2017-01-20 10:13

EVENIMENT


80 de ani de închisoare pentru monstruoasa grupare a escrocului Sergiu Băhăian, într-un dosar al DIICOT

 |  18:40
80 de ani de închisoare pentru monstruoasa grupare a escrocului Sergiu Băhăian, într-un dosar al DIICOT

Escrocul Sergiu Băhăian şi complicii săi au fost condamnaţi, ieri, deTribunalul Constanţa, la ani grei de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţedeosebit de grave, omor deosebit de grav şi instigare la comiterea acesteiinfracţiuni. Sentinţa poate fi atacată cu apel.

Magistraţii constănţenil-au condamnat pe Sergiu Băhăian la 26 deani de închisoare, pe Valentin Şlepac, detenţiune pe viaţă, pe Adrian Grigoraş,la 22 de anide închisoare, pe Edward MarianMărculescu, la 13 ani şi6 luni,pe Dan Liviu Iovan, la 13 ani şi pe George-Florian Oprea,la5 ani. Aceştia au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei deInvestigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism –Serviciul Teritorial Constanţa la data de 30 iunie 2010.

„Săgeţi” reduse la tăcere

Potrivit anchetei, la iniţiativa lui Băhăian (celebru pentru scandalul„Sabina Product”) s-a constituit un grup infracţional organizat, la care auaderat alte trei persoane, respectiv Emilian Leonte, Ionel Ulezu şi Petrică Captalan,în scopul de a obţine beneficii materiale importante, prin inducerea în eroarea mai multor societăţi comerciale, cu ocazia încheierii şi executării unorcontracte de leasing. Prin această modalitate a fost cauzat un prejudiciu totalde peste 2.700.000 de lei (aproximativ650.000 deeuro). Pentru a nufi daţi în vileag în privinţa escrocheriilor, Băhăian le-a ordonat lui ValentinŞlepac şi Adrian Grigoraş să-i ucidă pe Leonte, Ulezu şi Captalan. Aceştia dinurmă au fost suprimaţi prin metode mafiote monstruoase, prin bătăi repetate şiviolente sau chiar îngropându-i de vii. Băhăian şi „locotenenţii” săi au reuşit,în aproximativ trei ani, să înşele mai multe societăţi de leasing princontractarea unor împrumuturi în vederrea achiziţionării unor utilaje, însuşindu-şiulterior banii.

Colecţie de dosare

Băhăian a mai fost trimis în judecată, alături de 14 persoane, într-unalt dosar instrumentat tot de DIICOT, pentru înşelarea a 35 de firme dinBucureşti şi din ţară, precum şi pentru constituirea unui grup infracţionalorganizat, cauza aflându-se pe rolul Tribunalui Ialomiţa.

Sergiu Băhăian, Edward Marian Mărculescu, Gheorghe Teleagă, MihaiDăscălete, Dan Negureanu, Marin Călin, Petru Brumă, Adrian Radu, Costin Badea,Maricel Bartic, Nicolae Dumitru, Nicolae Ionescu, Ionel Dumitru, Adela ElenaBăilescu şi Ion Stoica sunt judecaţi pentru iniţiere, constituire de grupinfracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup, dar şi pentruînşelăciune.

Fostul patron al societăţii Sabina Product şi patron al clubului GloriaBuzău, Sergiu Băhăian (care a declanşat unul din cele mai mari scandalurifinanciare din România în 1995), a produs o fraudă de două milioane de euro, înurma unor operaţiuni comerciale, emiţând file CEC sau bilete la ordin fărăacoperire, în numele unor societăţi fictive, în 17 ianuarie 2010 fiind arestatde Tribunalul Ialomiţa. Potrivit DIICOT, membrii grupării foloseau, pentrucomiterea infracţiunilor, persoane racolate în acest scop, pe numele cărora aufost înfiinţate aproximativ 40 de societăţi comerciale, iar prin intermediulacestor firme au fost făcute o serie de operaţiuni comerciale constând înprincipal în achiziţii de mărfuri care erau achitate cu instrumente de platăfără acoperire în bancă, în obţinerea în mod fraudulos a unor finanţări pringajarea aceluiaşi bun în mai multe rânduri, la diverse bănci, precum şi înachiziţionarea în leasing a unor autoturisme. După ce îşi îndeplineau rolul,persoanele respective erau ucise, până acum fiind identificate patru victime.

Băhăian mai este judecat în alte patru dosare instrumentate de DIICOT.

Sabina Product – unul dintre cele mai răsunătoare scandaluride fraudă financiară

Escrocul a fost condamnat, în 2 decembrie 1998, la cinci ani deînchisoare pentru fals. Potrivit anchetatorilor, în calitate de asociat unic şiadministrator la SC Sabina Product SRL, Băhăian a indus în eroare aproximativ5.000 de persoane, încasând ilegal peste şapte miliarde de lei vechi. În 1995,Băhăian a fugit din România, împreună cu trei colaboratori, după ce a constatatcă nu poate să-şi respecte obligaţiile contractuale. În decembrie 1995, a fostarestat în Ungaria, iar câteva luni mai târziu a fost extrădat, pentru a fijudecat de autorităţile române. La 19 septembrie 1997, Băhăian a fost eliberat,după ce făcuse un an şi nouă luni de închisoare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-04-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image