2018-12-10 22:12


17 milioane de euro confiscate de la cei patru inculpați din dosarul Microsoft. Pinalti – 6 ani de închisoare, Gabriel Sandu – 3 ani, Niro și Cocoș - câte 2 ani și 4 luni

 |  18:17
17 milioane de euro confiscate de la cei patru inculpați din dosarul Microsoft. Pinalti – 6 ani de închisoare, Gabriel Sandu – 3 ani, Niro și Cocoș - câte 2 ani și  4 luni

Un complet format din cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) i-a condamnat luni definitiv pe cei patru inculpați din dosarul Microsoft. Instanța a admis apelul DNA și a majorat pedepsele date în primă instanță celor patru inculpați.

Astfel, fostul ministru al comunicațiilor, Gabriel Sandu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare în dosarul Microsoft, după ce inițial primise 2 ani cu executare. La rândul său, omul de afaceri Dorin Cocoș a fost condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare, după ce în prima instanță a luat 2 ani cu executare.

Fostul primar din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan (Pinalti), a primit cea mai grea pedeapsă, fiind condamnat la 6 ani de închisoare cu executare, în primă instanță primind doar 3 ani cu executare. Cel de-al patrulea inculpat, omul de afaceri Nicolae Dumitru (Niro) a fost condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare (1 an și 6 luni închisoare cu suspendare - în primă instanță).

Totodată, Înalta Curte a decis confiscarea sumei de 9 milioane de euro de la omul de afaceri Dorin Cocoș (3.700.000 euro - în primă instanță), 2.050.000 dolari și un milion de euro (un milion de euro - în prima instanță) de la omul de afaceri Nicolae Dumitru. În schimb, judecătorii au menținut sumele confiscate de instanța de fond de la ceilalți doi inculpați din dosar, și anume de la fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan - 3.996.360 euro și de la fostul ministru Gabriel Sandu - 2.196.035 euro.

Cei patru condamnați urmează să fie încarcerați în cursul zilei de luni.

Cocoș se jură, Niro plânge, Pinalti este resemnat, iar Sandu revoltat

Luni, înainte de pronunțarea sentințelor, cei patru inculpați din dosarul Microsoft și-au recunoscut vinovăția în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție, la ultimul termen al procesului.  

"Jur cu mâna pe inimă că regret din tot sufletul faptele pe care le-am făcut. Nu le mai pot îndrepta, decât printr-o atitudine civilizată, în cazul în care mă veți condamna la muncă în folosul comunității. Îmi pare rău pentru ce am făcut. Nu îmi doresc decât să fiu un om normal. Sigur nu o să mai fac acest lucru, am greșit. Nu am vrut să fac niciodată lucruri de felul acesta, îmi doresc doar să mă îndrept ca un bun român ce sunt", le-a spus judecătorilor Dorin Cocoș, potrivit Agerpres.

Nicolae Dumitru (Niro) aproape că a izbucnit în lacrimi în timp ce le citea magistraților de pe o foaie realizările sale.

"Am construit o societate care de 23 de ani lucrează fără să aibă afaceri cu statul. Am creat peste 5.000 de locuri de muncă. Îmi exprim regretul profund pentru ceea ce am făcut. Simt că mi-am dezamăgit familia, prietenii și cunoscuții. Am doi băieți. Doresc să repar răul făcut", a declarat Nicolae Dumitru.

Și fostul primar Gheorghe Ștefan și-a recunoscut vinovăția, deși a refuzat acest lucru în timpul anchetei de la DNA.

"Mă consider vinovat. Din afacerea Microsoft nu am pretins și nu am primit bani. Vorbesc cu mâna pe Biblie. Sunt vinovat pentru că am exercitat influență asupra lui Gabriel Sandu. Vreau să colaborez cu organele judiciare, să vedem unde au ajuns banii. Merit o pedeapsă. Regret ce am făcut. Dacă aș fi știut legile, nu aș fi ajuns în fața dumneavoastră", le-a spus Gheorghe Ștefan magistraților.

Fostul ministru Gabriel Sandu a anunțat în sala de judecată că a depus un denunț la Departamentul de Justiție din SUA și la Ministerul Justiției din Austria, în care i-a reclamat pe directorii de la Microsoft, dar și pe membrii grupării conduse de Claudiu Florică.

"Eu nu înțeleg cum o grupare care a păgubit statul român cu 200 milioane de euro are impunitate, iar eu nici măcar circumstanțe. Până la urmă, înțeleg că eu sunt singurul vinovat, deși am încercat să fac totul legal. Ar fi trebuit să aduc aici toate documentele și să fac denunțurile necesare pentru a fi judecați cei 10 miniștri", a susținut Gabriel Sandu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-03

TAGURI: dosar, microsoft, pinalti, inchisoare, iccj
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...