2017-01-18 01:41

EVENIMENT


A secat Dunărea

 |  21:00
A secat Dunărea

257 de nave sunt blocate pe Dunăre, pe teritoriul României, după ce debitul scăzut al fluviului a făcut imposibilă circulaţia navală, în condiţii de siguranţă. Nu doar armatorii sunt afectaţi de nivelul Dunării, ci şi operatorii turistici. Aceştia înregistrează pierderi după ce mai multe nave de croazieră fluvială şi-au anulat sosirea în Deltă, pe fondul scăderii cotelor Dunării.

La Ministerul Administraţiei şi Internelor s-a întrunit Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă ca urmare a solicitării Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi a Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţii Nucleare. Participanţii au cerut emiterea unei hotărâri de Guvern prin care să se aloce suma de 4 milioane de lei necesară deblocării traficului naval.

Preşedintele grupului de firme Europolis, Victor Iancu, a declarat că, de la începutul lunii, 23 de sosiri de nave în portul Tulcea au fost anulate, la bordul acestora aflându-se circa 4.255 de turişti. „Pentru 70-80% dintre aceşti turişti am reuşit să asigurăm transportul cu autocarele până la Tulcea unde li s-a asigurat cazare în unităţile hoteliere din municipiu. Acest artificiu este destul de greu de suportat atât de noi, operatorii din turism, cât şi de turişti, având în vedere că mulţi dintre ei sunt persoane de vârsta a treia pentru care cei 500-600 de kilometri parcurşi pe căldura aceasta nu sunt deloc o fericire, oricât de bune condiţii ar avea în autocar”, a afirmat preşedintele Victor Iancu. El a mai spus că, dacă situaţia se menţine, lucrul cel mai probabil, luând în considerare prognoza meteorologică, până la finele anului vor mai fi anulate alte 42 de sosiri de nave în Portul Tulcea, care ar fi adus în judeţ circa 7.770 de turişti şi circa 300.000 de euro şi valoarea celorlalte servicii oferite în porturile Olteniţa, Giurgiu, Cernavodă pentru excursii în Bucureşti sau Constanţa. Pierderile însă nu pot fi cuantificate deocamdată.

Din cauza debitelor mici ale fluviului, se înregistrează probleme şi în Delta Dunării, pe traseul turistic nr. 1 acţionându-se pentru asigurarea adâncimii necesare parcurgerii traseului de către nave, în câteva zile urmând să înceapă lucrări similare şi în complexul Somova-Parcheş.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-07-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image