2019-01-19 11:08


11 ani de la moartea lui Ion Raţiu (6 iunie 1917 - 17 ianuarie 2000)

 |  19:20
11 ani de la moartea lui Ion Raţiu (6 iunie 1917 - 17 ianuarie 2000)

Ieri, 17 ianuarie,s-au împlinit 11 ani de la trecerea în nefiinţă a lui Ion Raţiu. Născut pe 6iunie 1917, la Turda, Ion Raţiu rămâne unul dintre cei mai importanţipoliticieni români post-decembrişti, fiind unul dintre pilonii democraţiei dedupă decembrie 1989.

Ion Raţiu şi-atrăit cea mai mare parte a vieţii în exil, la Londra, între 1940 şi 1990, undea pus bazele Fundaţiei Raţiu şi UniuniiMondiale a Românilor Liberi, asociaţie a cărei deviză a fost „pentru libertateşi democraţie în România”. Întors din exil după prăbuşirea regimuluicomunist, Ion Raţiu a fost alături de Corneliu Coposu unul dintre cei care aurefondat Partidul Naţional Ţărănesc. Cea mai importantă parte a moşternirii pecare o lasă Ion Raţiu românilor reprezintă un model de politician neegalatîncă.

Celezece porunci ale românului, expuse de Ion Raţiu la primul Congres alUniunii Mondiale a Românilor Liberi (Geneva, 1984)

„1. Fii mândru că eşti român. Afirmă-te întotdeaunaca atare. Suntem un popor nobil şi vechi. Civilizaţia are rădăcini adânci înpământul ţării noastre.”

„2. Afirmă-ţi dragostea pentru Patrie ori de câteori ai ocazia. Nu faci asta pentru că eşti şovin, ci pentru că doreşti să îiserveşti pe cei rămaşi acasă.”

„3. Apără drepturile poporului român, întotalitatea sa. Nu regăţeni, nu transilvăneni, nu basarabeni, nu timoceni,aromâni sau megleniţi. Toţi suntem români.”

„4. Ajută-ţi compatrioţii din mult-puţinul ce îlai. Dă-ţi tainul, nu îl precupeţi.”

„5. Susţine instituţiile româneşti din diaspora,oricât de modeste sau de imperfecte ar fi acestea.”

„6. Nu critica niciodată, nici măcar prieteneşte,pe românul care se străduieşte să apere sau să promoveze cauza naţională. Fă tumai bine decât el.”

„7. Nu aduce nici o critică, nici măcar «constructivă»,semenului tău care luptă. Critica ta să se afirme prin faptă: fă mai mult şimai bine decât face el.”

„8. Fii întotdeauna conştient că gelozia, invidiaşi calomnia constituie ultimul refugiu al omului frustrat şi slab, care nu maiare nici ţară, nici poziţie în societate. Nu te lăsa pradă acestor sentimenteinferioare.”

„9. Opune-te numai celor care siluiesc voinţapoporului român. Opoziţia faţă de eforturile altor patrioţi români este oirosire de energie.”

„10. Fă ceva pozitiv pentru ţara ta şi pentrucompatrioţii tăi. Oricât de modest sau neînsemnat este ceea ce faci, fă-o înfiecare zi.”


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-03-31
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


LAURENTIU_GRG
18 Ian 2011

este celebra fraza ''O SA LUPT CA SA AI LIBERTATEA DE A NU FI DE ACORD CU MINE''
Random imageUltimele stiri

loading...