2017-01-21 12:54

EVENIMENT


700.000 de vaccinuri, distruse

 |  19:05
700.000 de vaccinuri, distruse

Testele efectuate de experţi au depistat că alte 350.000 de doze de vaccin antigripal produse de Institutul Cantacuzino sunt neconforme, acestea urmând a fi retrase de pe piaţă şi distruse. Un alt lot cu acelaşi număr de doze a fost oprit la începutul săptămânii, ministrul sănătăţii luând decizia să stopeze şi campaniade vaccinare antigripală.  

Cele aproximativ 700.000 de doze nu au concentraţia corespunzătoare şi nu protejează împotriva gripei. Dozele au fost retrase pentru că nu ar asigura imunitatea la toate tulpinile de virus gripal pentru care au fost produse. Totuşi, aceasta nu reprezintă nici un pericol pentru sănătatea persoanelor care s-au vaccinat deja. “Toate seriile care au plecat în lunile noiembrie şi decembrie au fost bune, conform normelor. Seriile la care s-a constatat o scădere a concentraţiei tulpinii B sunt cele care provin din 6 ianuarie”, a precizat Amalia Fechete, directorul Direcţiei de Sănătate Publică. Vaccinurile antigripale fabricate pentru acest sezon rece conţin aceleaşi tulpini ca şi cele produse anul trecut, inclusiv cea a virusului gripei porcine.

Institutul Cantacuzino scapă de penalizări

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat un milion de doze de vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, pentru care a plătit aproximativ 10 milioane de lei. O parte din doze au fost date direcţiilor de sănătate publică, iar pe celelalte ministerul le-a distribuit în judeţe, prin UNIFARM. Potrivit spuselor lui Geza Molnar, consilier al ministrului sănătăţii, au fost folosite deja în jur de 500.000 de doze. “Pentru recuperarea materială, ministrul Ladislau Ritli va decide dacă şi cum se va face. Jumătate din doze au fost deja folosite, nu cred că este cazul să vorbim de recuperarea sumelor pentru producerea vaccinurilor cu probleme. Cu 5-6 milioane de lei nu o să se creeze o gaură”, a menţionat Molnar.

Nu există epidemie de gripă

Responsabilii din Ministerul Sănătăţii au mai anunţat că, după primirea rezultatelor referitoare la vaccin, campania de imunizare gratuită a populaţiei nu va fi reluată din mai multe motive. „În primul rând, nu sunt decât şapte cazuri de gripă diagnosticate. Nu există epidemie de gripă, nu există epidemie de viroze respiratorii (acestea nu sunt în număr mare, chiar dacă au crescut cu 1,7% în ultima săptămână), nu avem de ce să reluăm vaccinarea. Şi în alţi ani s-a finalizat imunizarea populaţiei la sfârşitul lui decembrie, şi nu au fost probleme”, a mai explicat Molnar. Persoanele care doresc totuşi să se vaccineze, pot solicita recomandare de la medicul de familie şi îşi pot achiziţiona dozele din farmacii. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-12-22

TAGURI: vaccinare, doze, ineficient, campanile, penalizari, Cantacuzino, institutComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image