2018-07-19 18:54


85 DE MILIARDE ÎN MINUS. SUA au aplicat programul de austeritate

 |  17:16
85 DE MILIARDE ÎN MINUS. SUA au aplicat programul de austeritate

Tăieri bugetare în valoare de 85 miliarde de dolari au intrat în vigoare în Statele Unite, la finele săptămânii trecute. Preşedintele american Barack Obama a apreciat că aceste tăieri „inutile” vor „slăbi economia, vor costa locuri de muncă şi vor arăta clar că cele două partide trebuie să poată găsi un compromis”. El a imputat reducerea bugetară adversarilor săi republicani.

Barack Obama a semnat decretul privind tăierea celor 85 miliarde de dolari în exerciţiul bugetar care va expira la 30 septembrie, iar biroul de buget al Casei Albe a ordonat diferitelor agenţii guvernamentale să ia dispoziţiile necesare în faţa acestor măsuri de austeritate, notează Mediafax.

„Nu sunt un dictator”

„Nu sunt un dictator. Sunt un preşedinte”, a declarat anterior Obama la Casa Albă, la câteva minute după ce s-a întâlnit cu liderii celor două Camere ale Congresului pentru prima lor reuniune de la începutul acestei noi crize politico-bugetare. „În absenţa unei decizii din partea preşedintelui (republican) al Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, şi a altora pentru a pune interesele familiilor clasei medii în faţa imperativelor politice, aceste tăieri vor intra în vigoare”,  a adăugat el.

Bugetul apărării scade cu 8%

Preşedintele democrat a tras alarma în ultimele zile în privinţa consecinţelor concrete ale acestor tăieri, care reprezintă 8% din bugetul apărării şi 5% în cazul altor posturi, în special concedii fără plată pentru sute de mii de funcţionari sau alţi angajaţi. Noul şef al Pentagonului, Chuck Hagel, a subliniat vineri că această situaţie „ameninţă capacitatea Statelor Unite de a îndeplini eficient ansamblul misiunilor” lor.

Tăierile nu vor intra în vigoare deodată, ci treptat, pe parcursul următoarelor 7 luni, astfel că există încă speranţe pentru un acord în Congres prin care să fie evitate majoritatea măsurilor din pachet.

Negocieri eşuate

Eşecul negocierilor dintre republicani şi democraţi a dus la intrarea în vigoare a economiilor de 85 miliarde de dolari în anul fiscal 2013. Însă, în total, acest program prevede reducerea cheltuielilor guvernamentale cu circa 1.000 miliarde de dolari pe parcursul a nouă ani, până în 2021. Tăierile automate au fost elaborate în 2011 cu scopul de a determina Congresul să ajungă la un compromis pe buget, pentru reducerea deficitului şi aducerea datoriei de stat pe o pantă negativă prin măsuri mai puţin dure.

Partidul Democrat, cu majoritate în Senat, a insistat ca echilibrarea bugetului să presupună reduceri moderate ale cheltuielilor, dar şi creşteri de taxe. De cealaltă parte a baricadei, Partidul Republican, care controlează Camera Reprezentanţilor, a respins orice fel de majorare a taxelor şi a preferat exclusiv scăderea cheltuielilor.

Reacţia instituţiilor financiare

Fondul Monetar Internaţional a estimat la 0,5 puncte procentuale efectul negativ al acestor măsuri dintr-o creştere deja în convalescenţă. La rândul său, agenţia de rating Standard and Poor's a asigurat vineri că aceste tăieri nu vor avea decât un efect „limitat” asupra economiei, „cu condiţia, bineînţeles, ca ele să nu se întindă în timp”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639873-11-30

TAGURI: austeritate, SUA, Barack Obama, democrati, republicani, buget. aparare, Casa Alba, Camera Reprezentantilor

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova