMINATĂ DE NE-ASUMARE, DE DE-MOTIVARE, DE SUPERFICIALITATE ȘI INFANTILISM. Și o să vedem de-acum înainte, tot mai mulți oameni care sunt adulți dar au mentalitate de copii...sunt infantili pentru că, MATURIZAREA PRESUPUNE TRECEREA OBLIGATORIE PRIN ANUMITE ETAPE DIN VIAȚA NOASTRĂ = de la etapa copilăriei, copilul trebuie să fie copil, trebuie să aibă adolescență, în adolescență trebuie să facă cele ale adolescenței…astăzi, copiii noștri de la vârsta de 7 – 8 ani, încep să se gândească la problemele adulților – lucruri care le afectează în mod clar ființa și nu se mai pot maturiza cum trebuie! FAMILIA PRESUPUNE MATURITATE! DE LA UN BĂRBAT SE PRETINDE SĂ FIE UN OM ÎNFRÂNAT, UN OM RESPONSABIL, UN OM PUTERNIC…IAR DE LA O FEMEIE, SĂ FIE FEMEIE, SĂ FIE O FEMEIE CALDĂ…și vom discuta mai mult despre asta, la IDENTITATEA DE GEN.
TELEVIZORUL…
16 Dec 2018

eu vorbesc mult despre televizor și m-am cam săturat să vorbesc despre televizor. Zilele trecute aflam despre o conferință ținută la Mediaș, în care o specialistă în educație din SUA, a afirmat un lucru FOARTE DUR și anume că ea, considera că, părinții care-și țin copiii până la 6 ani în fața televizorului, ar trebui băgați în pușcărie. Afirmația e dură și eu, într-un fel n-aș fi de acord cu ea. În ce sens n-aș fi de acord cu ea? În sensul că, n-aș fi de acord ca un părinte care nu este informat cum trebuie, în care nu știe ce alege…face această alegere! În momentul în care însă, părintele iese informat, în momentul în care el știe că îi va distruge creierul și viața copilului și ține copilul în fața televizorului, atuncea, altfel se pune problema. Televizorul, efectele lui asupra familiei sunt grozave: în primul rând pentru că DESPARTE, ÎNSTRĂINEAZĂ…este primul factor de înstrăinare în familie. De ce? Familia se hrănește din timpul petrecut împreună! Orice organism în viața asta se hrănește…până și mașina se hrănește, cu benzină! Iar noi nu înțelegem că și familia trebuie hrănită! O familie care nu este hrănită, se atrofiază! Este firesc…este un organism! Noi vorbim de eco-sisteme și nu înțelegem că FAMILIA este un organism viu care trebuie hrănit…ea SE HRĂNEȘTE în primul rând CU COMUNICAREA SOȚILOR! Iar ca să existe comunicare, trebuie să existe UN TIMP AL COMUNICĂRII. Deci, timpul acela puțin pe care-l petrece familia, ar trebui să comunice mai mult..sau, chiar dacă nu stau să vorbească între ei foarte mult, SĂ SE SIMTĂ-APROAPE! Televizorul este o formă prin care noi ne înstrăinăm în sensul că mintea noastră călătorește hai-hui, oriunde, și numai ACOLO nu este!
Să șTIțI Că,
16 Dec 2018

mai ales femeia simte nevoia prezenței minții bărbatului în preajma ei, mai mult decât a trupului…. că, de multe ori STĂ CU TRUPUL și ea-l întreabă, tot trage de el ca să fie mai prezent, și el vizitează alte planete! Și-atuncea apar – normal – conflictele! Zice bărbatul: ”dar ce i-am făcut? Nu i-am zis nimic!” Dar, familia – încă o dată – trebuie hrănită! Televizorul ne conduce către alte lumi, fiecare are televizorul lui, fiecare are emisiunea lui și, chiar dacă ne-am uita la aceeași emisiune, NOI SUNTEM ACOLO, LA ACEA EMISIUNE, NU LÂNGĂ CEL DE LÂNGĂ NOI. A DOUA PROBLEMĂ ESTE CĂ TELEVIZIUNEA ESTE PROMOTORUL UNOR MODELE FALSE, A UNOR AȘTEPTĂRI BOLNAVE! Omul, aproape tot ce face în viață este să-și creeze proiecte, să modeleze! Copilul, de mic, vede ce face mama și o imită! Vede ce face tata și îl imită! Așa învață copilul de mic…dar să nu credeți că doar când este mic! D-aia s-au inventat prezentările de modă și revistele de modă pentru că există o tendință evidentă DE A MODELA! OMUL AȘA FUNCȚIONEAZĂ = MODELÂND! În momentul în care însă, cineva construiește niște modele ce nu corespund realității, adică nu sunt eficiente…LUMEA CARE LE URMĂREȘTE, INTRĂ ÎN CRIZĂ!
MAREA PROBLEMă
16 Dec 2018

astăzi și nu este numai o problemă a familiei, ESTE O PROBLEMĂ A SĂNĂTĂȚII MENTALE! Este aceea că suntem înconjurați de niște artefacte, niște moduri tehnologice și culturale care ne ECRANEAZĂ REALITATEA! În sensul că noi, nu mai vedem dincolo de ele: persoana, omul, natura, lumea pe care a făcut-o Dumnezeu așa cum este și rațiunile ei, tot ce înseamnă aproape publicitate, nu face decât să ne altereze atenția, să ne conducă în direcția în care se urmărește = CONSUM. Tot ce înseamnă să zicem filmografie, ne creează niște așteptări flase și, cel mai important – tinerele, fetele în special, urmăresc cu o sete ne-spusă pentru că femeia, se hrănește foarte mult din tot ce înseamnă resursă emoțională și resursă ce vizează comunicarea pentru că ea așa este făcută, să aibă nevoie să știe cum să comunice: cu soțul, cu copiii…ăsta este lucrul esențial pentru o femeie, de aceea majoritatea revistelor de psihologie se adresează femeilor, și nu bărbaților…ele sunt consumatoare! Dar, nu pentru că le-ar interesa psihologia, ci pentru că acolo găsesc modalitatea prin care ele se pot realiza ca femei. Femeia are un alt fel de a se realiza ca bărbatul, diferit complet. Voi vorbi la momentul potrivit. Ei, urmărind modelele de pe micul ecran, fetele își imaginează că lumea și bărbatul sunt ca ACOLO și vor căuta un astfel de bărbat sau își vor imagina că bărbatul din fața lor pe care l-au cunoscut, este cel pe care îl au ele în minte. Adică vor face o PROIECȚIE, vor proiecta bărbatul din minte, într-un om real.
AșA VA FACE
16 Dec 2018

și băiatul, tot sub presiunea modelelor culturale. Problema e că ei nu se vor îndrăgosti, nu se vor îndrăgosti de o persoană, de un om real…în mod cert, dragostea, de-a lungul timpului a presupus și o idealizare a celuilalt însă, niciodată mai mult ca acuma, n-a presupus o CONFUZIE, O ILUZIE! Tinerii nu se cunosc…cea mai mare problemă a bărbatului și a femeii de astăzi este că nu se cunosc! Nu se cunosc unul pe celălalt. NU SE CUNOSC PE EI ÎNȘIȘI. IAR PE CELĂLALT, NICI ATÂT…pentru că noi suntem bombardați cu mesaje care nu ne ajută să ne cunoaștem. Întreaga filozofie veche, se baza pe sintagma ”cunoaște-te pe tine însuți” . Astăzi, nu mai poți să te cunoști pe tine însuți. Tu te cunoști prin mesajele culturale cu care te împărtășești. Marii sociologi ai comunicării, psihologi ai culturii sau sociologia culturii spun că, modul în care formează omul astăzi IMAGINEA DESPRE LUME în baza căreia se alcătuiesc percepțiile, atitudinile, comportamentele, ESTE PRODUSUL INTERACȚIUNII CU MASS-MEDIA, cu materialele mediatice și NU CU LUMEA REALĂ! Lumea reală însemnând într-o societate adițională: Biserica, părinții, comunitatea și mai târziu, școala. În momentul când aceste modele devin iluzorii, fata se va aștepta ca băiatul să se comporte ca în telenovele, dar el nu se va comporta așa, pentru că este UN OM REAL!
ȘI NICI FATA
16 Dec 2018

nu se va comporta ca-n telenovele sau nici nu va putea să fie ca-n telenovele, adică nu va putea rămâne la fel de slabă, la fel de simpatică, la fel de tandră pentru că, inevitabil viața vine cu greutățile ei, familia vine cu greutățile ei: copiii, nașterea, se produce îngrășarea -care este și un proces hormonal și unii nu pot da înapoi orice-ar face…iar până la urmă o femeie grasă nu este neapărat anormală, ci este anormală perspectiva în ochiul culturii ăsteia moderne care promovează femeile până la urmă anorexice, luați modelele din centrele mari de promovare a modei unde vedeți fete/femei anorexice…ei bine, confruntați cu aceste modele false, foarte repede apare conflictul. Apare ÎNSTRĂINAREA, vor avea sentimentul că au fost înșelați. NU AU FOST ÎNȘELAȚI DE CELĂLALT, AU FOST ÎNȘELAȚI DE PROPRIA IMAGINAȚIE CARE S-A SOLIDARIZAT CU MODELELE MEDIATICE. FANTASMELE RESPECTIVE, DIN MASS-MEDIA, FEMEI ȘI BĂRBAȚI CARE NU SUNT NICIODATĂ AȘA CUM SUNT PREZENTAȚI PE MICUL ECRAN, AU DEVENIT REALITĂȚI DE CONȘTIINȚĂ, CE S-AU INTERPUS ÎNTRE EI ȘI CELĂLALT! Nu știu dacă se poate salva o căsătorie dacă nu se renunță la aceste modele, dacă nu se face un fel de schimbare, de metanoe a minții noastre, lucru care tot prin Biserică s-ar putea realiza, NU prin mecanismele-astea psihologice ale culturii moderne care, majoritatea sunt atinse cumva de MORBUL ACESTEI VIZIUNI FALSE PRIVIND OMUL ȘI LUMEA.
INTERNETUL.
16 Dec 2018

Dar înainte de internet, să spun câteva lucruri despre copii. Mi se spune de exemplu, că nu se mai poate gestiona o familie din pricina copiilor, asupra problemelor pe care aceștia, le ridică…știți că, ÎN CERCETĂRI, familia cu un copil este mai stabilă, spun statisticile americane, spre deosebire de familia fără copii. Cea cu doi copii este mai stabilă decât familia cu un copil, adică durează mai mult, rezistă mai mult la solicitările vieții, divorțul întârzie, cea cu trei copii, mai mult decât cea cu doi, patru, mai mult decât cea cu trei, cinci, mai mult decât patru, dar, cele cu cinci sau mai mulți, începe să se ducă curba-n jos, începe iar să scadă coeziunea familiei. DE CE? Pentru că astăzi, copiii noștri cresc în fața televizorului, a internetului, DEVIN HIPERACTIVI și DIN CE ÎN CE MAI GREU DE EDUCAT, SUNT COPII CONFLICTUALI, NU MAI SUNT COPII CARE SĂ ADUCĂ BUCURIE ȘI PACE, CI – ÎN GENERE - GRIJI, TENSIUNE, pentru că iată, trăim într-o zonă în care copiii, săracii….bombardați cu tot felul de mesaje violente, devin ei înșiși conflictuali! Nu ne dăm seama cât înseamnă însă, un consum de televizor al copilului; ne aduce în prima fază puțină liniște pentru că stă în fața televizorului în loc să ne bată la cap, dar în a doua fază, ne face mult stres că, de cele mai multe ori contribuie la deteriorarea relațiilor dintre soți și crește riscul de divorț. De exemplu, este cunoscut că un copil cu handicap, crește rata de divorț în familia în care îl au.
INTERNETUL ESTE
16 Dec 2018

CA UN CAL TROIAN în sensul că, rețelele de socializare, chat-ul, te apropie mai mult de un străin de la capătul celălalt, decât cel de lângă tine. Și, în momentul în care există această relație ce creează intimitate între soție și un bărbat străin, între soț și o femeie străină, lucrurile devin foarte grave…n-a existat nicio comunitate în lumea asta care să poată realiza o comunicare și o relație emoțională strânsă, între soț și alte persoane din afara familiei. Gândiți-vă cum era într-o societate tradițională: fetele erau fete și când se căsătoreau, erau cu soții și dacă venea Ion acasă la Gheorghe și întreba dacă Gheorghe este acasă, iar Maria spunea că nu este…Ion spunea: Lasă, că mai trec altădată! Nu exista să intre în casă singur, cu Maria. În general, femeile, bărbații comunicau numai în prezența soților sau în prezența altor persoane – tocmai pentru că există această atracție a celor două genuri, astfel făcând pentru a se proteja cumva..astăzi, dimpotrivă! Stau liniștiți când soția comunică cu cutare, are prieten/i prin Australia, vrea să se ducă să se întâlnească cu el și el stă cu gura căscată, sau un român din Italia își părăsește soția căreia îi spune într-o zi: ”m-am îndrăgostit de un an de zile de o chinezoaică, plec să-mi refac viața…” El avea o soție minunată și trei copii. Bine-nțeles că nu știa unde se va duce, nu știa măcar cum este femeia respectivă, doar ce a putut s-o audă în engleză, pe internet. CUNOAȘTEREA UNUI OM NU SE POATE REALIZA PRIN CUVINTE ȘI LITERE, CI TREBUIE NEAPĂRAT ȘI LIMBAJUL ACESTA – TONALITĂȚILE, PRIN CARE TU SIMȚI OMUL…e altceva când îl auzi și, bine-nțeles LIMBAJUL CORPULUI CARE ESTE ESENȚIAL! Una din marile probleme ale populației noastre actuale, a tineretului este aceea că NU MAI STĂPÂNESC LIMBAJUL ACESTA AL CORPULUI, LIMBAJUL NON-VERBAL CARE ȚINE DE O
IDENTITATE FORMATĂ
16 Dec 2018

ÎN COMUNICARE, ÎN INTERACȚIUNE CU OMUL, ȘI NU CU MAȘINA, ȘI NU CU ECRANUL! CULTURA DE CONSUM, PUBLICITATEA. Un american (Cristopher Lasch) are o carte ”Cultura narcisismului” în care demonstrează în mod clar că, cultura de consum, publicitatea, este interesată în distrugerea familiei pentru că familia este un prost consumator, în sensul că economisește mijloacele pe care le are, pentru a-și orienta, asigura viitorul copiilor! Și-atunci, în mod cert, spune el, ”copilul trebuie scos de sub influența familiei, astfel încât să-i crească rata de consum și soția la fel, cu orice cultură a familiei defavorabilă pentru publicitate și consum. Sub aceste opresiuni, în timp, evident că apar problemele. Întreaga publicitate cu mesajul ei, creează niște legături false, niște asociații bolnave ale minții noastre, între niște produse (de fericire iluzorie) și dorințele noastre; pur și simplu, ne scoate din ecuația familiei în sensul că, BOMBARDAȚI DE ACESTE MODELE, NOI NU MAI ÎNȚELEGEM, NU VOM MAI AVEA DISPONIBILITATEA SĂ CREDEM CĂ FAMILIA ESTE CEA CARE NE POATE ADUCE FERICIREA. DOUĂ REVOLUȚII la jumătatea secolului al XX-lea, pe la jumătate de secol, atunci au explodat: a apărut televiziunea în America, aceste revoluții n-ar fi putut fi atât de mediatizate dacă n-ar fi existat televizunea, sunt – REVOLUȚIA FEMINISTĂ și REVOLUȚIA SEXUALĂ!
REVOLUȚIA FEMINISTĂ
16 Dec 2018

a plecat de la ideea că femeia trebuie să fie egală cu bărbatul și numai trebuie să fie asuprită. Revoluția feministă a plecat de la ideea că femeia trebuie să fie egală cu bărbatul și numai trebuie să fie asuprită …lucru care trebuie să fie de bun-simț pentru că femeia nu poate și nu trebuie să fie asuprită, însă egalitatea aceasta care a fost pusă între femeie și bărbat, a mers până la distrugerea oricărei diferențe. Adică, femeia trebuie să fie ca bărbat, și bărbatul ca femeia, însă lucrurile nu stau așa. Și, în măsura în care ei ajung să se confunde….deci, femeia să devină bărbat și bărbatul să devină femeie, familia nu se mai poate realiza. FAMILIA SE REALIZEAZĂ PRIN DEFINIȚIE, DINTRE UN BĂRBAT ȘI O FEMEIE, ce este RESTUL…E PATOLOGIE. În momentul în care femeia nu mai răspunde/corespunde arhetipului feminin și bărbatul de cel masculin, celei bărbătești, EI NU SE MAI ATRAG! Și, în general, mentalitățile care au fost formate la generația părinților noștri și acum mai mult, la generația noastră și a copiilor noștri, sunt acelea că femeia trebuie să aibă aceleași percepție mentală, aceeași modalitate de a gândi și de a funcționa ca bărbatul...lucru care pe ea o stresează mult, o face să piardă feminitatea care pe ea o odihnește și-l odihnește și pe bărbat, și o duce la foarte mari conflicte.
CELE MAI MULTE
16 Dec 2018

CONFLICTE APAR DATORITĂ ACESTOR IDENTITĂȚI DE GEN…în sensul că, numai știu bărbații cum trebuie să fie ca bărbați, iar femeia, ca femeie…și-atuncea femeia ia locul bărbatului, se-așează în poziția lui, bărbatul este nemulțumit, și apar tensiunile. Și nu numai atât: BĂRBATUL CERE DE LA FEMEIE SĂ AIBĂ O MENTALITATE BĂRBĂTEASCĂ, DAR ÎN ACELAȘI TIMP ÎL NEMULȚUMEȘTE DACĂ MENTALITATEA EI ESTE BĂRBĂTEASCĂ! EL ARE ACESTE AȘTEPTĂRI…ȘI FEMEIA SE AȘTEAPTĂ CA BĂRBATUL SĂ AIBĂ O MENTALITATEA FEMEIASCĂ! (Acuma, după ce au nenorocit familia, UMBLĂ să le distrugă creierul încă de la grădiniță copiilor, apoi la școală, ajungând adolescenți să se îndoiască de propria identitate, de propria sexualitate...de-s fete sau băieți! ) Ei, nu se poate ca tu să fii nemulțumit că femeia este mai intuitivă sau că femeia vorbește mai mult sau că femeia are un alt comportament. Chiar veneam încoace și rădeam puțin pe stradă – o femeia conducea prost mașina și s-a oprit în mijlocul străzii și am ocolit-o. Eu nu mă supăr deloc la astfel de condiții pentru că, NU POȚI SĂ AI PRETENȚII DE LA O FEMEIE CARE PRIN DEFINIȚIE, PRIN FIREA EI NU ARE REACȚII RAPIDE, NU ARE UN SIMȚ DE ORIENTARE DE TIPUL ACESTA, SĂ FUNCȚIONEZE LA VOLAN, LA FEL CA BĂRBATUL! Acest lucru trebuie înțeles…în momentul în care ÎNȚELEGEM, putem să anulăm conflictele. Dacă nu înțelegem, conflictele escaladează! În proiecția care s-a creeat muncii, s-a generat mentalitatea că femeia trebuie să aibă o carieră ca și bărbatul, și a fost proiectată ca să muncească, să iasă cumva din interiorul familiei.
DE-AICEA, APAR
16 Dec 2018

foarte multe probleme…în primul rând femeile amână construirea / formarea familiei după ce-și termină cariera. Ei, în perioada asta, întrebarea este: o să rămână să-și păstreze fecioria sau, măcar în parte? Și-atuncea apare ideea de ”ne distrăm până atunci” și vedem noi ce facem. Însă, în momentul în care se hotărăște să-și facă familie, este destul de târziu, pentru că CEVA S-A SCHIMBAT - ȘI-N PSIHOLOGIA EI, ȘI-N FIZIOLOGIA EI, mă refer mai cu seamă la activitatea hormonală. CARIERA ESTE ASTĂZI, UNUL DIN CEI MAI MARI DUȘMANI AI FEMEII… În primul rând, s-a constatat că FEMEILE NU SUPORTĂ SOLICITĂRILE DE PROFESIUNE PE CARE LE SUPORTĂ BĂRBAȚII! LA FEMEI, CREȘTE TESTOSTERONUL DE CÂTEVA ORI, CREȘTE FOARTE MULT TESTOSTERONUL, ADICĂ SE MASCULINIZEAZĂ! LUCRUL ĂSTA ÎI CREȘTE RATA DE CANCER LA SÂN, CU 400%. FEMEILE FAC MULT MAI REPEDE DEPRESII, ÎN SITUAȚII ÎN CARE SUNT PUSE SĂ FACĂ MUNCI DE BĂRBAT. ÎN MOMENTUL ÎN CARE SOLICITĂRILE SUNT FOARTE MARI, PENTRU CĂ, DUPĂ O ANUMITĂ VÂRSTĂ, FEMEIA ESTE ÎNCLINATĂ TOT MAI MULT CĂTRE VIAȚA DE FAMILIE. Orice s-ar face, cu toate cercetările din America de Sud, ei cred că femeia, de când e lumea, petrece foarte mult în spațiu domestic ca familie. În momentul în care femeia petrece foarte mult în afară…FAMILIA INTRĂ-N CRIZĂ!
RATA DE DIVORȚ
16 Dec 2018

ÎN AMERICA, CREȘTE PROPORȚIONAL CU TIMPUL PE CARE-L PETRECE FEMEIA, ÎN AFARA FAMILIEI ȘI CU SALARIUL EI…cu cât câștigă mai mult decât bărbatul, cu atât crește rata divorțului…astea sunt studiile. De ce? Pentru că FAMILIA ARE NEVOIE DE PREZENȚA FEMEII…CA MODERATOR, GENERATOR, SUSȚINĂTOR AL CLIMATULUI EMOȚIONAL ȘI AFECTIV. BĂRBATUL CÂND SE ÎNTOARCE ACASĂ, TREBUIE SĂ-ȘI GĂSEASCĂ FAMILIA, NU SĂ GĂSEASCĂ O CASĂ GOALĂ, APOI SĂ VINĂ ȘI FEMEIA CARE GĂSEȘTE O CASĂ GOALĂ…SE ÎNTÂLNESC AMÂNDOI CA NIȘTE VIZITATORI ÎN PROPRIA CASĂ! Este o mare problemă…deci, ca să construiești un climat emoțional trebuie să ai o anumită energie. În momentul în care nu mai există această energie, în momentul în care nu se mai creează acest climat, EI NU SE MAI ODIHNESC…SOȚUL ȘI SOȚIA DIN PROPRIA LOR FAMILIE… Copilul, iarăși, are nevoie de prezența mamei. Sunt atât de multe legăturile-acestea la nivelul acesta…între soți că, anularea lor, neglijarea lor va duce la mari conflicte. Privitor la IDENTITATEA DE GEN și ce se mai poate face, vom vorbi răspunzând la întrebări. Acuma, pe la jumătatea anilor 50, S-A DEBUTAT ACEA REVOLUȚIE SEXUALĂ care este cu adevărat cel mai mare dușman al familiei…ea a mers să zicem, de la psihologia lui Freud care în mod aberant spune că, existența omului este una prin excelență construită în jurul libidoului, adică copilul, de la vârsta de alăptare începe să aibă comportament sexual care este ascuns, în sensul acesta al alăptării, șamd…crește și se dezvoltă omul în ideea-aceasta că, el devine o ființă sexuală.
NU A EXISTAT
16 Dec 2018

niciun experiment în baza căruia Freud să se emită această teorie. Nu a existat niciun experiment ulterior care să confirme această teorie. Cu toate acestea, ea a fost îmbrățișată de mass-media americană, deși Freud venea din Austria, deci din mass-media europeană. Americanii erau un popor mult mai puritan, mai corect moral decât poporul european. Tot încoace, așa o fi stat lucrurile. Și acuma sunt state, care depășesc pe români, la moralitate, cu mult! Cel puțin în liceele și facultățile americane, ideea de abstinență este recunoscută și prețuită în sensul că, elevii și studenții din America, o mare parte dintre ei, își duc jurământul de castitate, până la căsătorie. Aici, în România dac-o faci, te ironizează și te batjocoresc toți. Și se constată în studii, pentru că nu e un secret…că, cei care depun jurământul, într-adevăr, au o rată mai mare…vreau să vă spun că, timp de 15 ani sau mai mult, educația sexuală în America, s-a numit ”educație pentru abstinență”. Statul american cheltuia între 140 și 170 de milioane de dolari annual, pentru a educa pentru abstinență între tineri. S-a constatat că prin abstinență, scade rata sarcinilor nedorite, a relațiilor sexuale, a permisivității sexuale, a bolilor de transmisie sexuală, a avorturilor, șamd…despre acest lucru însă, nu se vorbește în televiziunile din România, în general nu se vorbește în România. România vorbește despre America că ar fi o societate de bolnavi și, într-adevăr, s-au îmbolnăvit foarte mult datorită comunicării ăsteia mediatice însă, totuși…există și o cultură a abstinenței care la noi, aproape că a dispărut.
REVOLUțIA SEXUALă
16 Dec 2018

a plecat de la niște principii și afirmații frauduloase, cele făcute de FREUD și de câțiva urmași de-ai lui care spuneau chiar în față că, NU POȚI CONTROLA INDIVIDUL DACĂ NU DISTRUGI FAMILIA ȘI DACĂ NU PROMOVEZI SEXUALITATEA, LIBERTINAJUL SEXUAL. El spunea că este SINGURUL INSTRUMENT PRIN CARE COMUNISMUL POATE STĂPÂNI LUMEA. Mustra conducerea sovietică că n-a înțeles lucrurile acestea…pentru că, la începuturile comunismului, în anii 1917 și după…vreo 15-20 de ani, în Rusia s-a făcut tot posibilul pentru a se distruge familia, în sensul că erau promovate relațiile sexuale libere, în întreaga societate, prostituția era la putere, copiii trăiau în afara familiei, însă, și bolșevicii au înțeles un lucru: CĂ SE DISTRUGE STATUL ȘI N-O SĂ MAI AIBĂ CUM SĂ CONSTRUIASCĂ SOCIALISMUL ȘI AU RENUNȚAT LA IDEE. Li s-a spus: N-AȚI ÎNȚELES NIMIC, NU PUTEM CONTROLA INDIVIDUL ȘI N-O PUTEM FACE, FĂRĂ REVOLUȚIA SEXUALĂ. S-a făcut experimente cu pedofili scoși din pușcărie și cu oameni declasați moral, experimente prin care s-a abuzat de cel puțin 3.500 – 4.000 de copii…SUNT DATE OFICIALE specificate în cartea ”Comportamentul sexual la bărbat și comportamentul sexual la femeie”, în anii respectivi…deci, asta se întâmpla în anii 1948 declara, ca să vă citez direct, ca să nu..
DIN STATISTICILE
16 Dec 2018

pe care le deținea el, referitor la BĂRBAȚI: 92% dintre bărbați se masturbau, până la 98% dintre ei întreținuseră relații sexuale înainte de căsătorie, 39% dintre elevii de liceu ar fi întreținut așa-zisul sex oral, 49% dintre bărbații căsătoriți, 50% dintre bărbați făcuseră adulter, 69% ar fi mers la prostituate, 37% ar fi fost homosexuali, 22% ar fi sado-masochiști, 50% din băieții de la ferme ar fi fost zoofili. În ceea ce privește femeile....deci astea nu sunt afirmații băgate pe sub masă, aceste afirmații au fost considerate cele mai mari descoperiri ale secolului al XX-lea și au fost promovate în întreaga presă americană și pe baza lor s-a construit și se construiește viziunea psihologiei și psihiatriei în ceea ce privește sexualitatea. Despre FEMEI, spunea că 50% dintre ele întreținuseră relații sexuale înainte de căsătorie, că 62% s-ar fi masturbat și ar fi întreținut sex oral înainte de căsătorie, că 26% erau adultere, 21% lesbiene, 25% ar fi răspuns la acte de sado-masochism, 95% dintre ele ar fi rămas gravide înainte de căsătorie și ar fi avortat.
NICI ASTăZI,
16 Dec 2018

după 50-60 de ani de campanii puternice pro-sexualitate, nu s-a ajuns la situația asta. Este ceva ce probabil el își dorea să fie, însă acela își dorea să fie transformat în realitate socială, în realitatea – să zic – mediatică! Și în momentul în care toții oamenii erau bombardați cu tot felul de date, se gândeau: ”domne, dacă toată lumea...” Știți care era permisivitatea sexuală în aceași perioadă? 1%! Cred că nu depășeau 1-2, 3 % statisticile-alea...dar nici atât nu erau! NICI ASTĂZI, NU SE POATE SPUNE CĂ SUNT 37% DIN POPULAȚIE SUNT HOMOSEXUALI....dar el o spunea atunci! Gândiți-vă ce fraudă intelectuală și sunt deja filme făcute, cărți scrise pe tema fraudei intelectuale ale lui Kingsey și fraudă științifică la care, mare parte a mass-mediei e subvenționată din fonduri X, Y au promovat-o ca fiind noua tendință în sexualitate. Pe baza acestor ”descoperiri”, s-a construit viziunea modernă privind sexualitatea. S-a trecut prim multe transformări despre care voi mai vorbi...dar mai înainte de a trece mai departe, îi las pe cei doi invitați să spună și ei câteva cuvinte. Vor avea și-o prezentare...am sărit peste prezentarea celor 2 puști, și am trecut direct la ceea ce spune mai departe biofizicianul Virgiliul Gheorghe (min.55.39): ”În mod cert se poate observa în secolul al XX-lea o transformare a percepției noastre în ceea ce privește iubirea...și nu este întâmplătoare pentru că este legată de masajul mediatic.
ÎN PRIMA FAZă,
16 Dec 2018

DRAGOSTEA E DE MAI MULTE FELURI: NEUROLOGIC vorbind...PE CREIER sunt ZONE care sunt ALOCATE IUBIRII ROMANTICE, ZONE ALOCATE ACTULUI SEXUAL și ZONE ALOCATE ATAȘAMENTULUI. Deci, poate exista RELAȚIE SEXUALĂ FĂRĂ ATAȘAMENT ȘI IUBIRE ROMANTICĂ. Poate să existe IUBIRE ROMANTICĂ FĂRĂ ATAȘAMENT ȘI FĂRĂ RELAȚIE SEXUALĂ. Poate să existe ATAȘAMENT FĂRĂ IUBIRE ROMANTICĂ ȘI FĂRĂ RELAȚIE SEXUALĂ. Sunt trei realități care se pot întrepătrunde dar care pot să fie și complet diferite....PE CREIER! Asta se constată neuropsihologia astăzi. Ei bine, faza în trecut...IUBIREA ROMANTICĂ însemna un fel de platonicitate, în sensul că IUBIREA ESTE DE TREI FELURI, după o anumită împărțire: PRIMA ESTE IUBIREA PASIONALĂ, A DOUA ESTE IUBIREA COMPASIONALĂ și A TREIA ESTE ATAȘAMENTUL. IUBIREA PASIONALĂ este DOMINATĂ DE RELAȚIA SEXUALĂ și asta așa s-a ajuns în ziua de azi, din păcate...care este de scurtă durată...în sensul că, dacă se căsătoresc doi tineri care se iubesc pasional, poate să constate după un an, doi – trei că a dispărut dragostea lor și dacă între timp nu a fost înlocuită de compasiune, adică de dragostea altruistă în a face celuilalt o plăcere sau o bucurie, ea se stinge! Se stinge relația dintre cei doi.
ÎN TRECUT,
16 Dec 2018

IUBIREA COMPASIONALĂ ERA MAI PUTERNICĂ DECÂT IUBIREA PASIONALĂ. În sensul că, iubirea, ca și la copil ajungi să te bucuri de binele celuilalt...puteai să te și desparți de el, numai să știi că celuilalt îi este bine. AVEA O NOTĂ DE ALTRUISM. ASTĂZI, IUBIREA PASIONALĂ ARE O NOTĂ DE EGOSIM, O NOTĂ PUTERNICĂ DE EGOSIM, de aceea și sărăcește relația. PARADOXAL, SE HRĂNEȘTE DIN RELAȚIE PÂNĂ CÂND O SĂRĂCEȘTE ȘI O DISTRUGE! Însă, nu întâmplător s-a ajuns aici. Constatăm că în filmografie și în general...s-a urmărit o trecere treptată de la iubirea din interiorul familei, pentru că iubirea la începutul secolului 20 și până la jumătate era legată strict de familie. Adică, se îndrăgosteau, se căsătoreau, aveau copii. În ecuația familiei intra dragostea și nașterea de copii. PROBLEMA A FOST SĂ SCOATĂ IUBIREA, SĂ SCOATĂ RELAȚIA SEXUALĂ DIN IUBIRE, PENTRU CĂ IUBIREA ADUCEA DUPĂ SINE ȘI RELAȚIA SEXUALĂ, S-O SCOATĂ DIN FAMILIE (adică s-o divizeze, s-o separe devenind entități separate)! Pentru a o scoate din familie, s-au făcut niște modificări prin inginerii sociale. A apărut în anii 60 contracepția, și în anii 70 – avortul. Adică, s-au putut separa: relația trupească, relația dintre un bărbat și o femeie s-a tăiat, s-a separat de nașterea de copii. Gândiți-vă ce însemna dacă se îndrăgosteau, aveau relație sexuală, nășteau copii...automat trebuiau...sunt studii făcute în perioada anilor 40-50 care arată că, și în cazul în care au avut relații trupești înainte de căsătorie, la niciun an, un an și ceva...urma căsătoria. Deci, familia se salva!
ȘI-ATUNCEA
16 Dec 2018

au introdus contracepția și avortul pentru a tăia legătura...și-atunci, A DEVENIT RELAȚIA SEXUALĂ CA FURNIZARE DE PLĂCERE (dar n-a fost întotdeauna așa? Bine, pe vremuri, fiind lumea mai religioasă și continuând tradiția din tată-n fiu, DATORIA, RESPONSABILITATEA PROPRIILOR ACTE îi făceau ”să plătească” prin căsătorie și ducere la bun sfârșit a ceea ce au început în afară de căsătorie, indiferent de genul de iubire (sau interes) i-a animat pe cei doi – cea pasională fiind întotdeauna de-nceput! Apoi, mai era vorba și ”gura lumii/gura satului”, era o rușine ce trebuia ”spălată” intrând în legalitate civilă și religioasă!)...ceea ce spunea Freud încă de la sfârșitul sec.al XIX-lea, început de secol XX. Ei bine, în această direcție mergându-se, s-a presupus următorul lucru: că IUBIREA JUSTIFICĂ RELAȚIA SEXUALĂ (păi, dacă e reală...o întregește, împlinește...). Ca s-o poată scoată din interiorul familiei, au zis: Domnule, iubești, iubești! Atunci e de bun simț să iubești având o relație sexuală în afara familiei pentru că iubirea este valoarea supremă, nu familia! (Dar poți să iubești și fără să-ți construiești o familie, indiferent de faci în baza ei, sex sau nu!) Deci, asta era în prima fază- DRAGOSTEA JUSTIFICĂ SEXUL.
A DOUA FAZă,
16 Dec 2018

DRAGOSTEA IMPLICĂ SEXUL. Este o diferență de nuanță. Dacă la început, dragostea putea să justifice în afara căsătoriei sexul, nu implica la modul obligatoriu...puteai să nu-l implice! Dar în a doua fază, în cultura mediatică: dragostea implică sexul. În a treia fază, DRAGOSTEA ESTE TOT MAI MULT ASIMILATĂ CU SEXUL astfel încât, după cum se exprimă americanii în filme ”make love”, înseamnă a întreține relații sexuale. Astfel că DRAGOSTEA ÎNCEPE SĂ DEVINĂ ECHIVALENTĂ CU SEXUL. DEJA S-A TRECUT LA FAZA ASIMILĂRII. Faza următoare pe care o trecem, au trăit-o/o trăiește generația noastră a fost SEXUL NU IMPLICĂ DRAGOSTEA, în sensul că, POȚI SĂ ÎNTREȚII RELAȚII SEXUALE ȘI FĂRĂ SĂ IUBEȘTI. Acest nou model a început să fie mediatizat prin cântece, prin filmografie, sunt o grămadă de analize de conținut mediatic, în care se pune în evidență acest fenomen. Și ULTIMA la care s-a ajuns astăzi: SEXUL NU JUSTIFICĂ DRAGOSTEA. Adică, dacă inițial sexul a fost scos, relația intimă a fost scoasă din interiorul familiei, pe mobilul dragostei, în spatele dragostei, au scos-o afară... s-a ajuns ca sexul să lepede dragostea, să lepede copilul și să rămână singurul sens al plăcerii, al relației dintre un bărbat și o femeie. De fapt, este cu adevărat, nu avem vreme să discutăm și să dezvoltăm mai mult această temă, a existat, se poate vorbi de o inginerie psihologică și sociologică pe baza căreia a funcționat mass-media în ultimii 50 de ani ȘI AU IMPUS MIMETIC NIȘTE ”MODELE” CARE SCOT COMPLET FAMILIA DIN CALCUL ȘI CENTREAZĂ IDEEA DE BĂRBAT ȘI FEMEIE, NUMAI PE SATISFACȚIA SEXUALĂ, PE PLĂCEREA SEXUALĂ, PE AȘA-ZISUL ORGASM!
IDEEA ERA
16 Dec 2018

de la Freud...în perioada respectivă nici nu exista problema asta ca să existe, popoarele lumii nu puteau să gândească așa, erau mirate de teoriile lui. Însă, iată că lumea, încet, încet s-a transformat după modelul freudian pentru că asta s-a cerut de mass-media. Unde s-a ajuns astăzi? S-a ajuns ca tinerii de colegiu din America AU AJUNS ”S-O FACĂ” ORICÂND, ORIUNDE, CU ORICINE ȘI CU ORICE, FĂRĂ NICIO IMPLICARE EMOȚIONALĂ! ”
ESTE MULT
16 Dec 2018

de vorbit/disecat pe tema asta...mai întâi, trebuie să se spună că gândim diferit. Pentru amuzamentul vostru, e distractiv să vezi cum se manifestă un ”nebun” pe scenă, încercând să vă facă să înțelegeți ce e cu creierul uman, al femeii și al bărbatului, în: Arta Fericirii - Ce vor barbatii? Monica Lespezanu si Alin Comsa https://www.youtube.com/watch?v=G4bESzcZK_c Urmăriți de la min.2:29 și o să râdeți de n-o să mai puteți. Unul…pe scenă! Are două postamente cu două chipuri de om, de bărbat și de femeie cu scalpul luat, pentru a se vedea circumvoluțiunile. Se mută spre postamentul deasupra căruia este un chip de om (de bărbat), și începe să spună: -Începem să discutăm despre creierul bărbaților – creierul femeilor. Și cum sunt ele foarte diferite unele de altele. Vreau să încep cu creierul bărbaților. Creierul acestora este unic, alcătuit din mici cutii. Și avem câte-o cutie, pentru ORICE. Avem o cutie pentru mașină, o cutie pentru bani, o cutie pentru muncă, o cutie pentru tine, o cutie pentru copii, o cutie pentru mama ta, undeva la subsol. AVEM CUTII PESTE TOT…spune tipul parcă agasat de maldărul de cutii din capul unui bărbat. Iar regula este că aceste cutii nu se ating între ele. Când un bărbat discută un anumit subiect, mergem la acea cutie anume, scoatem cutia, o deschidem și discutăm STRICT despre ceea ce este în acea cutie. Apoi deschidem cutia și o punem înapoi cu mare, mare grijă, ca nu cumva să se atingă de celelalte cutii. Se duce spre postamentul unde se află creierul femeii, nu înainte de a-și face cruce (catolică): -Creierul femeilor este foarte diferit de creierul bărbaților. Creierul femeilor este alcătuit dintr-un mare ghem de cabluri. ORICE E CONECTAT CU ORICE. Banii sunt conectați cu mașina, mașina e conectată cu locul tău de muncă, copiii cu mama ta. Totul e conectat cu tot. ESTE CA O SUPER REȚEA
DE INTERNET.
16 Dec 2018

Și totul este propulsat de energia pe care o numim emoție. Este unul din motivele pentru care femeile tind să-și amintească orice. Pentru că, dacă iei un eveniment și îl conectezi la o emoție, se imprimă în memoria ta și ți-l amintești pentru totdeauna. Același lucru se întâmplă și în cazul bărbaților. Doar că nu se întâmplă prea des pentru că, sincer, nouă nu ne pasă. FEMEILOR LE PASĂ DE ORICE. Și le place asta. Noi, bărbații avem o cutie în creier despre care majoritatea femeilor nu au cunoștință. Această cutie specifică nu are nimic în ea. De fapt, o și numim ”Cutia nu Nimic”. Dintre toate cutiile pe care un bărbat le are în creierul lui, ”Cutia cu Nimic” este cutia noastră preferată. De îndată ce are ocazia, un bărbat se va duce la ”Cutia cu Nimic”. De fiecare dată. De aceea un bărbat poate face ceva ore-n șir, aparent în moarte cerebrală. Ca de exemplu: pescuitul. :)))))) Universitatea din Pennsylvania a făcut un studiu în urmă cu doi ani și a descoperit că bărbații au capacitatea de a nu se gândi la nimic și totuși să respire. :))))
AU CONECTAT
16 Dec 2018

toți senzorii ca să măsoare activitatea cerebrală…”Cred că a murit!” Femeile nu pt face asta. Mintea lor nu se oprește niciodată. Și ele nu înțeleg ”Cutia cu Nimic”. Și le înnebunește. Pentru că NIMIC nu poate irita și înnebuni mai mult o femeie, decât să vadă un bărbat făcând…NIMIC! ”
APOI, DE FOARTE MARE
16 Dec 2018

ajutor ar fi ca tinerii, încă din școala primară, apoi în adolescență să facă teste psihologice pentru a-și cunoaște profilul psihologic, modul cum le funcționează creierul, tipologia personalității lor, etc...ceea ce i-ar ajuta ENORM să afle CINE SUNT, la ce sunt buni și pot performa dpdv socio-profesional, etc... Iar despre iubire și atracție, încercați să ascultați și alte păreri avizate, care vă ajută să vă edificați asupra sentimentelor care vă încearcă, nerușinându-vă de ele, culpababilizându-vă degeaba! Sigur, modelul moral tinde să dispară definitiv provocându-vă dureri fizice și sufletești...de vină nu sunteți voi, ci chiar înaintașii voștri, pornind de la părinți, bunici, unchi, mătuși care...devenind ulterior ”cuminți” DAR neținând PASUL vremurilor astea perfide, perverse și absurde au crezut că, rămânând în stand-by, la fel o să faceți și voi! Ceea ce n-au înțeles ei, a fost faptul că, de cele mai multe ori, A RĂMÂNE PE LOC, ÎNSEAMNĂ A DA ÎNAPOI...auto-suficiența provenită NUMAI din anii lor de școală, alături de experiența lor de viață adesea limitată/limitativă la procese firești, NU și SUPRA-FIREȘTI, ce țin de spiritualitate....au rămas cu mult în urmă față de cei care au O AGENDĂ de îndeplinit în privința omenirii! Unii, nici nu s-au PRINS de fărădelegea care s-a infiltrat și a lucrat cu spor în toate domeniile, parcă la normă, alții/altora, chiar le-a surâs, încântați de așa avansare în modernizare...ÎN ORICE! O să-i luăm pe rând, pe fiecare...începând de mâine. Trebuie să vă cunoașteți ca să vă puteți apăra conștientizând ce se întâmplă cu voi, cu organismul vostru când vă îndrăgostiți,etc...
ALTă RECOMANDARE,
16 Dec 2018

referitor la îndrăgostire, vi-l recomand pe ăsta: Testul Helen Fisher: Ce PERSONALITATE ai si Dragostea IDEALA! Dr. Helen Fisher considera ca sentimentul de a fi indragostit e unul dintre cele mai puternice reactii chimice de pe pamant! "Ce se petrece in creierul nostru atunci cand ne indragostim?", a incercat sa afle Dr. Helen Fisher. Ea a aflat ca dragostea are cam aceleasi efecte pe care le are cocaina asupra creierului. Totusi, intrebarea cea mai grea a fost aceea de a raspunde la intrebarea: De ce ne indragostim de acea persoana? De una singura! Dupa ce a colaborat cu Match.com, cel mai celebru site de intalniri online, pentru studiile sale, Helen Fisher a descoperit ca barbatii si femeile tind sa formeze perechi in functie de mai multe trasaturi de personalitate dominante, influentate de un anumit hormon din creier: dopamina, serotonina, estogen sau testosteron. Sunt deja celebre cele patru categorii de personalitate pe care le-a stabilit Helen Fisher: Directorul – corelat cu activitatea hormonului testosteron Constructorul – corelat cu activitatea hormonului serotonina Negociatorul – corelat cu activitatea hormonului estrogen Exploratorul - corelat cu activitatea hormonului dopamina
HELEN FISHER
16 Dec 2018

a descoperit ca: Exploratorii tind sa fie atrasi tot de Exploratori. Constructorii de Constructori Negociatorii de Directori Iar Directorii de Negociatori. Urmareste aceasta conferinta TED - Helen Fisher, cu subtitrare in limba romana! Merita, va veti simti inspirate si inspirati! :) Hellen Fisher studiază creierul îndrăgostit: ”Împreună cu Art Aron și Lucy Brown și alți colegi, am studiat 37 de oameni, îndrăgostiți nebunește, cu ajutorul RMN-lui funcțional; 17 care erau îndrăgostiți și fericiți, 15 care tocmai fuseseră părăsiți. Și de-abia ce am început cel de-al 3-lea experiment: studiul oamenilor care declară că sunt încă îndrăgostiți de partenerul lor, după 10-25 de ani de căsătorie. Acesta e pe scurt povestea respectivului studiu. În junglele din Guatemala, în Tikal, se află un templu. A fost construit de către marele rege Sun al celui mai mare oraș-stat, al celei mai mari civilizații americane – civilizația Maya.
NUMELE SăU
16 Dec 2018

era Jasaw Chan K awiil. Avea o înălțime de 1,80m. A trăit până la 80 de ani și a fost înmormântat în acest monument, în anul 720 D.C. Inscripțiile mayașe susțin că a fost profund îndrăgostit de soția lui. Astfel că a construit un templu în onoarea ei, față în față cu propriul său templu. Și în fiecare primăvară și toamnă, exact la echinocțiu, soarele răsare în spatele templului său, și acoperă perfect templul soției cu umbra sa. Și în timp ce soarele apune în spatele templului soției, scaldă perfect templul lui, cu umbra ei. După 1300 de ani, acești doi îndrăgostiți încă se ating și se sărută din mormintele lor. Oamenii iubesc oriunde în lume: cântă din dragoste, dansează din dragoste, compun poeme și povești de dragoste. Spun mituri și legende despre dragoste. Tânjesc după dragoste, trăiesc pentru dragoste, omoară din dragoste și mor din dragoste. Precum Walt Whitman care spunea odată: ”Aș risca totul pentru tine”.
ANTROPOLOGII AU GăSIT
16 Dec 2018

dovada existenței dragostei romantice, în 170 de societăți. Nu au găsit încă o societate care să nu fi experimentat dragostea. Dar dragostea, nu e întotdeauna o experiență fericită. Într-unul dintre cursurile elevilor de colegiu, aceștia, au pus mai multe întrebări despre dragoste, dar primele două care mi-au atras atenția, au fost următoarele: Prima: ”Ai fost vreodată respins de către cineva pe care-l iubeai cu adevărat?” Și cea de-a doua întrebare a fost: ”Ai părăsit vreodată pe cineva care te iubea cu adevărat?” 95% dintre bărbați și femei deopotrivă, au răspuns afirmativ la ambele întrebări. APROAPE NIMENI NU IESE TEAFĂR DINTR-O POVESTE DE DRAGOSTE. Deci, înainte de a începe să vă povestesc despre creierul uman, aș vrea să vă citesc ceea ce cred că e cel mai puternic poem de dragoste de pe acest pământ. Mai sunt și alte poeme de dragoste la fel de bune, bineînțeles, dar nu cred că acesta poate fi întrecut.
A FOST SPUS
16 Dec 2018

de un Indian – Kwakutl anonym, din sudul Alaskăi, unui misionar, în 1896: ”Foc îmi aleargă prin trup, cu durerea de a te iubi, durerea îmi aleargă prin trup, cu focul dragostei mele pentru tine. Durere ca un Vulcan gata să erupă cu dragostea mea pentru tine, consumată de focul dragostei mele pentru tine, îmi amintesc ce mi-ai spus. Mă gândsc la dragostea ta pentru mine, sunt sfâșiat de dragostea ta pentru mine. Durere și mai multă durere, unde pleci cu dragostea mea? Mi se va spune că vei pleca de aici. Mi se spune că mă vei lăsa aici. Trupul îmi este amorțit de durere. Amintește-ți ce ți-am spus, dragostea mea. Adio, dragostea mea, adio”. (Interesant cum strigă, ca și cum i-ar fi amputat ceva prin ”unde pleci cu dragostea mea?” Adică, cel care dăruiește (dăruitorul) ȘTIE, conștientizează că dragostea lui pentru X trebuie materializată, concretizată, împărtășită, altfel…CEVA EXTRAORDINAR DE BUN (dragostea) pleacă din/de la sine rupându-l, prin ceea ce refuză să se mai întoarcă…ca și cum ai depune bani într-o bancă, dar nu-ți recuperezi văzându-ți nici măcar ceea ce-ai depus, în niciun caz dobânda, care-ar reprezenta efectul de rezonanță a dragostei tale în celălalt/cealaltă care ar crea o reacție de răspuns…)
EMILY DICKINSON
16 Dec 2018

scria cândva: ”Despărțirea e tot ceea ce avem nevoie pentru a cunoaște iadul”. Câți oameni au suferit de-a lungul milioanelor de ani de civilizație umană? Câți oameni din jurul lumii dansează euphoric chiar în această clipă? DRAGOSTEA ROMANTICĂ E UNA DINTRE CELE MAI PUTERNICE SENZAȚII DE PE PLANETĂ. Așa că, acum câțiva ani, am decis să aprofundez creierul uman pentru a studia această nebunie. Primu nostru studiu, asupra oamenilor îndrăgostiți și fericiți, a fost publicat la scară largă, așa că o să spun foarte puține lucruri despre acesta. Am înregistrat activitate într-un centru de la baza creierului, numit ARIA TEGMENTARĂ VENTRALĂ. Am înregistrat activitate, în niște celule numite CELULELE ApEn. Sunt celulele care produc dopamină, un stimulant natural și îl distribuie către mai multe regiuni din creier. ARIA TEGMENTARĂ VENTRALĂ e parte a sistemului cerebral de recompensare. Este sub procesul de gândire cognitiv. Sub emoții. E ceea ce numim MIEZUL REPTILIAN AL CREIERULUI asociat cu dorința, motivația, concentrarea și pofta. De fapt, aceeași regiune cerebrală în care am înregistrat activitate, devine activă și în momentul în care simțiți efectul de agitație al cocainei. Cel puțin, din cocaină îți revii.
DRAGOSTEA ROMANTICĂ
16 Dec 2018

ESTE O OBSESIE. TE DOMINĂ. ÎȚI PIERZI SIMȚUL DE APRECIERE A SINELUI. Nu poți să nu te gândești la o altă persoană. CINEVA S-A INSTALAT PUR ȘI SIMPLU, ÎN CAPUL TĂU. După cum un poet japonez din secolul al VIII-lea spunea: ”Dorul meu nu încetează niciodată”. Dragostea este de neîmblânzit. Și obsesia se poate agrava atunci când ești repins. Chiar acum, împreună cu Lucy Brown, neurocercetătorul proiectului nostru, ne uităm la datele oamenilor care au fost studiați cu ajutorul RMN-lui după ce tocmai fuseseră părăsiți. A fost foarte dificil de fapt să punem acești oameni în aparatul de studiu, datorită stării foarte proaste în care se aflau. (Râset). Am înregistrat activitate, în trei regiuni cerebrale. Am găsit activitate în exact aceeași regiune cerebrală asociată cu dragostea romantică intensă. Ce târg prost. Știi, când ai fost părăsit, primul lucru pe care dorești să-l faci e să uiți de acea ființă umană, și apoi să-ți continui viața, dar NU, din contră, o iubești și mai mult. După cum spunea poetul roman Terence: ”Cu cât mai slabă mi-e speranța, cu atât mai fierbinte mi-e dragostea.” Și într-adevăr, acum știm și de ce. 2000 de ani mai târziu, putem explica cum se reflectă asta în creierul uman. Sistemul cerebral, sistemul de recompensare pentru dorință, motivație, poftă, concentrare, devine mai activ atunci când nu poți obține ceea ce-ți dorești.
ÎN ACEST CAZ,
16 Dec 2018

premiul cel mare al vieții tale este un partener de viață potrivit. Am înregistrat activitate și în alte regiuni ale creierului – într-o arie asociată cu calculul câștigurilor și pierderilor. Știi, când stai întins acolo, te uiți la imagine, ești în acea mașinărie și analizezi ceea ce nu a mers bine. CE și CUM am pierdut? De fapt, Lucy și cu mine avem o mică glumă despre asta. Vine dintr-o piesă a lui David Mamet, unde sunt doi artiști care se contrează și femeia îl contrazice pe bărbat, iar bărbatul o privește și îi spune: ”Oh, ești un căluț cam rău, nu o să pariez pe tine”. Într-adevăr, e acea porțiune a creierului, MIEZUL NUCLEILOR ACCUMBENS, care devine activă în timp ce-ți calculezi câștigurile și pierderile. Este de asemenea, acea regiune a creierului care devine activă atunci când ești dispus să-ți asumi un risc enorm pentru pierderi și câștiguri uriașe. Și nu în ultimul rând, am înregistrat activitate într-o regiune cerebrală asociată cu atașamentul profund față de o altă persoană. Nu-i de mirare deci că oamenii suferă peste tot în lume și că există atâtea crime pasionale.
CâND AI FOST
16 Dec 2018

respins în dragoste, nu numai că ești acaparat de sentimente de iubire romantică, dar te simți profund atașat de acel individ. Mai mult, acest circuit cerebral de recompensare funcționează și simți energie intensă, concentrare maximă, motivație puternică și dorința de a risca tot, pentru a câștiga premiul cel mare al vieții. Ce am învățat din acest experiment și aș vrea să împărtășesc lumii întregi? În primul rând am ajuns la concluzia că DRAGOSTEA ROMANTICĂ E UN INSTINCT, INSTINCTUL FUNDAMENTAL DE REPRODUCERE. NU instintul sexual! Instinctul sexual te face să cauți o serie întreagă de parteneri. Dragostea romantică îți permite în schimb, să-ți concentrezi energia reproductivă către un singur partener odată, să-ți conservi această energie, și să începi procesul de împerechere doar cu acel partener. Cred că, din toată literatura poetică pe care am citit-o despre iubirea romantică, poezia care sumarizează iubirea romantică cel mai bine, îi aparține lui Platon și datează de mai bine de 2000 de ani. El spunea: ”Zeul iubirii trăiește într-o stare de necesitate. Este o nevoie. Este o dorință puternică. ESTE UN DEZECHILIBRU HOMEOSTATIC, asemeni foamei și setei, e aproape imposibil să te sustragi.” De asemenea, am ajuns să cred că iubirea romantică e un VICIU: un viciu minunat atunci când totul merge bine, și un viciu oribil atunci când nu merge bine. Într-adevăr, are toate caracteristicile unui viciu.
TE CONCENTREZI
16 Dec 2018

asupra persoanei, te gândești obsesiv la aceasta, o dorești cu înfocare, distorsionezi realitatea, ești dispus să riști enorm pentru a cuceri acea persoană. Are de asemenea, principalele trei caracteristici ale dependenței. Toleranța, dorești să vezi persoana respectivă mai mult, tot mai mult...retragere și în cele din urmă, revenire. Am o prietenă în proces de revenire după o poveste amoroasă teribilă; trecuseră aproximativ 8 luni, începuse să se simtă mai bine. Și alaltăieri, în timp ce conducea, a auzit dintr-o dată la radio o melodie care i-a amintit de acel bărbat. Și, nu numai că acea dorință puternică a revenit, dar a fost nevoită să tragă pe dreapta ca să poată plânge. Deci, un lucru pe care aș dori să-l înțeleagă comunitatea medicală și comunitatea legală, și chiar comunitatea universitară, e acela că iubirea romantică e, într-adevăr, una din substanțele care provoacă cea mai mare dependență de pe Pământ.
Aș VREA Să
16 Dec 2018

mai spun lumii că și animalele iubesc. Nu există animal pe această planetă care să copuleze cu ”orice”. Prea bătrân, prea tânăr, prea jegos, prea prost și nu o va face. Doar dacă este închis într-o cușcă de laborator, și știi, dacă îți petreci întreaga viață într-o mică cușcă, nu îți permiți să fii la fel de pretențios în legătură cu partenerii de sex...dar am studiat o sută de specii, și oriunde în sălbăticie, animalele au favoriți. De fapt, etologii știu asta. Există mai mult de 8 cuvinte pentru ce numesc favoritism animal: selectivitatea proceptivă, opțiunea pentru partener, opțiunea femelei, opțiune sexuală. Într-adevăr, există trei articole academice care au studiat această atracție, ce poate dura doar o secundă, dar care este o atracție indubitabilă, și fie această regiune cerebrală, acel sistem de recompensare, fie substanțele chimice ale acelui sistem recompensator, erau implicate. De fapt, cred că această atracție animală se poate manifesta instant...poți vedea un elefant repezindu-se practic spre un alt elefant. Și am convingerea că AICI se află originea a ceea ce numim ”dragoste la prima vedere”.
OAMENII Mă îNTREABă
16 Dec 2018

adesea dacă ceea ce știu despre dragoste, m-a menajat în vreun fel. Și afirm modest că prea puțin. Poți cunoaște absolut toate ingredientele unei prăjituri de ciocolată, dar când stai jos și mănânci prăjitura, încă te poți bucura de savoarea acesteia. Cu siguranță și eu fac aceleași greșeli pe care le face toată lumea, dar într-adevăr, aceste studii mi-au aprofundat înțelegerea și compasiunea pentru întreaga omenire. De fapt, în New York, mă surprind adesea uitându-mă către cărucioarele de copii și părându-mi un pic rău pentru bebeluși, și uneori chiar îmi pare un pic rău și pentru puiul ce mi-e servit drept cină, când mă gândesc cât de intens e acest sistem cerebral. Cel mai recent experiment a fost pus la cale de către colegul meu, Art Aron, care a studiat, cu ajutorul RMN-lui funcțional, oameni în relații de lungă durată și care declarau că sunt încă îndrăgostiți de partenerul lor. Am studiat 5 persoane până acum, și într-adevăr, am descoperit exact același lucru. Aceste persoane nu mint. Regiunile cerebrale asociate cu dragostea romantică intensă, ÎNCĂ sunt active după 25 de ani de relație. Mai sunt multe întrebări despre dragostea romantică care așteaptă răspuns încă, ca și multe întrebări care mai trebuiesc formulate. Întrebarea care mă preocupă în chiar acest moment și asupra căreia n-o să mă opresc decât pentru câteva momente și apoi o să închei: ”De ce ne îndrăgostim de o anumită persoană, și nu de o alta?”
NICIODATă NU
16 Dec 2018

m-ar fi preocupat asta, dacă sit-ul de dating ”Match.com”, nu ar fi venit la mine acum 3 ani să-mi pună această întrebare. Și am recunoscut că nu cunosc răspunsul. Știu ceea ce se întâmplă în creier când te îndrăgostești, dar nu știu care e motivul pentru care te îndrăgostești de o anumită persoană, mai degrabă decât o alta. Și uite cum mi-am petrecu ultimii 3 ani studiind acest aspect. Există multe motive pentru care te poți îndrăgosti de o persoană anume, mai degrabă decât de o alta, o să-ți spună psihologii. Astfel, avem tendința de a ne îndrăgosti de o persoană cu un statut socio-economic asemănător, cu același nivel general de inteligență, cu același nivel general de frumusețe, cu aceleași valori relgioase. Copilăria joacă și ea un rol, fără îndoială, dar nimeni nu știe în ce mod. Și aceasta este cam tot ceea ce știu psihologii. Nu, nu au descoperit încă calea prin care două personalități se potrivesc și fac o relație să meargă bine. Așa că, mi-a trecut prin minte că poate tocmai biologia este aceea care te face să te simți atras de anumite persoane, mai degrabă decât altele. Și am început un chestionar pentru a vedea în ce măsură se manifestă substantele chimice: dopamina, serotonina, estrogen și testosteron. Cred că am descoperit patru tipuri largi de personalități asociate cu proporția acestor patru substanțe chimice din creier.
ȘI PE ACEST SITE
16 Dec 2018

de dating pe care l-am creat, numit Chemistry.com, am pus o serie de întrebări pentru a vedea gradul în care utilizatorii manifestă aceste substanțe chimice, și observ CINE pe cine alege să iubească. 3,7 milioane de oameni au completat chestionarul în America, și aproximativ 600.000 de oameni din 33 de alte țări. Adun datele în acest moment, și la un anumit punct...o să fie întotdeanuna MAGIE în dragoste, dar cred că sunt mai aproape de a înțelege DE CE ANUME, ATUNCI CÂND INRI ÎNTR-O CAMERĂ, toată lumea din jur, are un statut asemănător ție, același nivel general de inteligență, același nivel general de frumusețe, NU te simți totuși atras de cei toți aflați în încăpere. Cred că biologia este explicația. În câțiva ani o să ajungem să înțelegem toate tipurile de mecanisme cerebrale care ne fac să ne simțim atrași de o persoană, mai degrabă decât de alta. Așa că, o să închei cu asta. Aceștia sunt înaintașii mei. Faulkaner afirma odată: ”Trecutul NU este mort, nici măcar nu este trecut”. Într-adevăr, cărăm o groază de bagaj, DIN TRECUT, în creierul uman. Astfel, există un lucru care mă determină să-mi continui studiile pentru înțelegerea naturii umane, și aceasta îmi amintește de acest lucru.
E VORBA DESPRE
16 Dec 2018

relația care se naște între două femei. Femeile tind să dezvolte un soi de intimitate pe care bărbații nu o dezvoltă. Femeile devin intime vorbindu-și față în față. Ne întoarcem una către cealaltă, ne privim prelung și vorbim. ACEASTA ESTE INTIMITATEA PENTRU FEMEI. Cred că asta este consecința milioanelor de ani în care femeile și-au ținut copilul în fața lor, mângâindu-l, muștruluindu-l, educându-l cu vorbe. Bărbații tind să devină intimi, în timp ce fac lucruri stând alături. (Râset). Îndată ce unul dintre bărbați ridică privirea, celălalt, își va întoarce privirea în altă direcție. (Râsete). Cred că asta este consecința milioanelor de ani în care bărbații stând în spatele tufișurilor, priveau drept înainte, încercând să țintească vreun bivol în cap, cu o piatră. (Râset). Cred că milioane de ani bărbații, și-au înfruntat dușmanii stând alături. Deci, afirmația mea finală este că ”dragostea există în noi”. Aceasta este profund încastrată în creierul nostru. Iar provocarea constă în a ne înțelege unul pe celălalt. Mulțumesc. ” Pe urmă SĂ FACEȚI TESTUL, accesând link-ul: http://www.garbo.ro/quiz/15751/Testul-Helen-Fisher-Ce-PERSONALITATE-ai-si-Dragostea-IDEALA.html
CE SPUNE
16 Dec 2018

ANATOL BARASARAB, min.25,3:În familie, lucrurie sunt extrem de simple. Spre exemplu: IUBIREA…n-ai să găsești definiția asta, nicăieri. IUBIREA ESTE INSTRUMENTUL DE ELIMINAREA A ORICĂREI DISTANȚE . Dacă doi se iubesc, dar nu în sensul iubirii-manie ori consumist…ați observat că femeile întotdeauna întreabă: ”mă iubești?” ”Da, te iubesc..” Chiar dacă tu ai capul plin de griji în acel moment tu nu nutrești iubire, nu poți să spui că nu…pentru că nu poți iubi continuu…iubirea nu e ceva așa, continuu, ca aerul; e o stare care ba apare, ba dispare! O femeie este capabilă să iubească…are această putere în ea. Bărbatul este INFORMAȚIA…UNU, el este! Femeia este DOI. El reprezintă yin, principiul feminin, lunar….nu-i solar, e centripet, e către EA! Ea, e cu luat-ul….îi place să atragă atenția. Bărbatului, de multe ori îi place să nu atragă atenția asupra sa, îi place să treacă prin oraș, neobservat. Asta-i de mii de ani… Femeia a făcut tot posibilul ca să iasă în evidență. Dacă eu o iubesc, este BUCURIA sau PROBLEMA mea. Ea poate nici nu știe că eu exist și o iubesc, dar iubirea este deja în mine. Femeile întreabă dacă soții le iubesc, dar niciodată nu se întreabă dacă ea/ele îl iubește/iubesc…poți să-I spui direct: ”măi, nu contează dacă te iubesc sau nu, contează dacă tu mă iubești! Dacă tu mă iubești, iubirea aia e-n tine, pe tine te-ncălzește și chiar dacă eu nu știu că tu mă iubești, dar iubirea fiind în tine, și asta îți face bine…tu, ai iubirea-n tine și o crești! Dacă femeia iubește acel bărbat, nici nu mai contează dacă bărbatul o iubește….iubirea și legile ei, nu sunt întotdeauna și reciproce! IUBIREA ELIMINĂ DISTANȚA!
ȘI-ATUNCI, APARE
16 Dec 2018

apare reciprocitatea dar nu-i obligatoriu…acolo unde sunt doi, întotdeauna este yin și yang….două roți dințate! Când spunem cuplu, ca în orice relație unde sunt doi, totdeauna există două forțe (yin și yang)…adică o roată trebuie să se învârtă într-o direcție și una este cea care conduce, și cealaltă care se lasă condusă și se învârte de obicei, în direcție total opusă. Nici nu trebuie să se învârtă în aceeași direcție că le sar dinții bâtându-se dinte pe dinte…sar scântei din cutia aia de viteză care din ce e făcută? Dintr-o serie întreagă de cupluri care se rotesc în diferite direcții, cu diferite viteze, una-i mai mare, alta-i mai mică…cea mai mare o face pe cea mai mică să se învârtă cu o viteză mai mare și asta reprezintă și un cuplu unde ne unim viețile ca să ce? Și încep problemele: de ce l-ai luat? – Ca să-mi ofere…da, ce? Dar el ce este? Ofertantul? Te-ai căsătorit cu el ca el să-ți ofere…și începe veșnica problemă a femeilor…ce să-ți ofere? SIGURANȚĂ, PROTECȚIE…. NU TREBUIE SĂ OFERI NIMIC! E suficient ca el să fie yang, bărbat adevărat și tu să fii yin, femeie-adevărată…el să conducă și tu să-l urmezi…și-atunci, vezi Soarele pe cer și opus lui, luna care se învârte, dar dacă ea vrea să devină soare, Soarele va fi obligat să-i cedeze locul și femeia va începe să se transforme într-un fel de bărbat care le rezolvă ea, pe toate, iar bărbatul, de obicei în spatele unor femei puternice, se ascund niște bărbați cu burta mare, cu berea-n mână, care nu știu decât să butoneze la televizor. Și ăia sunt romantici :)))) Dar femeia devine, încet, încet…bărbat!
APOI SE SUPăRă
16 Dec 2018

că n-are lângă ea un bărbat. Pentru ce v-ați unit voi împreună? Ca să vă tocați creierii unul, celuilalt? -Vezi tu, Anatol…femeile tind să preia tot mai mult din activitățile lor… -E problema lor, dar astea nu le face fericite! -E-adevărat, tind să devină cât mai independente și-atunci când stai până la 35 de ani singură, fără o relație, tu ești deja obișnuită așa, să te descurci singură…când vine cineva în viața ta și vrea să preia din acele atribuții, ți-e greu să le cedezi… -Fiecare obișnuință are și-o dezobișnuință, orice învăț, are și-un dezvăț numai că, dezvățul este mai dureros decât învățatul. Ei, uite, în Univers lumea nu pretinde să fie niciodată independentă, să aibă propria ei strălucire…că s-ar aprinde, n-ar mai fi Lună. Ea, e suficient de mulțumită că strălucește el…Soarele! Și ea se reflectă în ce? În lumina lui…d-aia și spune, ”regele meu”, în trecut, nu spuneau femeile-așa? ”Regele meu, soarele meu”… Dar bărbații cum spuneau la femei? Femeile spuneau ”tu,lumina ochilor mei…” nu? Erau nebune femeile în trecut, adică ele nu voiau să fie independente, erau sclave, proaste sau ceva…acuma toate-s deștepte, dar toate nefericite! Apropo, nu știu cum era înainte dar, din statistica de astăzi, ne arată că 70% din femeile Europei au auzit cuvânt orgasm, dar nu știu ce-ai aia! Asta-i o tragedie psiho-logică! Și de sănătate, la fel…sufletească și mentală! Toate vor independență, carieră și ajung ca niște cățele turbate, nu mai știu ce vor! Toate astea le-au adus undeva (arată sus), dar nu sunt fericite. Devin foarte agresive la un moment dat…uite, în trecut, nu era așa-ceva. Femeia se mulțumea să-l lase pe bărbat SĂ FACĂ, pentru că asta-i funcția lui naturală, înzestrat cu asta, de la mama natură. SĂ SE DUCĂ, SĂ SE EXPANSIONEZE, SĂ CUCEREASCĂ și ele se mulțumeau să stea acasă
șI Să-L AșTEPTE.
16 Dec 2018

Orice femeie care e atât de independentă, ce rol îi mai dă bărbatului? Eu trebuie să te protejez, eu trebuie să te ocrotesc, eu trebuie să-ți asigur, să-ți aduc mâncarea, să crești puii noștri, să te ocupi de educarea lor, NU grădinița, TU! Uite, toate vor să se mărite, dar foarte puține dintre ele vor să fie soții! Dar SOȚIE înseamnă A ÎNSOȚII! Nu a lua locul și a face lucrul în locul lui! Pentru că ai să ajungi să te asemeni bărbatului, și-atunci va trebui să ajungi să trăiești ca un bărbat. Dar, toată fiziologia și sistemul endocrin nu-ți permite să trăiești așa. Ai să atingi o limită și numai o să te asemeni cu bărbatul. Și când te-asemeni cu bărbatul, noi, ceilalți bărbați, cei care se aseamănă cu noi, nu ne prea culcăm! Îi luăm, îi privim ca pe unii dintre-ai noștri și când te-am privit ca pe unii dintre-ai noștrii și stăm la o Conferință punând la cale cum să mergem pe cadavre și tu, brusc ai început să plângi în feminitatea ta, nu aparții acestei lumi și te excludem. -Hai să nu facem o discriminare…mai sunt și bărbați care pot greși la acest capitol? -Absolut! Este vorba iar de cele două forțe; YIN și YANG. În orice sistem este unul care conduce și altul care se lasă condus. Sau, unul care înaintează și celălalt îl urmează…unul care propune, celălalt cade de acord. Dacă principiul acestor două forțe ar fi înțeles, noi n-am avea probleme legate de cuplu…pur și simplu, noi n-am avea! Am înțelege cum funcționează Universul ăsta…noi vrem să ne substituim Universului ăsta, de parcă am trăi pe altă planetă!
YANG-UL (BăRBATUL)
16 Dec 2018

este accelerația și YING-ul (femeia) este frâna. Bărbatul este sus-ul și este cald, femeia este jos și este rece. Bărbatul este ziua, femeia este noaptea. Și în tradiția chineză, femeia este asociată întunericului, umed, noapte… Noi încercăm să schimbăm locurile și-atunci ce se întâmplă? Când YANG-ul devine suficient de puternic, el se transformă în YIN. Așa vedeți oameni care toată viața au luptat, generali…extrem de puternici care devin calmi, cazând într-un fel de filozofie și se transformă într-un fel de femeie, pasiv…și gândește: ”bă, dar oare chiar trebuie să luptăm, oare chiar a fost nevoie de războaiele-astea? ” Și o femeie când devine destul de pasivă și-atinge maximul său YIN, ea, deodată se transformă-ntr-un bărbat dar în interiorul său…tot așa! Tot ce-i yang pe dinafară, e yin pe dinăuntru…soare este foarte cald la exterior dar în interior este rece. Luna pare foarte rece la exterior, dar înăuntru este caldă…știm asta de la NASA! Bărbatul pare foarte rece și dur pe dinafară, dar înăuntrul lui este foarte sensibil. Femeia pare foarte sensibilă în afară, dar în interiorul ei, vă asigur…este foarte nesimțită. Viața este foarte dură și nemiloasă…d-aia, numai așa poți trăi în lumea respectivă = a fi maxim de realist și neîndurător de romantic…altfel, te păcălești, te prostești singur!
DUCEțI-Vă LA ORICE
16 Dec 2018

expoziție de artă și o să vedeți că o femeie, nu stă mai mult de 10 secunde în fața unei imagini. N-o interesează…dar bărbatul, va sta! SCOPUL BĂRBATULUI ESTE S-O SENSIBILIZEZE PE FEMEIE, ÎN INTERIOR! SCOPUL FEMEII ESTE SĂ-L SENSIBILIZEZE PE BĂRBAT ÎN COMPORTAMENTUL LUI EXTERIOR, ADICĂ SĂ-L FRÂNEZE, SĂ NU MAI FIE ATÂT DE AGRESIV, SĂ NU MAI FIE ATÂT DE VIOLENT ȘI DE EXPANSIV…să nu-l oprească în expansivitatea lui, pentru că dacă el, vrea să se răstingească, tu nu trebuie să-l încurci în treaba asta pentru că te va părăsi…ajută-l chiar să se răstingească, dar ajută-l s-o facă moale…frumos, diplomatic, nu agresiv și violent. Iar pentru cei care nu-s lăsați (bărbații la o bere, femeile, cu alte femei prin mall…) acolo DOAR se vorbește despre iubire, neexistând încredere. Ceea ce trebuie să existe între cei doi ca temeinic, este încrederea. Mai auzi pe câte unii: ”Dacă mă iubești, dă-mi parola ta de pe facebook…” Dar tu ce ești? Jandarmul meu? Mama mea? Educatorul meu? Acolo sunt gândurile mele, poate și flirtez cu una, fără să merg mai departe…ce te privește pe tine? Cuvintele sunt simboluri care ascund în spatele lor, texte întregi… Întrebare: De ce când cunoști un om, îl accepți așa cum este, dar dacă ajungi la relație de cuplu, după căsătorie, încerci să-l schimbi…de ce?
ANATOL BASARAB:
16 Dec 2018

dacă l-ai iubi așa cum este, nu l-ai mai schimba, dar IUBIREA DE TIP MANIE, îl înzestrăm pe celălalt, cu calități și atribute pe care celălalt, nu le deține. Apoi, această iubire de tip manie, nu durează mai mult de 3 ani, 3 ani jumate, maximum 4, după care te trezești și cu 2 copii, întrebându-te, ”ce caută ăsta lângă mine?”. Relațiile în ziua de azi, sunt de tip CONSUMIST, ne raportăm unul la altul, ca la un obiect al propriilor noastre plăceri sau necesități. În cele din urmă, alegerea soțului este alegerea femeii. BĂRBATUL, NUMAI ARE IMPRESIA CĂ EL CUCEREȘTE, CĂ O ÎNNEBUNIT-O… - Dar nu el e vânătorul? - Ba da, el este vânătorul… un bărbat propune căsătoria, dar întotdeauna decide femeia. Bărbatul, în general propune tot felul de lucruri unei femei. - Cum îți explici faptul că unii se cunosc din copilărie, apoi în adolescență, se căsătoresc, dar după 2 ani divorțează? - Evident, legile care stau la baza funcționării unui cuplu, NU SUNT DE CÂND TE-AI CUNOSCUT…în general! Este știut că, cei care se cunosc de pe băncile liceului, acele cupluri nu durează…pentru că, fiecare mai stă cu părinții lui și au o zonă de refugiu, de ajutor, de confort. Mai târziu, când nu mai ai acea susținere nici psihologică, nici materială, te vezi cu EA, singuri pe lume…și-atunci, o vezi pe ea cum se comportă în situații de viață la care tu nu te așteptai! Relațiile de azi, nu se întemeiază pe ceea ce numim noi iubire în adevăratul sens al cuvântului. Toți folosim cuvântul ăsta, dar fiecare înțelege ce vrea! Uite, eu când zic măr, văd ceva concret, în spatele obiectului, vedem cu ochii minții CEVA, UN OBIECT! Dar când spunem iubire, ce vedem?
-IUBIREA FAță DE
16 Dec 2018

aproapele tău…față de Dumnezeu, față de… -Ai descris o acțiune, dar n-ai descris un obiect! Adică n-ai un chip! Când spunem iubire, nu vedem aproape nimic. Adică n-avem o reprezentare ideatică, n-avem chip! Și dacă-i fără chip, ORICE LUCRU FĂRĂ CHIP, NU ARE POSIBILITATEA SĂ SE ÎNTRUCHIPEZE. Și, dacă n-are posibilitatea să se întruchipeze, acel lucru putem spune că-i diavolesc pentru că Dumnezeu creează în baza unui chip. Și acel chip, mai târziu sau mai devreme, se întruchipează. TOTUL ARE CHIP…dar dacă am ajuns ca iubirea să nu aibă chip, atunci nici nu ne putem închipui, nici întruchipa. A VORBI, NU-I TOTUNA CU A COMUNICA… Vezi o femeie spune, ”vreau să vorbesc cu tine”, și ea vorbește dar nu comunică nimic. Pe când bărbatul spune, ”vreau să-ți spun ceva…” , adică nu vreau să vorbim, vreau să-ți spun ceva….îți va spune CEVA DIRECT, care-i simplu și clar pentru mintea și logica bărbatului…dar femeile îi vor interpreta fiecare cuvânt…”aha, deci el vrea să spună că nu mă iubește…” ”n-am spus așa-ceva, am spus doar că te-ai îngrășat..atât.”
FEMEILE,
16 Dec 2018

pentru că structura lor dominantă este afectiv-emoțională, chiar așa spun: ”eu sunt ne-vorbită”. N-ai să auzi de la niciun bărbat așa-ceva, că ar fi ne-vorbit…hai să aruncăm vorbe…bărbatul vrea să comunice ceva sau să spună ceva…și o face de obicei, foarte direct. Femeile vor numai să vorbească, de dragul vorbitului. Stai de vorbă o jumătate de oră cu iubita ta, și-ți dai seama că ea nu ți-a comunicat nimic. )) Iar tot ce ți-a spus, nu are nicio importanță pentru tine, dar totuși trebuie s-o asculți. E mai bine s-o asculți tu, decât s-o asculte altul…” Restul...delectați-vă: RETETA COMPENSATA CU CERASELA MIU si Anatol Basarab. Tele Europa Nova 1 https://www.youtube.com/watch?v=Gxhrpx03FR4
SPUNE MARIAN STAN,
16 Dec 2018

în analiza sa despre ”La țigănci” sau recondiționarea prin eros, de pe blogul lui Răzvan Codrescu, referitor la subiectul nostru: ”Ne va fi dificil să găsim o altă realitate omenească pe care mentalitatea modernă s-o fi pervertit şi înjosit într-o asemenea măsură şi cu asemenea consecinţe. Şi dacă ne referim la înjosire, aceasta vrea să denunţe tocmai reducerea la inferior, închipuirea unor resorturi animalice acolo unde, de fapt, s-ar cuveni să vorbim despre un mister mult mai adînc. Lectorul va fi ghicit deja că avem în vedere sexualitatea. Fie că ni se promite un iluzoriu paradis terestru, sau, dimpotrivă, sîntem ameninţaţi cu focul nestins al iadului, atît partizanii amorului liber, cît şi adversarii săi, mută discuţia într-un orizont unde nu se pot afla rosturile originare ale sexualităţii. Ambele tabere spun, în fond, acelaşi lucru. Căci, FIE CĂ NE LĂSĂM ÎN VOIA INSTINCTULUI, FIE CĂ ÎNCERCĂM A-L SUPRIMA ÎN NUMELE MORALEI, SEXUALITATEA ȚINE DE MOȘTENIREA – INEVITABIL DE GREA – A ANIMALITĂȚII. AȘADAR, NICIUN MISTER. DOAR O CHEMARE ”NATURALĂ”, CE-ȘI GĂSEȘTE REZOLVAREA ÎN PLANUL BIOLOGICULUI PUR
ŞI CUM MODERNII
16 Dec 2018

au despre natură o concepţie aproape mecanicistă, putem spune că – în ceea ce-i priveşte – discuţia despre sex s-a încheiat înainte de a fi început. Căci argumentele – pro sau contra – scapă din vedere esenţialul. Prea puţini sînt astăzi cei care mai ştiu să ghicească în sexualitate o cale de acces către misterul Unităţii primordiale. Desigur, TAINA ACEASTA SE DEGRADEAZĂ ”ÎN ÎMBRĂȚIȘĂRI ANIMALICE, SE DESCOMPUNE ȘI SE RISIPEȘTE ÎN SENTIMENTALISME IDEALIZANTE SAU ÎN REGIMUL DOMESTICIT AL LEGĂTURILOR CONJUGALE SOCIALMENTE AUTORIZATE. Şi totuşi, dacă în existenţa obişnuită se manifestă involuntar un reflex al unei transcendenţe TRĂITE, asta se întîmplă prin sex şi, cînd e vorba de omul comun, se întîmplă NUMAI prin sex” (Julius Evola, Metafizica sexului, Editura Humanitas, București, 2002, p. 449).”
AM Să TREC
16 Dec 2018

la o SOMITATE, la Prof.D.C.DULCAN despre subiectul care ne interesează: ”EROS ȘI THANATOS Eros și Thanatos, sexualitatea și moartea. Iată doi termeni aproape antinomici. Primele celule purtătoare de viață se înmulțeau, cum fac și astăzi multe, pe o cale asexuată, prin diviziune. O celulă se împarte în doi descendenți, care la rândul lor, ajung la talia normală a celulei-mamă, reproduc fenomenul. Era o înmulțire în care nimeni nu murea. Noii veniți erau identici cu sursa. Văzută astfel, lumea fără moarte era o lume cenușie, uniformă, monotonă și anodină. O lume în care, cu adevărat nu se petrecea aproape nimic. Un singur eveniment memorabil marca viața unei celule ajunsă la maturitate – împărțirea în două jumătăți. Acestea creșteau și repetau la infinit ”eterna reîntoarcere”. Poate de aceea s-a și spus că ”visul oricărei celule este să devină două celule”. La un moment dat monotonia se sparge. Apare ”păcatul”. Survine un factor nou în viața celulelor. Foarte probabil, condițiile de mediu cereau pentru supraviețuire indivizi mai adaptați, capabili de răspunsuri noi în fața vieții.
ASTFEL DE INDIVIZI
16 Dec 2018

nu puteau să apară decât din două surse ereditare diferite. Și atunci a apărut sexualitatea și, o dată cu ea, moartea. Două celule se unesc pentru a da naștere pe a treia, dotată cu zestre ereditară nouă. Cei doi genitori vor dispărea. MOARTEA A FOST PREȚUL PLĂTIT PENTRU SEXUALITATE. Iată de ce, simbolic vorbind, Eros și Thanatos au fost creați odată, de ce plăcerea nu poate exclude durerea, de ce spectacolul lumii la care asistăm astăzi NU ar fi posibil fără ca primele celule, simbolizate în Biblie prin Adam și Eva, să părăsească paradisul nemuririi. Doi indivizi diferiți ca zestre genetică vor genera pe un al treilea, care nu va mai fi identic cu părinții săi. Împlinindu-și ”visul”, trec în neființă. (Aoleu, profesore! Păi dacă există Dumnezeu și bați toba în sensul ăsta, cum poți să spui că ”trec în neființă”?!? Se duc DINCOLO, ca entități spirituale, apoi transfigurate prin ÎNVIERE, La Parusie (Judecata Finală) când ”Invia-vor si se vor scula cei din morminte si se vor bucura cei de pe pamant, fiindca atunci se vor scula trupuri duhovnicesti preamarite, nestricacioase, luminate. Oase uscate auziti cuvantul Domnului: „Imbracati-va cu vine, acoperiti-va cu piele, sculati-va din caruntetea vremurilor trecute, caci sunteti rascumparati cu Sangele Fiului lui Dumnezeu; prin moartea Lui sunteti inviati, a venit peste voi lumina Invierii”. (Icosul 11 din Ac.pt.cei adormiți, NU morți!)
DE ACUM LUMEA,
16 Dec 2018

cu diversitatea de forme care îi conferă măreția, ineditul și atracția, își va lua zborul. Omul însuși, ca una din formele acestei lumi, își datorează existența acestui ”păcat originar”, ca să folosim expresia atât de mult comentată de 2000 de ani încoace. Inversând datele problemei, puteam să raționăm și altfel. Dacă prin moarte s-a ajuns la evoluție și prin ea la om, atunci se poate spune că la baza vieții noastre ca ființe evoluate, la baza civilizației, culturii și gândirii stă fenomenul morții. ”La vie, c est la mort”, spunea Claude Bernard. Nașterea și moartea devin cei doi poli între care pendulează întreaga noastră biologie. Ambii poli devin sursă de creație, în afirmația și negația lor este încrustată toată existența lumii vii.
SEXUALITATEA
16 Dec 2018

Cu excepția gândirii umane care încoronează opera evoluției pe Terra, sexualitatea ne apare ca fenomentul cel mai frapant din universul viu. Dacă găsim că este normal ca în același organism, două funcții diferite să fie coordonate în vederea implinirii unui singur scop, în sexualitate ne apar două organisme separate care trebuie să coopereze în vederea unui scop unic. Ce mister le cheamă? Oricât ni s-ar părea de suficientă explicația instinctelor, trebuie să recunoaștem subtilitatea înțelepciunii pusă de natură în ele. Niciun instinct nu dezlănțuie atâtea forțe, nu se folosește de o recuzită așa de bogată în manifestări și nu rămâne atât de orb în fața rațiunii... O incursiune sumară în istoria sexualității lasă impresia că natura a făcut risipă de materie creînd o așa de mare diversitate de vehicule pentru organele de reproducere, când, fiziologic vorbind, nu era nevoie decât de un testicul și un ovar, așa cum constatăm la unele crustacee. Aceste două organe conțin în sine toată magia lumii, atrasă fără încetare de misterul actului erotic. Nici un altul nu exercită atâta forță de fascinație încât să persiste a fi mister, să ”hipnotizeze” și după devorarea sa. Ele sunt expresia polarității sublimate prin plusul și minusul care definesc materia în Univers.
DE LA PARTICULA ELEMENTARă
16 Dec 2018

din adâncul materiei și până la organismele vii, pe căile neumblate ale galaxiilor sau în corola diafană a florilor, pretutindeni plusul își caută minusul întreținând mișcarea, existența, viața. Pentru acest motiv, sexualitatea conține adunate în sine, toate contrarietățile lumii: MISTER și AMĂGIRE, MĂREȚIE și SLĂBICIUNE, PASIVITATE și PASIUNE, ATRACȚIE și REPUSIE, PLĂCERE și DURERE, FACERE și DESFACERE – într-un cuvânt, întreaga dramă a creației. De aceea, sexualiatatea rămâne funcția în care biologia a investit cel mai mare capital și a creat cele mai neașteptate forme de manifestare. Satisfacerea instinctelor oferă omului o gratificație, dar niciunul nu angajează o trăire psihică de o asemenea complexitate și profunzime. SUBLIMARE. Omul este singura ființă care depășește rolul pur biologic al sexualităii, pentru că el este singura ființă capabilă să creeze în afara esteticii naturale o estetică a sa, proprie. Își transfigurează în poezie, în muzică, în imagine, tot ceea ce înseamnă artă, bucuria dragostei, care pentru om devine o emanație spiritualizată, înnobilată, a actului procreativ și nu o simplă funcție de reproducere.
VALENțELE SALE FIZICE
16 Dec 2018

sunt transformate în valențe afective cu adânci implicații psihologice. Erosul devine pentru om împlinire, sete de unitate, de desăvârșire, de infinit, de sens, de supremă relaxare. De aceea, prin dragoste sunt puse în acțiune toate resorturile omenești, de aceea o astfel de trăire ne angajează atât de mult ființa, transmițând fiorii săi până în ultima noastră celulă. Pentru omul îndrăgostit obiectul iubirii sale, nu are pete, este degrevat de toate limitele cărnii, iar Universul începe și se termină cu fericirea sa. De aici impasul ființei care se aruncă în neant în fața neîmplinirii, de aici drama iubirii neîmpărtășite sau a despărțirii silite. Nu întâmplător, cele mai multe dintre creațiile spiritului uman care au străbătut secole până la noi, au fost acelea în care spiritul a exultat în cele mai acute note ale emoției răscolite de sentimentul dragostei. Nu vom identifica desigur, vibrația afectivă trăită pe plan psihologic și transfigurat în artă cu sexualitatea în sine. Există și emoții pure, sentimente ce nu au cunoscut patima cărnii și restul regretelor urmate plăcerii. Suntem de acord că Laura și Beatrice au existat aievea, că există iubiri ce înalță și adolescențe aureolate de candoarea iubirilor nevinovate, că toate acestea nu sunt o rara avis in Terris.
DAR FUNDAMENTUL
16 Dec 2018

fiziologic, substratul material al tuturor acestor candide trăiri, NU stă decât în jocul hormonilor creați de natură pentru a realiza indespensabilul act al perpetuării. Dacă omul este un beneficiar al unor trăiri mult mai înalte, mai eterne, cu implicații mult mai complexe în viața sa decât restul lumii, obligată probabil doar la rolul de simplu consumator al actului fizic de împerechere, aceasta o datorează psihologiei și culturii, care i-au permis să înalțe pe culmile sublimului ceea ce ar fi putut să fie doar un imperios impuls. (Probabil...dar nu întotdeauna omul cult și educat a experimentat iubirea transpusă sublim, finalizată carnal doar într-un mod tandru ci, dimpotrivă, parcă pentru ”echilibrarea” constrângerii a ceea ce-au primit prin educație, influențați fie de mediu, de propria curiozitate ori de instinctele primare adormite (parțial) în ei, unii...savurând și nu atenunând ceva din inesteticul/animalitatea exercitării actului sexual, asemănător necuvântatoarelor, atât ca dorință cât și ca exprimare a erosului în plan fizic; numai creștinismul – după cum spunea genialul și regretatul Țuțea – ”Pudoarea crestină e atît de pură, încît carnea eroticului crestin, capătă pecetea spiritului, ceea ce pînă la crestini n-a realizat nimeni.”)
TREBUIE Să OBSERVăM
16 Dec 2018

însă că înțelegerea noastră pentru ”sentimentele” încercate de celelalte animale în perioada de împerechere este destul de aproximativă. Unele păsări execută un fel de dans, oferind spectacolul unor adevărate parade de nuntă; utilizează un ceremonial complex de curtare a partenerei; altele își ”pun” chiar ”haine de nuntă” prin penajul specific numai acestui moment, emit parfumuri, dau concerte în vederea unui astfel de eveniment, o specie de păsări își împodobește mai întâi ”iatacul” și intrarea spre el cu tot felul de obiecte și cioburi de sticlă colorate găsite sau chiar furate de la turiști și numai după aceea își invită partenera pentru împerechere. ”Dansuri, cântece, parfumuri, ofrande, frumusețe”, cum spune Rossion, o întregă recuzită a fost creată de natură pentru a asigura perpetuarea vieții. Omul n-a inventat decât facultatea de a le combina, de a le diversifica și de a face din fiecare întâlnire o istorie unică, proprie numai lui: cântată de poeți, dramatizată, intrată în fondul cultural al omenirii ca unicate ale unei experiențe pe care fiecare dintre noi o trăiește cel puțin o dată, chiar dacă nu-i poate da o expresie nemuritoare asemenea lui Homer sau Shakespeare, atracția dintre sexe a constituit unul din mobilurile care au marcat istoria omului și unicul instrument prin care cea mai mare parte a lumii vii își menține existența.
SEXUALITATEA,
16 Dec 2018

ca problematică văzută sub o multitudine de aspecte, îndeosebi acela al modalității de desfășurare, a fost pe larg abordată în literatură. Ceea ce dorim noi să subliniem este inteligența investită de natură pentru a transforma întâlnirea dintre doi indivizi separați într-un eveniment biologic – procreația. Ca orice act fiziologic, și actul erotic se desfășoară în baza unui program, a cărui declanșare necesită o serie de semnale. Aici natura n-a făcut economie nici de mijloace, nici de inteligență. La unele specii atributul de ”frumos” aparține masculului. Păunul, cocoșul, etc...strălucesc prin penaj și formă, în timp ce femelele lor se pierd într-o banalitate morfologică. Masculilor unor specii de păsări ”haina de nuntă” le este împrumutată doar pe termen scurt, și anume atât cât durează împerecherea. Apoi masculul își pierde podoaba exterioară intrând din nou în anonimatul din care a venit, ca și cum niciodată n-ar fi fost altfe. (oare nu așa se întâmplă și la om? Fie femeie sau bărbat...”fiecare sultan/ă își pierde strălucirea când stai cu el/ea, zi de zi”) Subtilitatea inteligenței investite de natură în ”seducerea” partenerilor unui cuplu erotic este intens reliefată, după cum spuneam, în semnalele folosite pentru declanșarea programului erotic. Să analizăm succint câteva dintre acestea la om.
ARIA STIMULILOR EROTICI
16 Dec 2018

la om este mult mai extinsă decât la animale, pentru că în erotismul uman este adânc implicată sfera sa afectiv-volitională. AICI, ROLUL DE A ATRAGE ÎL ARE FEMEIA. De aceea ea este mult mai înzestrată cu ”semnale erotice” decât bărbatul. S-ar putea spune că masculul uman este ”colțuros”, musculos, tonic, în timp ce femeia este contrariul său – dotată cu forme armonioase și estetic cizelate. Există, firește, o gamă largă de nuanțări, de la bărbatul cel mai ”Marte” până la femeia cea mai ”Venus”, care, în ciuda faptului că se caută, numai ARAREORI se găsesc în limitele idealului hrănit în adâncurile subconștientului. S-AR PĂREA CĂ FIECARE INDIVID POARTĂ MENTAL IMAGINEA UNUI ANUMIT TIP DE PARTENER PREFERAT. S-A SUSȚINUT CĂ ACEASTA AR REPREZENTA O SINTEZĂ A MAI MULTOR IMAGINI IMPRIMATE PÂNĂ LA O ANUMITĂ VÂRSTĂ. Sinteza lor ar structura un tip ideal, numai rareori întâlnit în realitate. Obișnuite sunt abaterile mai mari sau mai mici de la modul ideal. După concepția imprintingului, acest model ar trebui să reprezinte trăsăturile primului partener care a aprins în noi scânteia iubirii, cu alte cuvinte, primul semnal care a declanșat în noi programul erotic.
DE ACEEA,
16 Dec 2018

poate prima dragoste nu se uită. În realitate, există întotdeauna o predilecție pentru un anumit model, dificil de motivat. Este totuși ciudat să observi cum partenerii unui cuplu se aseamănă izbitor de mult între ei, cum se găsesc într-o mulțime diversă poate numai în baza a ceea ce Goethe numea ”afinități elective”. Primul și cel mai frapant dintre semnale este aspectul fizionomic – expresie la rândul său a unor detalii morfofiziologice. Culoarea părului, luciul, parfumul vag degajat sunt elemente cu valoare erotică indiscutabilă, ca și forma și culoarea ochilor și îndeosebi temperamentul exprimat prin forța privirii. Există priviri inocente, ingenue, care atrag tocmai prin necunoscutul pe care îl ascund, prin misterul ce n-a fost devorat. Există priviri care cheamă, imploră și în fața cărora orice duritate se topește; există priviri promițătoare, răscolitoare, care pot trezi pasiuni devastatoare. Există, în fine, priviri reci, dure sau priviri banale lipsite de culoare și funcție erotică. Se pot întâlni priviri învăluitoare care prind ca într-o plasă de păianjen victime inocente, după cum pot fi priviri generoase în care inteligența și rațiunea citite în ele, te îndeamnă de la primul lor impact, la prietenie și respect mutual, dar nu la erotism.
GESTUL DE SEMEțIE,
16 Dec 2018

exprimat printr-un tremur abia perceput al nărilor, distanțează, în timp ce forma buzelor, căldura, catifelarea sau o inefabilă mișcare a lor, ne pot robi spontan. Culoarea pielii, preferată de la un individ la altul, într-o gamă așa de diversă, senzația pe care o determină o investește cu o funcție în care sunt implicate ascunsele rosturi ale speciei. Se spune că fiecare partener își are punctul său critic, drumul care duce spre ”inima sa”. Cuplului nu-i rămîne decât să descopere această incifrare inteligentă a naturii. Cu aceasta nu s-au epuizat toate trucurile folosite de natură în seducerea lui Adonis, în sanctuarul Afroditei sunt încă multe taine. Mirosul natural al pielii, accentuarea sa în timpului jocului erotic completat cu parfumuri create de om sau născocite de natură pot atraga cu o forță irezistibilă, făcând concesie altor detalii mai puțin cizelate sau, dimpotrivă, poate îndepărta, în ciuda altor însușiri semnificative pentru partener. Dorința, trăirea momentului, citie în ochii unui partener, în atitudine și acțiune, abandonarea lucidității critice prin acea impresie de ”uitare de sine” pot încuraja, după cum umbra unei neumulțumiri poate dezarma. Nu rareori este suficientă o singură privire pentru a inflama două ”inimi” – cum se întâmplă în ceea ce numim coup de foudre.
ȚINUTA VESTIMENTARă,
16 Dec 2018

transparența, foșnetul, senzația lăsată la atingere, nuditatea sugerată prin modă, eleganța gestului, senzualitatea mișcării, impresia de ansamblu – ce nu poate fi redată prin cuvinte, ci doar trăită ca impresie -, timbrul vocii, unghiul unui pliu, o gropiță, o tresărire, freneticul lor ecou afectiv, înfiorarea și voluptatea oferite de toate acestea partenerilor – incomparabile cu nici o altă trăire – sunt numai câteva din elementele abil folosite de natură pentru a-și atinge scopurile. Considerăm adesea cochetăria feminină – machiajul, coafura, parfumul, culorile vestimentare, reliefarea formelor prin ținută – ca expresii ale frivolității impuse, artificii de seducție. Nimic mai puțin adevărat. Femeia nu face decât să imite natura. Nu-și îmbracă ea creaturile în culorile cele mai atrăgătoare, nu le ”stropește cu esența îmbătătoare”, nu le încarcă de frumuseți care fac din natură spectacolul atât de măreț și de încântător pentru sufletul și privirea noastră? AMĂGIREA NE APARE CA O INVENȚIE A NATURII. Din lutul tern crește cea mai învoltă floare, iar efemera frumusețe a naturii NU este făcută pentru încântarea noastră, ci pentru împlinirea actului de procreare.
DAR NU SUNT
16 Dec 2018

singurele trucuri folosite în natură. Excitația erotică este capabilă să facă ”din orice piatră diamant”, din orice defect o calitate, din banal, unicate (sau unicitate). CEEA CE ÎN STARE DE LUCIDITATE NE LASĂ INDIFERENȚI SAU CHIAR NE PROVOACĂ REPULSIE, ÎN TIMPUL INCITAȚIEI EROTICE NE ATRAGE SAU NE DETERMINĂ SĂ LE NEGLIJĂM. Uităm toata avatarurile unei fiziologii împărtășite de orice specie și ne regăsim lucizi și infinit mai puțin concesivi după ultima pulsiune genezică. Este ca, și cum odată împlinite scopurile naturii, forța mobilizatoare ne părăsește. Un impuls orb, uneori mai tare decât voina lucidă, ne trimite spre plăcere, pentru a ne arăta după acea, mărit la proporții dezolante, ”păcatul Evei și goliciunea lui Adam”. ESTE UN JOC AL AMĂGIRII NU NUMAI ÎN ACTUL EROTIC, CI ÎN ÎNTREAGA NOASTRĂ BIOLOGIE. S-AR PĂREA CĂ TOT SENSUL VIEȚII NOASTRE ESTE CONCENTRAT ÎN PERIOADA VÂRSTEI DE LA ADOLESCENȚĂ LA MENOPAUZĂ ȘI ANDROPAUZĂ, NATURA INVESTIND ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ INTERESUL SĂU MAXIM ÎN DOTAREA SEXELOR. ”PROCREAREA ȘI NIMIC ALTCEVA” PARE SĂ FIE ORDINUL CU CARE VENIM PE LUME. Est modul in rebus, este un sens adânc aici, oricât de dureros ar fi pentru noi adevărul.
REDUNDANță șI EșEC.
16 Dec 2018

Prezența cel puțin a unuia dintre factorii cu funcție de semnal erotic discutați, este suficientă în mod normal ca să declanșeze automat secvențele inițiale necesare uni act erotic. Dar uneori automatismul nu funcționează. Una din cauze poate fi repetarea aceluiași semnal care devine redundant, neinteresant pentru PROGRAMUL IMPRIMANT ÎN SUBCONȘITENTUL NOSTRU. De aceea giriul unei optime funcționalități sexuale îl oferă prezența unor semnale erotice cât mai variate. Cu alți termeni, partenerii trebuie să evite banalizarea, condiționarea negativă prin obișnuință, dezinteresul pentru propriul aspect, abandonarea într-un fiziologism excesiv, în numele ideii de sinceritate biologică. Gesturi sau cuvinte care pot incinta în stare de tensiune erotică, în stare normală pot avea efecte contrarii. Rezultă de-aici, necesitatea ca între parteneri, oricât de vechi ar fi cuplul, să se păstreze o anumită decență și discreție, să se facă efortul de a se menține întotdeauna o curiozitate nestinsă, inepuizabilă, ca element-semnal declanșator al programului erotic. Din prezentarea succintă a soluțiilor la care a recurs natura pentru a asigura continuitatea vieții, putem vedea încă o dată că, sub o multitudine de forme, nu se ascunde decât esența incifrată a inteligenței sale.
OBIECTIVELE UNEI ADEVăRATE
16 Dec 2018

educații sexuale. Deoarece se scrie multă literatură asupra acestui etern subiect, care a centrat atenția de la culturile și tradițiile arhaice până la cele moderne, ne vom exprima câteva opinii. În gândirea antică hindusă și chineză, sexualitatea este concepută ca fructul, sămânța sacră aflată la originile lumii. Era pentru acest motiv inclusă în zona sacrului, în timp ce pentru moderni, a devenit un teren ultraspeculat al profanului, adesea grosier. Anticii i-au dedicat temple, ritualuri, au integrat-o psihic în ordinea naturală a lucrurilor, ridicând interdicțiile dar păstrând ceea ce este esențial pentru existența sa, misterul. Această viziune nu se implică numai în reflectarea sexualității în plan moral și psihologic, ci în primul rând, am spune, în aceea fundamental-existențială, cu multiple consecințe, supuse aici discuției. Pierderea excesivă și inutilă a acestei energii, nu interesează doar morala publică – până la urmă și aceasta relativă, fiind dependentă de tradiții și cultură – ci diminuează, scade, ruintează potențialul germinativ sau procreativ, vital și intelectual, al ființei umane și deci al unei nații. Căderea unor civilizații antice a fost atribuită, între alte cauze, și pierderii vitalității poporului, prin cunoscutele orgii.
POTENȚIALUL VITAL
16 Dec 2018

AL FIINȚEI ESTE STRICT DEPENDENT DE ACEASTĂ ENERGIE, CARE ESTE UN CAPITAL FIX, PROGRAMAT DIN NAȘTERE, CU CARE ȘI DIN CARE TRĂIEȘTE, PÂNĂ LA EPUIZAREA SA. Mai repede sau mai încet, intempestiv sau moderat, inutil sau cu folos. Suntem liberi să alegem. Și pentru asta trebuie mai întâi să știm, să ne spună cineva, să fim ”inițiați”. Indienii au fixat centrul de reprezentare a energiei sexuale la baza corpului în Kundalini și l-au imaginat ca fiind legat de energia psihică și mentală prin canale situate de-a lungul măduvei spinale. În concepția lor, sublimarea acestei energii prin ascensiune la nivel cranian, procese de superiorizare sau convertire în energie mentală, ar avea ca rezultat augumentarea posibilităților de cunoastere în suprasensibil. Pentru a realiza acest deziderat, au realizat tehnicile teandrice, prin care se învață NU modul de obținere a plăcerii făcând uz excesiv, ci amplificarea acesteia până la înălțimi extatice, cu efecte benefice în plan psihomental și fizic. Tehnica presupune o evitare a descărcării cu prelungirea timp de ore a actului fizic. Este o tehnică rituală menită să înscrie funcția sexuală într-o altă fiziologie și cu efecte necunoscute în civilizațiile europene.
O EDUCAțIE SEXUALă
16 Dec 2018

benefică ar trebui să prezinte semnificația, consecințele și modalitatea corectă de împlinire a funcției sexuale și nu descrierea anatomică a organelor sexuale trebuie să fie în ultima instanță pregătirea partenerilor pentru împlinirea cu succes a acestei funcții. Dificultățile în realizarea acestui act, implică mari drame individuale și sociale din motive expuse mai sus. Unde este defectul? Ce este inhibiția psihică pe seama căreia se pun 99% din dificultățile sexuale ale lumii moderne? De ce la un nivel mai scăzut de cultură, aceste eșecuri sunt foarte rare? De ce, coborând mai jos, în lumea animalelor, acestea nu apar? Explicația își are rădăcini mult mai adânci. ENERGIA EXERCITATĂ ÎN FUNCȚIA SEXUALĂ ȚINE DE LUMEA APERCEPTIVĂ, DE ORIGINI, DE ARHETIP ȘI NU DE GÂNDIREA DISCURSIVĂ, ANALITICĂ, RAȚIONALĂ, DECI DE LUCIDITATEA INSULUI. IMIXTIUNEA LUCIDITĂȚII, A RAȚIUNII, A ANALIZEI, A ÎNTREBĂRILOR ȘI ÎNDOIELILOR INHIBITIVE NU AU CE SĂ CAUTE ÎN ACEASTĂ LUME ÎN CARE NUMAI INCONȘTIENTUL TREBUIE SĂ FIE REGE. Aici, cel mai util sfat ar fi ca insul să se abandoneze emoției, senzațiilor, ființei din adâncuri, să descopere instinctiv toată gama de mijloace pe care a imaginat-o natura și a pus-o în noi, pentru seducția și desăvârșirea acestui act sacru. Impulsul pur, de dincolo de lumea rațiunii trebuie să fie singurul ghid.
LăSAțI LA Ușă RAțIUNEA
16 Dec 2018

rece și eul social dacă vreți să-l găsiți pe cel autentic. În sanctuarul creației trebuie să existe numai chemare instinctelor, eul primordial, setea ancestrală de contopire care cheamă la refacerea u nității inițiale a ființei complete. Acesta este mobilul care pune în joc irezistibila forță a instinctelor, chemarea plină de mister care motivează întregul Univers. Din aceste motive actul erotic se înscrie în ordinea sacrului, are o valoare arhtetipală, pentru că asemenea Creatorului, noi înșine ne implicăm în actul de creație. Ca urmare, debutul vieții sexuale ar trebui să aibă un caracter inițiatic, sacerdotal. De acest debut depinde modul de desfășurare ulterioară a vieții sexuale care va duce – dincolo de fructul dragostei – sentimente de împlinire sau de frustrare, de fericire sau de blazare, de optimism sau de tristețe; pentru că la om, erosul nu înseamnă numai procreare ci și echilibru psihic, fizic și afectiv, înseamnă în ultimă instanță nevoia de identitate, de găsire prin exprimare a eului autentic, ascuns sub numele propriu. ”
ZIC EU:
16 Dec 2018

(Da și nu! În restul timpului, omul este și rațional, nu numai inundat de hormonii specifici! Eu zic că, dimpotrivă – erosul dă o întorsătură PE DOS a ceea ce ești tu, când nu ești prins de/în plină ”boală”. În starea de luciditate ești TU, în cea de eroticitate, ești alterat, fiind modificat de hormoni, ești drogat, ești într-o stare de psihoză reactivă, cum zice Anatol Basarab! Trezirea într-o stare sau alta este bezmecitoare: când din eros dai cu nasu-n realitate sau când din realitatea rațională, dai cu nasu-n eroticitate! Poate n-am învățat cum să facem trecerea dintr-o stare în alta, fără a fi o simți colțurosă, nepotrivită, inoportună...și SIGUR n-am învățat, neînvățându-ne minte vreodată că, fie ancorați în realitatea de zi cu zi, fie angrenați în erotic, trecerea dintr-una-n alta se petrece oricum...iar uneori, apoi deseori, devenind lege imuabilă – dpdv fiziologic – rămânem cu raționalitatea și doar cu amintirea erosului din viața noastră! Lucrurile ar fi fost mai simple și nu atât de dramatice, chinuitoare dacă, oamenii și-ar fi păstrat nevinovăția, amiciția și prietenia care se leagă în copilărie între copii de sex diferit! După mine, prietenia e mai valoroasă decât iubirea care cuprinde erosul. Este mai trainică și mai de dorit...)
ORICUM...
16 Dec 2018

CITIȚI, DOCUMENTAȚI-VĂ! Nu vă luați după amenințările de genul, ce țineau loc de educație sexuală: ”Dacă vii gravidă la ușa mea, te dau afară din casă!” SAU ”dacă o aduci pe una borțoasă la ușa mea, te duci cu ea, cu tot...”
CA ULTIME MESAJE,
16 Dec 2018

din veți avea de reflectat, îl voi cita pe psihologul PERA NOVACOVICI referitor la subiect: ””Iubirea înseamnă să oferi și să nu încerci să manipulezi. Iubirea izvorâtă din suflet poate purta cu adevărat numele de IUBIRE. Totuși, îți vine să crezi sau nu, la fel ca și atracția sexuală, naște și ea probleme. În primul rând, nu poți iubi decât într-un singur fel. Când sufletul tău este atât de plin de iubire de sine, de viață, de frumos, de bucurie, simți nevoia să oferi pentru că dă pe dinafară. Și atunci este momentul în care poți să spui pentru prima oară ”IUBESC” (vezi capitolul despre rezervoarele iubirii). Îți poți iubi țara, părinții, copiii, pe tine, prietenii și poți IUBI ființa de care ești atras sexual. Dar, pentru că atracția sexuală are legile ei, iar iubirea – cu totul altele, pentru că atracția sexuală ține de corpul fizic și de emoții, iar iubirea ține de ființa spirituală din noi, de sufletul nostru, se naște drama umană a iubirii. În lupta dintre atracție sexuală și iubire, se află lupta între mamiferul din noi și ființa umană din noi, uneori dorind din suflet binele ființei iubite, iar în următoarea clipă, năpădiți în corpul nostru de emoțiile geloziei care ne fac să considerăm că avem dreptul să ucidem ființa de care suntem atrași, decât să renunțăm la ea. Iubirea aceasta, spirituală, să îi zicem, cere atât de multe din partea unui om. Mult mai multe decât majoritatea dintre noi putem oferi. Dacă atracția sexuală dusă la sfârșit, se consumă prin sex, iubirea spirituală dusă până la capăt, se sfârșește în sfințenie. Apostolii propovăduiesc iubirea de aproape ca de sine însuși, să facem bine, să-i iubim pe cei ce ne urăsc, să fim milostivi, răbdători, blânzi, să ne resemnăm cu ușurință la jigniri, să fim temperați, să rezistăm poftelor carnale și, dacă este posibil, să fim absolut caști. A
ASTA SE îNțELEGE
16 Dec 2018

prin ceea ce se numește ”a renunța la sine însuși”.Poți să fii sfânt și să iubești ca un sfânt, dar iubirile platonice nu impresionează pe nimeni. Cine spune că iubește o altă persoană și nu vrea să facă sex cu ea, ori minte, ori e schizofrenic, ori nu are cu ce, ori e călugăr. :)) În clipa orgasmului sexual, corpul, mintea și sufeltul tău sunt aliniate perfect și aceea este expresia adevărată a IUBIRII UMANE. NU sex fără iubire. NU iubire fără sex. Ci ambele. Cea mai mare plăcere umană este orgasmul sexual. Așadar, dacă oferi un orgasm ființei pe care o iubești cu adevărat, satisfaci și mamiferul din tine care își îndeplinește scopul, iar prin plăcerea pe care o oferi la rândul tău, îți satisfaci și nevoia spirituală de a OFERI.
AșA CUM AM MENțIONAT
16 Dec 2018

știința modernă a disecat până la nivel hormonal iubirea inferioară, instinctul reproductiv al speciei care ne face să ne îndrăgostim și să confundăm stările noastre emoționale, provocate de hormoni, cu iubirea adevărată. Așa cum spunea și Schopenhauer, specia noastră (ca, de altfel, orice specie) are niște arme extrem de puternice pentru a ne face să credem că, atunci când suntem atrași și îndrăgostiți de o altă persoană, urmărim un interes personal când de fapt, dimpotrivă, este urmărit mai mult interesul speciei, în dauna individualității noastre. Atracția sexuală Scanările de creier au arătat că atracția sexuală la bărbați și femei activează aceleași zone din creier. Există totuși o diferență majoră și anume: la bărbați sunt foarte activați centrii vizuali, deci bărbații sunt atrași de ceea ce văd. La femei s-au activat centrii memoriei, deci femeile sunt atrase de comportamentul, istoria și reputația bărbatului. Acest lucru confirmă o teorie binecunoscută că, bărbații sunt atrași de fizic, iar femeile de trăsăturile de caracter și personalitate.
CEA MAI MARE DRAMă
16 Dec 2018

umană se naște pentru că fiecare om trăiește, în același timp, două lucruri total opuse care în sfășie. O dată trăiește emoțiile atracției sexuale, ale îndrăgostirii, care îi provoacă un anumit gen de emoții care au o durată limitată de viață, care declanșează anumiți hormoni despre care am vorbit la neuroanatomia îndrăgostirii. Îndrăgostirea este un miraj, o hipnotizare temporară pe care mama natură o folosește pentru a ne crea impresia că tot ceea ce contează este să te unești cu persoana de care ești îndrăgostit. A doua oară, în același timp cu îndrăgostirea, omul trăiește și iubirea. Iubirea este mai degrabă o stare sufletească decât o emoție și este total opusă îndrăgostirii. Dacă în îndrăgostire ești extrem de egoist și interesat (sexual și economic), în iubire ești extrem de altruist, oferind necondiționat tot ce ai tu mai bun, fără să aștepți nimic în schimb.Drama umană se naște atunci când trăim aceste două extreme în același timp. Din cauza îndrăgostirii, doi oameni se căsătoresc și fac copii, apoi când emoțiile au dispărut, se uită unul la altul cu dispreț și nu înțeleg ce i-a adus împreună. Divorțează, pierd tot ce au construit, precum și ani din viața lor. Lasă copiii fără educație și sprijin. NU iubirea provoacă suferință, ci emoțiile îndrăgostirii, în timp ce simți ȘI iubirea.
OAMENII AU NEVOIE
16 Dec 2018

și de iubire. Omul care face doar sex, fără să implice sufletul și spiritul său, este mai josnic decât un animal. Este doar o bucată de carne și vei vedea că, oricât de mult sex faci, dacă nu este implicat sufletul, este la fel ca alcoolismul, dependența de droguri, mâncarea sau jocurile pe calculator: o risipă de energie, sănătate și viață.Toți dăm de îndrăgostire, e inevitabil. Problema e însă că, pentru 6-18 luni de emoții, hormoni și trăiri sufletești, ne amanetăm 10-15 sau 75 de ani de viață. Când te căsătorești bazat pe emoțiile îndrăgostirii, după 2 ani, ai doi oameni care se uită unul la altul și spun: ”ce dracu am văzut la ăsta?” Divorțuri costisitoare, muncă de ani de zile năruită, alcoolism, depresie, copii nefericiți, un preț uriaș pentru o emoție care vine, pleacă și lasă scrum în urmă. Se poate ca îndrăgostirea să vină la pachet cu compatibilitatea despre care vom vorbi mai târziu un pic. Atunci, șansele sunt mari ca, după ce se sting emoțiile specifice îndrăgostirii, să se nască ceva extraordinar: iubire autentică, parteneriat, prietenie și pe lângă astea, atracția sexuală și sexul să fie un motor extraordinar al relației de iubire. E nevoie însă, de un pic de muncă și educație. Să alergi doar după emoțiile îndrăgostirii este cel mai retardat stil de viață posibil, pentru că te vei trezi tot timpul înapoi de unde ai plecat: plictisit și căutând din nou emoția, ca un drogat. (Și TOTUȘI, poezia, literatura, filmele, muzica....NUMAI spre faza asta PRIMĂ duc! Poate pentru că dacă n-ar exista, nu s-ar trece în faza a 2-a...)
NU UITA Că IUBIREA
16 Dec 2018

inferioară și cea superioară se întâmplă în același timp în noi. E important să le putem vedea separat și cum anume se îmbină pentru a putea trăi o iubire completă. Există un mic secret al iubirii = EA NU EXISTĂ ÎN AFARĂ. E DOAR ÎNĂUNTRU. Dacă aștepți iubirea din exterior, tot timpul vei fi dezamăgit pentru că ești ca un cerșetor care întinde mâna, după puțină iubire. Partea bună e că, atunci când te cunoști suficient de bine, (unii mai repede, alții niciodată), descoperi că iubirea e în tine. În momentul în care începi să te iubești pe tine suficient, să te respecți. Îți dai seama la un moment dat că, odată cu succesul, rezultatele și maturitatea în viață, vine mai multă iubire decât ai nevoie. Și atunci simți nevoia să îi iubești pe cei din jur. Poți să ajuți în mod dezinteresat, să iubești o persoană, fără devierile pe care le vom descrie mai jos. Dar, dacă nu ai iubire în tine, o să o cauți la alții. Dacă nu ți-o vor da, vei ajunge un om mic și necăjit care e supărat pe toți și pe toate. Pentru că cere prima oară ceva, în loc să ofere prima oară. Iubirea nu e ca și banii. Iubirea, dacă o dai, nu ai mai puțină, ai MAI MULTĂ! Ăsta e secretul... Și, dacă nu vei reuși să iubești, în loc să mergi în sus, vei merge în jos...și ajungi la terapie sau la pușcărie sau la cimitir....
TIPURI DE IUBIRI...
16 Dec 2018

Iubirea oedipiană În psihanalitică, Sigmund Freud a asociat ”complexul lui Oedip” cu o perioadă din viața fiecărui copil, în jurul vârstei de 3-5 ani, când copilul dezvoltă o afecțiune puternică pentru părintele de sex opus, manifestând o anumită teamă și gelozie față de părintele de același sex. În mod normal, acest complex se rezolvă de la sine și nu rămân urmări. La băieți se numește complexul lui Oedip, iar la fete Complexul Electra. Dacă însă, pe plan psihic, acest complex nu este rezolvat, la vârsta adultă, o persoană poate ajunge la această formă de iubire, iubirea oedipiană, în care, ori își caută pe cineva care să semene cu prima iubire (părintele), ori și va alege ca parteneri persoane cu personalitate ștearsă, care nu pot concura cu imaginea perfectă a părintelui. Mai mult, nicio relație nu va fi aprofundată, aceste persoane suferind de o incapacitatea de a lega relații profunde cu persoanele de sex opus. Iubirea gelozie. Gelozia este unul dintre cele mai puternice sentimente umane și persoana geloasă se consideră atât de înjosită în cercul social, atât de mare e rușinea și suferința, încât ajunge să se considere că are dreptul să își ucidă ființa iubita, sub deviza: ”Dacă eu nu te pot avea, nu te va avea nimeni”.
IUBIREA îNCHISOARE.
16 Dec 2018

Acest tip de iubire are multe forme. În copilărie, de obicei, mamele își tratează copiii cu o astfel de iubire. Dacă tatăl lipsește, mama își posedă copiii, îi supra-protejează. Dacă sunt băieți, ori rămân virgini până târziu, ori fac sex cu ”tot ce mișcă”, însă iubirea devine o necunoscută pentru aceste persoane. De obicei, în acest tip de iubire, mama consideră că nu a născut și este încă aceeași ființă cu copilul ei, sau a născut, dar nu i s-a tăiat cordonul ombilical și spune ”Poți să te îndepărtezi un pic, dar oricum am să te trag înapoi”. Poate știți mame care spun copiilor lor: ”vreau să știu tot timpul unde ești, ce faci, cu cine te împrietenești”. Când tatăl își protejează fiica, este tot iubire închisoare. La fel și mama care își supraprotejează fiul. Poate ai văzut mamă și fiică, care arată la fel pe stradă: freză, îmbrăcăminte, etc. Tot despre iubirea închisoare este vorba.
IUBIREA MURDARă.
16 Dec 2018

Acest tip de iubire este când un bărbat și o femeie, care pretind că se iubesc, acceptă să participe la orgii sexuale, să schimbe parteneri, să facă ”menage-a trois”. O poveste, care e foarte cunoscută în mediile psihologice, spune că o femeie, iubea foarte mult un bărbat, dar îl înșela cu alți doi. Cu alte cuvinte, acesta era un exemplu perfect de iubire murdară, pentru că, deși femeia pretindea, și probabil chiar îl iubea pe acest bărbat, îl înșela cu alți doi. Într-un sfârșit, nemaiputând să suporte, pentru că nici nu se despărțeau, femeia insistând că-l iubește foarte mult, dar nu înceta relația cu ceilalți doi, bărbatul s-a sinucis, ștrangulându-se cu un cablu electric, în casa lor. Iubirea prostituție. Această formă de iubire este relativ simplă și titlul explică totul. Are loc când se oferă obiecte materiale sau favoruri pentru afecțiune, sex sau iubire. Astfel, se educă prostituția. Totuși, experiența mea de viață și toate situațiile pe care le întâlnesc aproape zilnic, îmi spun că aceste cuvinte: ”prostituție”, ”curvă”, ”târfă” nu mai au ce căuta în vocabularul nostru. Sexul este folosit ca formă de manipulare și de către cele mai fidele și respectuoase femei.În cartea ”De ce fac femeile sex:înțelegând motivația sexuală de la răzbunare la aventură (și tot ce se află între)” http:www.amazon.com/Why-Women-Have-Sex-Understanding/dp/0805088342 aflăm că femeile fac sex pentru o varietate uriașă de motive, printre care și iubirea însă, de cele mai multe ori, pentur orice alt motiv decât iubirea. O soție care vrea termopane noi sau o excursie sau orice altceva de la bărbatul ei, e foarte probabil să îi ofere favoruri sexuale. Pentru a evita stricarea relației, pentru a nu aduce emoții negative, pentru a nu respinge și alte multe motive, femeile vor face sex. Bărbații vor folosi orice strategie și armă di
șI ARMă DIN ARSENALUL
16 Dec 2018

seducției pentru a face sex cu o femeie. Ce înseamnă atunci cuvântul prostituție? Iubirea violentă. Deviza ei este: ”Cu cât mă bate mai mult, cu atât mă iubește mai mult”. În România este o mare problemă cu violența conjugală și multe femei sunt educate greșit să creadă că, dacă bărbatul le bate, înseamnă că îi pasă și are sentimente pentru ele. Ce e cel mai rău este faptul că, cu cât suporți mai mult, cu atât e mai greu să te desparți: există cupluri perverse, în care ea provoacă ca să fie lovită. Profesorul Marc Allain Dechamps spune că, ”după prima palmă, trebuie părăsit bărbatul care își lovește femeia. Pentru că e un obicei ”și, chiar dacă timp de 7-8 zile vin scuze, cadouri, un comportament fără reproș, va lovi din nou.” Este foarte periculoasă această formă deviantă de iubire, pentru că nici femeia nu este total inocentă față de comportamentul bărbatului. În certurile de dinainte de bătaie, ea știe cum să-l provoace și ce să spună în așa fel încât bărbatul să se enerveze la culme.
IUBIREA NARCISISTă.
16 Dec 2018

Adică iubirea de sine. Din păcate, aceasta nu se poate vindeca. Oamenii se iubesc atât de mult pe ei, încât nu pot iubi pe altcineva. Când își aleg o persoană, o iubesc foarte puțin, pentru că se pot vedea ca-ntr-o oglindă, persoana cealaltă îi admiră la maxim; dar, cu cât trece timpul, cu atât narcisistul devine mai mare și mai important, iar persoana cealaltă mai mică, până e invizibilă. Trebuie să evitați astfel de oameni, pentru că ei trăiesc doar pentru ei, în permanență. Aceștia fug când vine momentul în care trebuie să aprofundeze o relație și sunt scoase la suprafață lucruri mai puțin plăcute despre ei. Iubirea Don Juan. Aceasta provine tot dintr-un complex Oedip sau Electra nerezolvat; bărbatul face totul până posedă o dată o femeie, apoi dispare. Deviza este: ”Te-am avut, te-am lăsat”. Acest tip de iubire se manifestă la femeile care excită bărbații și apoi îi alungă. Iubirea ”Dacă...”. Părinții care-și cresc copiii cu ”te iubesc dacă: ești cuminte, ai note bune, vorbești frumos, ești curat”, etc. Când aceste persoane ajung adulți, vor ajunge să ceară partenerilor același lucru. Te iubesc DACĂ...Acest tip de iubire se mai numește și iubirea șantaj. Așadar, cum iubim cu adevărat?”
ULTIMA CHESTIUNE:
16 Dec 2018

În materie de relații, de prietenie și mai ales de iubire, atragem oamenii care ne sunt oglinzi, iar noi suntem la fel pentru ei. • Atragi ceea ce ești: ”Cine se aseamănă, se adună” spune un proverb românesc genial; ”Un idiot va preferea compania altui idiot, în dauna tuturor geniilor la un loc”, spune filozoful Arthur Schopenhauer.Dacă vrei lucruri mai bune în exteriorul tău, e timpul să îmbunătățești interiorul. Relațiile de cuplu sunt cursuri de dezvoltare personală pe steroizi. :))) Nimic nu te poate ajuta să evoluezi mai repede decât o relație de cuplu, însă e valabil și reversul medaliei. Nimic nu te poate distruge mai temeinic decât suferința în relația de cuplu. Nu uita niciodată: ești la fel de bun ca și partenerul tău. De aia l-ai atras. Amândoi v-ați întâlnit ca să învățați ceva unul de la altul. Unii învață și evoluează, alții nu învață și repetă. ”
ABRANBURICA
17 Dec 2018

HA , HA , E DEMOCRATIE , IAR ELEVI DAU AFARA PROFI , DIN CLASA
Random imageUltimele stiri


STARBAG