2017-01-24 13:18


9/11! “O să mor, nu-i aşa? Te rog, Doamne!”

 |  21:00
9/11! “O să mor, nu-i aşa? Te rog, Doamne!”

11 septembrie 2001. La orele după-amiezii, veneam dinspre Universitate în autobuzul 601 cu destinaţia Grozăveşti. Ştirile de la Radio Romantic anunţau sec că un avion a lovit unul dintre turnurile gemene din New York. “Accident sau atentat?”, a fost primul meu gând. Ajuns în campusul studenţesc, un coleg îmi spune că în America e război. “Cum aşa?”, îl întreb. Răspunsul laconic m-a lămurit: “Păi au început să intre cu avioanele în clădiri”. Am deschis televizorul şi am văzut reluările imaginilor cu turnul de nord lovit la ora locală 8.46, iar turnul de sud la 9.03.

În timp ce eu mă plimbam prin Bucureşti, la World Trade Center în Statele Unite 3.000 de persoane se rugau la Dumnezeu să facă o minune.

Melissa Doi, 32 de ani, manager la IQ Finalcial System de la etajul 83 din turnul de sud, a sunat la serviciile de urgenţă. Înregistrarea arată teroarea de care erau cuprinse victimele atentatelor, iar din cauza căldurii insuportabile vocea Melissei abia se putea auzi.

“O să mor, nu-i aşa?”, a încercat Doi să strige.

“Nu, nu, nu, nu, nu”, i-a răspuns operatorul.

“O să mor”, a continuat ea.

“Doamnă, doamnă, spuneţi o rugăciune”, a încercat operatorul să o liniştească.

“Te rog, Doamne. Ajutor!”, a spusMelissa, moment în care legătura telefonică s-a întrerupt.

Aflat în zborul United Airlines, numărul 175, Brian Sweeney i-a trimis un mesaj soţiei sale înainte ca avionul să intre în turnul de sud: "Avionul a fost deturnat. Vreau să ştii că te iubesc. Vreau să fii tare şi să ai o viaţă bună. La fel şi părinţii mei. Te iubesc".

Beverly Eckert îşi aminteşte că a fost fericită când a primit un apel de la soţul ei, Sean Rooney, la ora 09.30. A ştiut însă că nu-l va mai vedea niciodată când a aflat unde este.

“Mi-a spus că e la etajul 105 şi mi-am dat seama imediat ca Sean nu va mai veni acasă. Minute în şir mi-a spus că mă iubeşte, iar convorbirea s-a sfârşit în sunetul unei explozii. L-am sunat încotinuu până m-am prăbuşit pe podea cu telefonul la inimă”, povesteşte Beverly.

Însă cele mai multe dintre familiile celor morţi la World Trade Center nu au avut şansa să îşi ia rămas bun de la cei care le-au fost soţi, fraţi, mamă, tată sau prieteni.

Au trecut 10 ani de atunci, poporul american se pregăteşte să-şi comemoreze eroii, iar cel care a revendicat atacurile, Osama bin Laden, a fost ucis de către soldaţii SUA.

Misterul documentelor sigilate despre 9/11

La 10 ani după atacul al-Qaida din SUA, majoritate înregistrărilor făcute de Comisia care a investigat atacurile din 9/11 rămân sigilate la Arhivele Naţionale din Washington.Documentele sigilate includ un rezumat de 30 de pagini al discuţiillor membrilor Comisiei cu preşedintele George W. Bush şi vicepreşedintele Dick Cheney, efectuat în Biroul Oval de la Casa Albă. Aceasta a fost singura dată când cei doi au fost în mod oficial chestionaţi cu privire la evenimentele din jurul atacurilor şi informaţiile ar putea face lumină cu privire la acţiunile lor.Documentele sigilate conţin şi materiale care, în unele cazuri, au fost omise în raportul din 2004, din cauza luptelor politice, printre care operaţiunile serviciilor de informaţii americane în anii anteriori atacurilor. R.A.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-05-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image