2017-01-19 15:31

EVENIMENT


A murit părintele Arsenie Papacioc

 |  19:06
A murit părintele Arsenie Papacioc

Părintele arhimandrit ArseniePapacioc, duhovnicul Mănăstirii Sfânta Maria din Techirghiol şi una dintrefigurile emblematice ale ortodoxiei române din ultimul secol, a încetat marţidin viaţă.

Administratorul Centrului social-pastoral „SfântaMaria” Techirghiol, părintele arhimandrit Cleopa Nistor, a declarat pentruradio Trinitas: „Dimineaţă părintele era foarte slăbit, însă era lucid şicomunica. În jurul orei 10.00, a fost afectat de o insuficienţă respiratorie şicardiacă şi răsuflând de trei ori, s-a stins din viaţă. Am chemat salvarea, însăcând au ajuns au constatat decesul. Părintele a trecut la Domnul liniştit, cuseninătatea caracteristică. O să îl îmbrăcăm în hainele monahale şi cele preoţeşti,iar înmormântarea am vrea să o fixăm pentru ziua de joi şi să fie înmormântat încurtea mănăstirii”.

Unsecol de credinţă

Născut în 1914, AnghelPapacioc, şi-a dedicat viaţa traiului monahal mai bine de şase decenii. În1941, el a fost arestat de autorităţile din timpul regimului condus de IonAntonescu pentru apartenenţa la Mişcarea Legionară. Eliberat cinci ani mai târziu,s-a călugărit, luându-şi numele de Arsenie, şi s-a alăturat timp de trei anifraţilor de la Mănăstirea Antim, din Bucureşti. Ulterior, a fost sculptor laInstitutul Biblic, preot la Seminarul Monahal de la Mănăstirea Neamţ şi la MănăstireaSlatina. În 1958 este arestat de comunişti, pentru că făcea parte din grupul „RugulAprins”, fiind condamnat la 20 de ani de muncă silnică. În 1964, în timp ce îşiispăşea pedeapsa la închisoarea Aiud, a fost graţiat. După ce i s-a permis săslujească la o parohie din Ardeal, Arsenie Papacioc a ajuns la Mănăstirea SfântaMaria din Techirghiol, unde a slujit din 1976 până la sfârşitul vieţii.

Un sfânt aflat în viaţă

La fel ca şi mulţi oameni ai Bisericii, părinteleArsenie Papacioc a pătimit de pe urma abuzurilor din timpul regimului comunist.Arestat în 1958, el a fost încarcerat la Aiud, acolo unde au fost închişi,printre alţii, părintele Iustin Pârvu, Valeriu Gafencu, sau personalităţipolitice precum Mircea Vulcănescu şi Nichifor Crainic. Apropiaţii spun despreArsenie Papacioc că ar fi fost un sfânt aflat în viaţă.

“Uite îngerii cum îmi cântă!”

Într-uninterviu acordat pentru site-ul crestinortodox.ro, părintele a rememorat începuturilevieţii sale monahale „Am avut un început călugăresc foarte prigonit. Amavut intenţia să merg la Mănăstirea Frăsinei, care avea un metoc în Râmnicu Vâlcea.Acolo l-am întâlnit pe stareţul mănăstirii. Nu văzusem o mănăstire în viaţa meaşi am auzit şi eu de Frăsinei. N-a fost Dumnezeu absent, dar trebuia să fiidibaci să înţelegi prezenţa Lui. Eram în tren la clasa a IV-a, în vagoane undese transportau şi animale. În vagon, un grup de tineri cânta cântecereligioase. Eram atât de fericit şi ziceam în sinea mea: Uite îngerii cum îmi cântă!”

Dumnezeu e supărat pe noi căsuntem nepăsători

Şi despre anii de detenţie, părintele a povestit, într-un interviuacordat în 2008 pentru agentia.org. „Era rău de tot (în închisoare - n.r.). Ceide la puşcărie nu credeau în Dumnezeu. Şi erau primejdioşi. În pustiu luptai cudracul. Dracul credea în Dumnezeu. Se temea de El. Puteai să-l ţii pe diavol ladistanţă, de aceea nu mă speriam. Că te trăgea, trăgea haina de sub tine, oblană de piele pe care stăteam lungit noaptea. Se întâmplau multe lucruri. Darnu era primejdios. Eram totuşi liber. Şi oamenii nu preţuiesc viaţa delibertate. Mai mult, nu preţuiesc suflarea şi răsuflarea, că tot de la Dumnezeusunt. Nu-i supărat Dumnezeu pe noi atât de mult pentru păcate, cât este supăratcă suntem nepăsători”.

ArseniePapacioc a fost o figură emblematică a Bisericii Ortodoxe Române în ultimulsecol, după ce a slujit-o timp de 65 de ani. În ultimii ani de viaţă, s-aluptat cu mai multe probleme medicale. Părintele suferea de mai multe afecţiunicardiace şi renale, motiv pentru care a fost internat de mai multe ori laspitalul din Constanţa în acest an. În 2006, a fost supus unei operaţii dificile ca urmare a uneihernii de disc. Pe 15 august, părintelear fi împlinit 97 de ani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-04-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image