2018-06-24 12:10


Senatul a DECIS: Masă și cazare gratuită pentru ELEVI

 |  19:33
Senatul a DECIS: Masă și cazare gratuită pentru ELEVI

Elevii înscriși în învățământul profesional și tehnic cu durata de minimum trei ani pot beneficia de masă și cazare gratuită în cantinele și internatele școlare, au stabilit, luni, senatorii în ședința de plen prin adoptarea propunerii legislative pentru completarea art.12 din Legea nr.1/2011 a educației naționale.

Propunerea legislativă, inițiată în legislatura trecută de un grup de senatori PSD, a fost amendată în Comisia de învățământ a Senatului. Raportul Comisiei de învățământ a fost însușit de plen, Senatul fiind cameră decizională în acest caz.

Forma adoptată de Camera Deputaților stabilea că "elevii din învățământul profesional și tehnic beneficiază de masă și cazare gratuită", dar senatorii au modificat textul actului normativ introducând sintagma "pot beneficia".

În forma inițială a propunerii legislative se prevedea că "aceste cheltuieli cu cazarea și masa elevilor din învățământul profesional și tehnic se asigură din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație la propunerea Ministerului Educației și Cercetării Științifice".

Plenul a fost de acord cu amendamentul Comisiei de învățământ, care prevede că "acoperirea cheltuielilor pentru cazarea și masa acestora se poate asigura din bugetele locale sau de la consiliile județene prin decizii proprii".

Secretarul de stat în Ministerul Educației Petru Andea a precizat că Guvernul susține această propunere legislativă în forma amendată de Comisie și a explicat că prin acest act normativ "autoritățile locale nu au obligația, ci dreptul să acorde din fonduri proprii o astfel de finanțare".

"Prin această inițiativă legislativă se creează un cadru juridic necesar pentru autoritățile locale în așa fel să poată să finanțeze școlile locale cu precădere acolo unde au mare nevoie de formarea de profesioniști", a explicat președintele Comisiei de învățâmânt din Senat, Ecaterina Andronescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-04-03

TAGURI: elevi, scoli profesionale, cantine, internate, senat

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova