2017-01-18 22:56

EVENIMENT


9/11 şi ascensiunea lui Obama

 |  21:00
9/11 şi ascensiunea lui Obama

            În urmă cu 10 ani, un senator din Illinois puţin cunoscut publicului se îndrepta spre o dezbatere legislativă, în centrul metropolei Chicago. Pe drum, aude la radio cum un avion a lovit unul din Turnurile Gemene din New York şi, la fel ca mulţi americani, a crezut că este vorba de un avion de mici dimensiuni cu probleme mecanice. Până când acesta a ajuns la destinaţie, un al doilea aparat de zbor a lovit celălalt turn. Atunci, senatorul Barack Obama şi-a dat seama că tragicele incidente nu mai erau o coincidenţă şi că Statele Unite sunt vizate de un atac terorist.

Ce legături pot fi făcute între ascensiunea puţin probabilă a unui senator de culoare puţin cunoscut pe scena politică spre funcţia de preşedinte al celui mai puternic stat din lume şi evenimentele dramatice care au zguduit Statele Unite pe 11 septembrie 2001? Unele voci afirmă că, poate dacă 9/11n-ar fi existat, SUA nu ar fi avut primul preşedinte de culoare ales după doar 8 ani. America avea nevoie de un discurs public ferm şi înţelept, bazat pe nevoia de unitate naţională şi de echilibrare a libertăţilor versus securitate. Barack Obama a îndeplinit cu succes acest rol, prin discursurile sale care au atras atenţia publicului. De asemenea, al doilea său prenume, „Hussein”, l-a ajutat să capitalizeze simpatia votanţilor care doreau o reconciliere cu popoarele din lumea arabă şi se săturaseră de războaiele din Irak şi Afganistan.

Preşedintele războinic

Dar Barack Obama nu a fost şi nu este un pacifist. Într-un discurs rostit la doar câteva zile după atentatele din 11 septembrie, pe atunci senatorul de Illionis cerea guvernului să ia măsuri urgente pentru prinderea şi pedepsirea celor vinovaţi, precum şi pentru eliminarea totală a organizaţiilor care au planificat „actele monstruoase care au îndurerat naţiunea americană”. Laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2009, preşedintele SUA a ordonat în primul său an de mandat un număr de atacuri cu drone în Pakistan mai mare decât suma totală a atacurilor ordonate în toţi cei 8 ani de mandat ai lui George W. Bush. Acelaşi senator Obama declara, la un miting împotriva războiului din Irak, în octombrie 2002, că nu a fost vreodată nici pacifist, nici antirăzboi şi că nu se opune războiului „în orice condiţii” şi că este împotriva doar celor „nesăbuite”. La 10 ani după 9/11, ascensiunea preşedintelui american pare încheiată. Războiul din Irak a luat sfârşit, cel din Afganistan se îndreaptă spre o concluzie, însă relaţiile cu statele din lumea arabă, în special Pakistan, sunt la fel de tensionate, potrivit unui studiu realizat de Pew Research Center’s Global Attitudes Project. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-05-28

Mai multe imagini:
9/11 şi ascensiunea lui Obama
zoom
9/11 şi ascensiunea lui Obama
zoom
9/11 şi ascensiunea lui Obama
zoom
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image