2018-12-12 14:02


A folosit-o în loc s-o predea

 |  21:00
A folosit-o în loc s-o predea

Adrian Năstase deţinea arma cu glonţ în mod legal şi nu se afla în vreuna dintre situaţiile prevăzute de Legea armelor şi muniţiilor în care este interzisă deţinerea.

Revolverul Smith&Wesson de calibru 38 special folosit de fostul premier la actul suicidal era procurat şi deţinut în mod legal. Acesta, dar şi celelalte arme de vânătoare pe care le avea nu puteau fi confiscate decât dacă Adrian Năstase era condamnat definitiv la o pedeapsă de cel puţin un an de închisoare (până la detenţia pe viaţă) ori dacă era învinuit sau inculpat pentru fapte penale, altele decât luarea de mită pentru care a fost condamnat.

Procurorii au ridicat din camera în care Năstase a încercat să se sinucidă două obiecte vestimentare (cămaşă şi maiou) pe care acesta le purta, arma folosită şi proiectilul găsit în tocul uşii, care i-a penetrat corpul. Procurorii au audiat ieri toate persoanele care au avut legătură directă sau indirectă cu acest caz - ambulanţierii, poliţiştii care trebuiau să-l ridice de la domiciliu. Totodată, anchetatorii vor solicita efectuarea unor expertize criminalistice, balistică şi traseologică.

La locul incidentului, procurorii nu au găsit nici un bilet de adio şi nici un al doilea glonţ, aşa cum se afirmase ieri.

După cum se ştie, Adrian Năstase s-a împuşcat în momentul în care doi poliţişti au venit la locuinţa din strada Muzeul Zambaccian pentru a-l escorta la arest, unde urmau să i se facă formele pentru încarcerarea în penitenciar. El i-ar fi rugat să aştepte câteva minute pentru a-şi lua nişte cărţi din birou, însă, văzând că zăboveşte prea mult şi auzind zgomote din încăperea în care intrase, poliţiştii au intrat peste el şi unul dintre ei s-a repezit la fostul premier dându-i peste mâna în care ţinea revolverul. Astfel, glonţul i-a penetrat doar gâtul ieşind prin claviculă.

Cum se pierde dreptul la deţinerea unei arme de foc

Art. 14 – Legea 295

(1) Autorizaţia de procurare a armelor letale se acordă persoanelor prevăzute la art. 13 alin. (2)-(5), dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:

c) nu au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de un an pentru infracţiuni comise cu intenţie ori pentru infracţiuni prevăzute de prezenta lege, cu excepţia cazurilor în care a intervenit amnistia sau reabilitarea;

d) nu sunt învinuite sau inculpate în cauze penale pentru fapte săvârşite cu intenţie, prevăzute de Codul penal, partea specială, titlurile I–III, art. 239, 264, 266–272, 279–281, 317–322, titlurile X şi XI, de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României, aprobată cu modificări prin Legea nr. 243/2002, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 678/2001 privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 39/2003 privind prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate, cu modificările ulterioare, precum şi de prezenta lege.

Kovesi: Nu s-a găsit un bilet de adio

Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a declarat, ieri, că s-au început cercetările la faţa locului, în încăperea în care a avut loc incidentul, şi nu în întreaga locuinţă din Zambaccian, fără a se găsi vreun înscris.„Până în momentul în care procurorul a plecat de la cercetarea la faţa locului, în încăperea în care s-a desfăşurat cercetarea nu a găsit nici un astfel de înscris, ca atare, nici nu a fost ridicat”, a explicat procurorul general.

Kovesi a spus că, miercuri seară, în jurul orei 21.00, Parchetul a fost anunţat de incident, a fost trimis şeful Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică pentru cercetarea la faţa locului. „Astăzi se continuă audierile, pentru că cercetarea la faţa locului s-a încheiat. Se continuă cercetările. Astăzi, o echipă de poliţişti s-a deplasat la spital pentru a ridica documentele medicale. Sunt în derulare audieri la sediul Parchetului General pentru câteva persoane care fac parte din personalul medical”, a explicat ea, precizând că nu poate spune cu exactitate, în acest moment, ce s-a întâmplat. Procurorul general a menţionat că cercetarea „locului faptei” s-a limitat la încăperea la care s-a limitat incidentul. „Procurorii nu au făcut percheziţie domiciliară, rostul unei cercetări la faţa locului nu este să percheziţionezi tot imobilul, toate apartamentele din imobil, ci să ridici urmele care sunt de la locul săvârşirii unei eventuale fapte penale”, a adăugat ea.

Kovesi a estimat că ancheta se va finaliza în foarte scurt timp. „Vom lămuri cât se poate de repede împrejurările în care s-a întâmplat incidentul şi o să vi le aducem la cunoştinţă”, a mai spus procurorul general.

Va fi consiliat psihiatric

Dr. Şerban Brădişteanu a declarat că operaţia la care a fost supus fostul premier Adrian Năstase a decurs în condiţii normale. Medicul a precizat că a fost înlăturat ţesutul afectat şi nu au fost leziuni la organele vitale.

Potrivit prof. dr. Ioan Lascăr, şeful Departamentului de chirurgie plastică a Spitalului Floreasca, Năstase „a avut efectiv noroc. Proiectilul a trecut la milimetri de carotidă. A atins şi laringele, însă fără să afecteze coardele vocale”. Brădişteanu a atras atenţia că problemele care se pun acum sunt cauzate de diabet şi afecţiunile coronariene. „Este instabil hemodinamic, este sedat şi încercăm să îl ţinem sedat, ne îngrijorează mult mai mult afecţiunea cardiacă decât plaga. Are o afectare coronariană, este în tratament şi consiliere psihiatrică. Pare echilibrat”, a explicat dr. Brădişteanu. El nu a exclus posibilitatea unei intervenţii chirurgicale pe cord, dacă va fi cazul. În legătură cu un eventual transfer într-o unitate medicală aparţinând reţelei juridice, dr. Brădişteanu a spus că este o problemă pe care o va decide poliţia şi Institutul de Medicină Legală. Dr. Brădişteanu a spus că în urmă cu 2-3 ani, pacientul a fost tratat în străinătate pentru mai multe afecţiuni, între care afecţiuni tiroidiene, dislipidemie, hipertensiune, diabet. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-02-08

TAGURI: serban bradisteanu, adrian nastase, glont, arma
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...