2019-01-22 14:52


20 de subiecte greşite în grila de examen de la UMF “Carol Davila”. Admiterea ar putea ajunge în instanţă

 |  21:01
20 de subiecte greşite în grila de examen de la UMF “Carol Davila”. Admiterea ar putea ajunge în instanţă

Scandalul de la examenul de admitere la Medicină ia amploare pe zi ce trece. Zeci de candidaţi care nu au promovat examenul au contestat subiectele din grila de examen, cele două greşeli recunoscute de reprezentanţii UMF putând ajunge motiv de proces. Încă de joi, după afişarea rezultatelor, tinerii şi părinţii lor au cerut reprezentanţilor universităţii să facă publice grilele de examen, pentru a se vedea că, într-adevăr, au fost doar două greşeli, pentru care instituţia a acordat din oficiu două puncte.

Surse oficiale din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) “Carol Davila” Bucureşti au declarat pentru PUTEREA că mai mulţi candidaţi de la examenul de admitere şi părinţii acestora sunt hotărâţi să demareze acţiuni în instanţa de judecată împotriva conducerii instituţiei de învăţământ superior. Acestea după ce aproximativ 20 de subiecte de la examenul de admitere au conţinut erori, potrivit surselor PUTEREA. Cu toate acestea, conducerea UMF a recunoscut doar două subiecte greşite, pentru care susţine că a acordat două puncte în plus tuturor candidaţilor. Totuşi, există şi teze în care nu se regăsesc cele două puncte acordate din oficiu. Mai mult, potrivit unor părinţi, au existat unii candidaţi care la chimie au obţinut 41 sau 42 de puncte, în condiţiile în care erau numai 40 de întrebări la această materie.

Acuzaţii la adresa comisiei de examinare

Aproximativ 200 de candidaţi la examenul de admitere la Medicină au discutat vineri cu comisia tehnică a universităţii, precum şi cu ministrul delegat pentru Învăţământ Superior şi Cercetare, Mihnea Costoiu. Tinerii au acuzat comisia de examinare că le-au fost date subiecte greşite în grila de examen, fapt pentru care au cerut să le fie prezentate numărul întrebărilor eronate din grilă. Ei au susţinut că modalitatea de corectare nu a fost deloc transparentă, grilele fiind verificate cu ajutorul unui scanner şi nu manual, în faţa candidaţilor. Mai mult, candidaţii nu au avut acces la subiecte după ieşirea din sala de examen pentru mai mult de 24 de ore, fiind lipsiţi astfel de posibilitatea de a verifica corectitudinea rezultatelor. Mare parte dintre ei nu au semnat pentru rezultatul obţinut, mai ales în condiţiile în care scannerele cu care s-au corectat tezele erau nesigilate şi cărate în cutii de carton dintr-o parte în alta.

VEZI:

Suplimentarea locurilor, puţin probabilă

 Candidaţii care au obţinut note de trecere au cerut suplimentarea locurilor cu taxă, invocând prevederea din regulamentul UMF care stipulează că este declarat admis orice candidat care a obţinut cel puţin nota 5. Reprezentanţii instituţiei spun însă că acest lucru nu va fi posibil. “Locurile nu pot fi suplimentate peste capacitatea maximă a instituţiei, pentru că nu avem locuri în laboratoare şi nici norme didactice, în plus nu putem primi peste cifra de şcolarizare întrucât Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior verifică respectarea prevederilor legale. Mai mult de 1.000 de studenţi în anul I nu putem primi”, a declarat Ioanel Sinescu (foto), rectorul UMF “Carol Davila”. Nici ministrul Costoiu nu a dat speranţe prea mari aspiranţilor la Medicină. “Nu există un număr nelimitat de locuri la admitere. Decizia de suplimentare ţine de capacitatea universităţii. UMF «Carol Davila» are 432 de locuri la Medicină, oricum mai multe decât în anii trecuţi. Numărul candidaţilor a fost de 2.500, nu se pune problema să suplimentăm cu 2.000 de locuri. Părinţii trebuie să aibă răbdare să se facă verificările. Toate procedurile au fost anunţate din timp”, a mai spus Costoiu.

Sinescu: “Dorinţa noastră e să fim corecţi”

“Totul a fost verificat din nou şi nu am constatat nici un fel de greşeală din partea comisiilor, în afară de acea greşeală de tehnoredactare când în loc de un «u» a apărut un «i» în text. Dorinţa noastră e să fim corecţi, ca fiecare să ştie că a obţinut un răspuns corect”, a spus Ioanel Sinescu.

Costoiu: “Universitatea şi-a respectat propriile proceduri”

“Este agitaţie la cea mai importantă universitate de medicină din România. Ca ministru, nu am vrut să verific decât procedura generală, pentru că autonomia universitară este sfântă. Am vrut să verific doar dacă universitatea a respectat procedurile generale şi procedurile anunţate de minister. Am constatat că această procedură s-a respectat, universitatea şi-a respectat propriile proceduri şi acest lucru este de remarcat. Am discutat cu părinţii şi cu doamna prorector câteva aspecte punctuale şi fiecare caz în parte va fi analizat de universitate. Unele aspecte sunt de ordin general, că nu s-a scanat bine un document”, a declarat Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior.

Cea mai mare concurenţă de după Revoluţie

Anul acesta concurenţa la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti a fost cea mai mare de după 1989, potrivit rectorului instituţiei de învăţământ superior, Ioanel Sinescu. 4.541 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine examenele de admitere la această universitate, iar cea mai mare concurenţă s-a înregistrat la Facultatea de Medicină Dentară - 9,7 candidaţi pentru unul dintre cele 131 de locuri fară taxă. La Facultatea de Medicină au fost 5,2 candidaţi pe cele 432 de locuri. La Facultatea de Asistente şi Moaşe au fost 3,8 candidaţi pe loc şi la Farmacie - 3,14. Media pe universitate a fost de 5,48 candidaţi pe un loc. Examenele de admitere s-au desfăşurat miercuri, 24 iulie. Rezultatele şi lista candidaţilor admişi au fost afişate joi la avizierele facultăţilor, când au putut fi depuse şi contestaţii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-30

Mai multe imagini:
20 de subiecte greşite în grila de examen de la UMF “Carol Davila”. Admiterea ar putea ajunge în instanţă
zoom
Citeste si:
TOATE Rezultatele la Admitere Medicină 2013. Rezultate - Admişi la UMF Carol Davila
Rezultate şi note la Medicină – Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală, specializările Balneofiziokinetoterapie şi Tehnică Dentară (FMAM BFK+TD). Amitere 2013 la UMF Carol Davila
Rezultate şi note la Medicină – Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală (FMAM). Admitere 2013 la UMF Carol Davila
Rezultate şi note la Medicină - Farmacie. Admitere 2013 la UMF Carol Davila
Admitere 2013. Rezultatele şi notele la Medicină Dentară la UMF Carol Davila
Rezultate şi note la Medicină. Admiterea 2013 la UMF Carol Davila
Peste 4.500 de candidaţi susţin admiterea la UMF
Rezultate Medicină 2013 - ADMIŞI şi RESPINŞI. Admitere la UMF Carol Davila

TAGURI: admitere, medicina, scandal, rezultate, contestatii, UMF, carol, Davila, candidati
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


APOSTOL EMIL
30 Iul 2013

scandal umf-grilele gresite nu au fost anulate v-am trimis pe mail sesizarea depusa in numele si sub semnatura mai multor parinti si copii prin care aratam cu citate din manual de ce au fost intrebari gresite
Random imageUltimele stiri

loading...