2017-01-23 20:57


69 de poliţişti de frontieră şi vameşi, judecaţi pentru şpăgi de 82.000 de euro

 |  19:24
69 de poliţişti de frontieră şi vameşi, judecaţi pentru şpăgi de 82.000 de euro
ProcuroriiDNA au trimis în judecată 69 de ofiţeri, agenţi de poliţie de frontieră şivameşi, din care 38 în arest preventiv, de la PTF Moraviţa şi Foeni şi SectorulPF Deta, acuzaţi de mită de peste 82.000 de euro pentru înlesnirea traficuluide ţigări din Serbia în valoare de 3,3 milioane de euro. Procurorii DNA îiacuză de constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită şicomplicitate la contrabandă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au stabilit că înperioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la nivelul Punctelor de Trecere aFrontierei (PTF) Moraviţa şi Foeni din cadrul Inspectoratului Judeţean alPoliţiei de Frontieră (IJPF) Timiş a existat un grup infracţional organizatcare a acţionat în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi decontrabandă pentru a obţine beneficii materiale din activitatea de traficilegal cu ţigări provenite din Serbia.

Înstructura grupului infracţional organizat au fost cooptaţi lucrători vamali şipoliţişti de frontieră de la PTF Moraviţa şi Foeni, care efectuau serviciul înaceeaşi tură, şi din componenţa echipajelor mobile ale vămii şi Poliţiei deFrontieră, poliţişti din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Deta (SPF),poliţişti din echipajele poliţiei rutiere şi din cadrul posturilor de poliţiecomunale de pe traseul PTF Moraviţa şi Timişoara, cât şi anumite persoaneimplicate în activităţi ilegale de trafic cu ţigări. „Funcţionarii publici şiceilalţi membri ai grupului au încălcat legea penală cu o frecvenţă aproapezilnică, activitatea infracţională fiind extinsă la nivelul fiecăreia dintreturele care făceau de serviciu în acest punct de trecere a frontierei. Alegereamomentului favorabil şi declanşarea activităţilor infracţionale se făcea numaidupă ce şeful de tură al vameşilor şi şeful de tură al poliţiştilor defrontieră primeau confirmarea de la şefii posturilor de poliţie comunale şi dela poliţişti din echipajele poliţiei rutiere că întreaga zonă estesupravegheată de către aceştia şi că nu sunt prezente persoane care le-ar puteaîmpiedica activitatea sau instituţii ale statului nu efectuează controale. Înconsecinţă, în timpul derulării traficului cu ţigări, respectivul segment deteritoriu era pe deplin sub stăpânirea grupului infracţional organizat, fiindpractic scos de sub autoritatea statului", se arată în comunicatultransmis de DNA.

50de euro pentru fiecare bax traficat

Reprezentanţiiinstituţiilor statului deveneau parteneri ai traficanţilor de ţigări doar încondiţiile în care, pentru a introduce ilegal în România ţigări depozitate înautoturisme şi disimulate în diverse spaţii din acestea, primeau de latraficanţi 50 de euro pentru fiecare bax de ţigări. În timp ce vameşul efectuaun control superficial şi formal al autoturismului, urmărind ca gesturile salesă fie înregistrate de camerele de luat vederi amplasate în perimetrulpunctului de trecere a frontierei, mita destinată coruperii vameşilor şipoliţiştilor de frontieră era remisă, în majoritatea situaţiilor, în tonetavameşilor de pe sensul de intrare în ţară. În continuare, conspirativitateadeplasării traficanţilor era asigurată de echipajele mobile ale vameşilor şipoliţiştilor de frontieră care se asigurau că nu există în zonă filtre decontrol.

De regulă, sumele de bani astfel colectate erau împărţiteîn mod egal între şefii de tură ai vameşilor şi ai poliţiştilor, urmând a fidistribuiţi subordonaţilor în funcţie de contribuţia fiecăruia la activitateainfracţională. În acest mod, pentru a nu constata infracţiuni saucontravenţii, practic pentru a nu efectua nici un fel de control de frontieră,funcţionarii publici primeau la Moraviţa sume de bani de ordinul miilor de europe tură, iar la Deta sume de bani de ordinul sutelor de euro pe tură.

Poliţiştiidin cadrul altor structuri decât Poliţia de Frontieră, care supravegheau zonapentru a preveni eventualele surprinderi în flagrant, primeau sume cuprinseîntre 150 şi 300 de euro pentru fiecare tură. De asemenea, o parte din baniicolectaţi erau folosiţi şi pentru achitarea produselor alimentare consumatezilnic de către funcţionarii din tura respectivă.

Procuroriiau dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a 48 de case şiapartamente, 9 terenuri, 16 autoturisme şi mai multe conturi bancare.

Lainstrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul MAI- Direcţia Generală Anticorupţie, Inspectoratul General al Poliţiei deFrontieră, Inspectoratul General al Poliţiei de Române şi Jandarmeria Română.

Dosarula fost trimis instanţei Curţii de Apel Timişoara.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-07-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image