2017-01-20 16:04

EVENIMENT


Acord istoric privind încălzirea globală

 |  21:00
Acord istoric privind încălzirea globală

Summitul Naţiunilor Unite dedicat schimbărilor climatice de la Durban, Africa de Sud, a reuşit să ajungă la un acord istoric de ultimă oră, în urma căruia marii poluatori vor fi constrânşi pentru prima dată să ia parte la acţiunile îndreptate împotriva încălzirii globale.

Înţelegerea survine după mai multe încercări eşuate, pe parcursul anilor ce au urmat semnării Protocolului de la Kyoto, astfel că state precum India, China şi Statele Unite vor fi implicate în premieră în activităţile îndreptate spre a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Acordul realizat în urma summitului de la Durban prevede adoptarea unei „foi de parcurs” pentru încheierea unui acord, până în 2015, acesta urmând să intre în vigoare din 2020. De asemenea, va fi constituit şi un Fond Verde care va ajuta financiar ţările în curs de dezvoltare să poată face faţă schimbărilor climatice.

Comunitatea internaţională şi-a stabilit drept obiective limitarea creşterii temperaturii globale la cel mult +2°C, faţă de media temperaturilor înregistrate în era preindustrială. Actualmente, încălzirea climei pe întreg mapamondul se îndreaptă spre o medie cu 3,5°C mai mare decât media temperaturilor din acea perioadă. „Astăzi am scris o pagină de istorie”, a afirmat Maite Nkoana-Mashabane, ministrul de externe al Africii de Sud, ţara organizatoare a summitului.

Reprezentanţii Uniunii Europene au reuşit să forţeze obţinerea unui acord care să cuprindă toate statele lumii, inclusiv SUA, China sau India, în asumarea unor politici care să prevadă reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Pe de altă parte, candidata ecologistă la alegerile prezidenţiale franceze din 2012, Eva Joly, a calificat duminică drept un „eşec colectiv al liderilor mondiali” conferinţa de la Durban asupra climatului. Ea a făcut apel la toţi candidaţii la alegerile prezidenţiale franceze „să se angajeze asupra unui obiectiv de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 30 la sută până în 2020”.

Joly a salutat insistenţa cu care UE a militat pentru participarea tuturor statelor la noul acord, însă a precizat că Uniunea Europeană „trebuie să reziste tentaţiilor de a-şi cosmetiza obiectivele de reducere a gazelor cu efect de seră, renunţând la drepturile sale de emisie trecute”. Reprezentanţii delegaţiilor statelor aflate până acum în afara protocolului de la Kyoto s-au arătat mulţumiţi la rândul lor de rezultatul conferinţei. SUA, Brazilia, China sau India îşi vor asuma în premieră roluri în prevenirea încălzirii globale, sub incidenţa unor sancţiuni ce vor fi stabilite ulterior.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-12-09

TAGURI: summit schimbari climatice, summit Durban, incalzire globala, acord tari industrializate, gaze efect seraComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image