2018-06-21 15:39


Veste FANTASTICĂ pentru PROFESORII care vor să se PENSIONEZE ANTICIPAT

 |  14:52
Veste FANTASTICĂ pentru PROFESORII care vor să se PENSIONEZE ANTICIPAT

Comisia de învăţământ a Senatului a adoptat marţi un raport favorabil iniţiativei legislative de modificare a legii educaţiei naţionale prin care profesorilor pot să se pensioneze înainte de împlinirea vârstei legale. Totul cu condiţia ca respectivele cadre didactice să aibă un stagiu de cotizare de 30 de ani, scrie news.ro.

Potrivit proiectului, în forma adoptată de comisie, ”personalul didactic poate fi pensionat la cerere fără penalizare dacă înainte de limitele de vârstă prevăzute de legislaţia în vigoare are 30 de ani vechime în învăţământ şi stagiu complet de cotizare. Există profesori care îşi doresc pensionarea anticipată la cerere pentru că nu se mai află în posibilitatea fizică sau psihologică să răspundă cerinţelor de eficienţă ale sistemului de învăţământ actual într-o continuă schimbare, iar acest fapt se reflectă în rezultatele elevilor”.

”Dacă legea permite activarea cadrelor didactice, la cerere, 3 ani după împlinirea vârstei de pensionare, să li se permită şi pensionarea acelor angajaţi care consideră că nu mai sunt apţi de rezultate în învăţământ, tot cu 3 ani, dar anterior vârstei de pensionare”, se mai arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Ministerul Muncii a anunţat că nu susţine pensionarea anticipată a cadrelor didactice deoarece propunerea încalcă principiile care stau la baza legii pensiilor: contributivitatea şi tratamentul egal al asiguraţilor.

Proiectul urmează să fie supus dezbaterii şi votului final în plenul Senatului, care este for decizional în acest caz, după ce Camera Deputaţilor l-a adoptat în noiembrie 2016.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-04-04

TAGURI: profesori, pensionare anticipata, senat, lege, proiect

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova