2019-05-19 19:51


A MURIT actriţa AIMEE IACOBESCU. Dorel Vişan: Era sensibilă, avea frumuseţe sufletească!

 |  15:54
A MURIT actriţa AIMEE IACOBESCU. Dorel Vişan: Era sensibilă, avea frumuseţe sufletească!

Actriţa a murit duminică, în jurul orei 21.00. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Elias, Silvius Negoiţă, Aimee Iacobescu a fost transportată de urgenţă la spital cu un echipaj SMURD, fiind în stop cardio-respirator. Actriţa a fost resuscitată, dar fără succes.

"Aimee a murit chiar de Ziua Internaţională a Teatrului. A murit cu o mare suferinţă, chinuită de transformările democratice si de autoritătile din localitatea natală, pentru faptul că nu a putut să-şi recupereze moştenirea. A fost o actriţă extrem de talentată şi de apreciată", a declarat Alexandru Arşinel pentru Mediafax.

Actorul Dorel Vişan a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că Aimee Iacobescu, ce a murit duminică seară, a fost o actriţă sensibilă, ce avea frumuseţe sufletească.

"N-am jucat alături de ea, ea a jucat mai mult în piese din astea istorice, în «Haiducii» (de Dinu Cocea, n.r.), acolo a fost foarte bună, pentru că era arătoasă, era sensibilă, avea frumuseţe sufletească, deci a fost o artistă care merită să fie băgată în seamă şi care a lăsat ceva în urma ei", a declarat Dorel Vişan.

Actorul şi-a mai exprimat întristarea privind faptul că Aimee Iacobescu a fost ignorată în ultimii ani de televiziuni, adăugând: "Nu ştim pe ce lume trăim, nu ştim că prin cultură şi prin oamenii de cultură omul poate să depăşească necazurile vieţii".

O vecină a actriţei Aimee Iacobescu, care a murit duminică seară la vârsta de 71 de ani după o lungă luptă cu cancerul, a precizat, pentru MEDIAFAX, că aceasta făcea tratament de foarte mult timp şi că avea probleme financiare.

"S-a chinuit foarte mult cu boala pe care o avea, făcea tratament de multă vreme. În acelaşi timp, avea grijă şi de mama dânsei, care încă trăieşte, dar care nu poate ieşi din casă. Am cunoscut-o şi era un deosebit, la fel cum era ca şi actriţă. Este o pierdere mare pentru noi. Din ce am aflat, se chinuia destul de mult şi din punct de vedere financiar. Nu avea copii, ci doar un frate geamăn care nu locuieşte în România", a declarat Aurelia Chivu, o vecină a artistei.

Aimée Iacobescu, o mare doamnă a teatrului şi filmului românesc

Aimee Iacobescu, una dintre marile doamne ale teatrului şi filmului românesc, decedată la vârsta de 71 de ani, a rămas cel mai mult în memoria cinefililor pentru rolul domniţei Ralu din seria "Haiducilor" regizată de Dinu Cocea.

Născută pe 23 iunie 1946, însă înregistrată la starea civilă abia pe 1 iulie, la Buzău, Aimée Iacobescu a absolvit ca şefă de promoţie Secţia de Actorie a Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" din Bucureşti în 1968, la clasa profesoarei Beate Fredanov, având ca asistenţi Octavian Cotescu şi Laurenţiu Azimioară.

Aimée Iacobescu, celebră, printre altele, pentru rolul principal din "Zestrea domniţei Ralu" (1971), de Dinu Cocea, cu care a colaborat la mai multe filme, a fost şi una dintre actriţele preferate ale regretatului regizor Sergiu Nicolaescu.

Printre filmele în care a jucat se numără "De-aş fi... Harap Alb" (1965), "Haiducii" (1966), de Dinu Cocea, "Şapte băieţi şi o ştrengăriţă" (1967), de Bernard Borderie, o coproducţie cu Franţa

"Răpirea fecioarelor" (1968), de Dinu Cocea, "Haiducii lui Şaptecai" (1971), de Dinu Cocea, "Săptămâna nebunilor" (1971), de Dinu Cocea, "Cu mâinile curate" (1972), de Sergiu Nicolaescu, "Osînda" (1976), de Sergiu Nicolaescu, "Revanşa", de Sergiu Nicolaescu, "Ultima noapte de dragoste" (1980), de Sergiu Nicolaescu.

Aimee Iacobescu a debutat pe scenă la vârsta de 16 ani, la Teatrul Naţional Bucureşti, jucând în spectacolele "Alizuna", de Tina Ionescu Demetrian, şi "Adam şi Eva", de Aurel Baranga. A mai jucat, printre altele, în "Ulciorul Sfărâmat" (1968), pe scena Teatrului din Craiova, în "Troienele", de Jean Paul Sartre, "Furtuna", de Nikolai Alekseevici Ostrovski, "Apus de soare", de Barbu Ştefănescu Delavrancea, "Richard al III-lea", de William Shakespeare, "Coana Chiriţa", de Tudor Muşatescu, "Vlaicu Vodă", de Alexandru Davila, "Titanic Vals", de Tudor Muşatescu etc.

În 2004, Aimée Iacobescu a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D - "Arta Spectacolului", "în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului".

Actriţa Aimee Iacobescu a murit duminică, din cauza unui cancer de care suferea de foarte multă vreme. De altfel, în urmă cu doi ani, actriţa declara pentru Ring că, deşi are o pensie, tratamentul pentru boala ei este costisitor, iar din banii de la stat îi rămâne foarte puţin pentru facturi şi mâncare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-03-27

TAGURI: a murit, aimee iacobescu, actrita
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG