2017-01-18 10:11

EVENIMENT


A fost adoptat proiectul Legii lustraţiei. Cei care au făcut parte din fostul UTC nu vor fi lustrabili

 |  13:11

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, pe articole, proiectul Legii lustraţiei, care prevede interzicerea unor drepturi pentru cei care au făcut parte din aparatul de partid în vremea regimului.

Astfel, cei care au făcut parte din fostul UTC nu vor fi lustrabili. Un alt amendament este ca un fost procuror comunist care a făcut poliţie politică să nu mai facă parte din actuala viaţă politică. Cele două amendamentele au aparţinut deputaţilor Mircea Toader (PDL), Mate Andras (UDMR) şi Mircea Grosaru - minorităţi naţionale.

Potrivit proiectului de lege, printre categoriile de persoane considerate că au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist din perioda martie 1945 - decembrie 1989 sunt activiştii de partid, directorii de publicaţii şi edituri, precum şi procurorii cu funcţii. Acestora, potrivit Legii lustraţiei, ar urma să li se interzică pentru o perioadă de cinci ani dreptul de a candida şi a deţine funcţii publice.

Legea Lustraţiei, adoptată în urma unui vot al parlamentarilor PDL şi PNL, a fost declarată, ulterior, neconstituţională şi acum a fost amendată pentru a fi pusă în acord cu prevederile Constituţiei.

Propunerile de amendare, însuşite de Comisia juridică din Camera Deputaţilor, au fost făcute de Societatea Timişoara şi Asociaţia 21 Decembrie.

Proiectul de lege a primit 167 de voturi pentru, patru abţineri şi niciun vot împotrivă.

”UDMR susţine votarea acestui proiect de lege. După mai bine de 20 de ani de la Revoluţie, avem nevoie de aceste dispoziţii”, a declarat deputatul UDMR Mate Andras.

“Sunt mai mult decât bucuros că mă aflu printre cei care vor vota această lege, o lege care în opinia mea era necesară”, a spus şi deputatul Clement Negruţ.

PDL-istul Mircea Toader a solicitat scoaterea amendamentului care se referă la membrii şi membrii supleanţi ai conducerii UTC. Grupul UDMR nu a susţinut acest amendament, apreciind că cei care au făcut parte din Comitetul central al UTC “ar trebui să stea deoparte”.

”În Comisia Juridică am susţinut un amendament, împreună cu Mircea Grosaru, şi ţin minte că un domn care a fost condamnat pe nedrept şi a stat opt ani în puşcărie ne-a implorat în genunchi să susţinem şi să votăm acest amendament. După 22 de ani nu pot accepta ca un fost procuror comunist, care a făcut poliţie politică, care a început anchetarea cetăţenilor români care au luptat împotriva comunismului, persecutaţi inclusiv în 1956, şi până în '89, verificaţi, să fie ales acum în Parlamentul României sau să fie numit la Consiliul Judeţean sau local. Este inacceptabil. La mine, în Cluj, un fost procuror comunist are acum o pensie de 90 milioane lei vechi, iar Doina Cornea abia ajunge la 15 milioane lei vechi. Este inacceptabil! Vă rog respectuos şi mulţi colegi înţeleg şi vor susţine ca foştii procurori comunişti să nu mai facă parte din actuala viaţa politică. Ar fi imoral să votăm altfel”, a argumentat Mate Andras.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-08-26

TAGURI: Legea, lustratiei, proiect, adoptare, politie, politica, activisti, comunistiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

ORICIND L CEDO SE VA CISTIGA-CE AU FACUT BUN COMU
29 Feb 2012

spitalizare gratuita,locu ri de munca.apartamente,v acante ,nu era asa corupt ie,nu erau droguri,invata mint de clasa-acum corup tie generalizata,conduc a ceiasi securisti mari cap italisri acum-ei bogati n oi saraci-

Adauga un comentariu

Random image