2017-01-24 23:16


ACTA, dezbătut înainte de ratificare

 |  20:02
ACTA, dezbătut înainte de ratificare

Ministerul Economiei va iniţia consultări publice cu factorii interesaţi cu privire la Acordul multilateral antipiraterie - ACTA, a precizat  purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, care a adăugat că respectivul document nu presupune modificări în legislaţia naţională.

“Ministerul Economiei, cel care a fost iniţiatorul acestui memorandum prin care a fost semnat acest acord, va iniţia consultări publice cu factorii interesaţi pe marginea acestui acord comercial de combatere a mărfurilor contrafăcute. Aşadar, consultările publice vor avea loc în România, în perioada următoare, deci, înainte de ratificarea acestui acord de către Parlament. ACTA nu presupune modificarea legislaţiei naţionale şi nici modificarea legislaţiei comunitare în materie de proprietate intelectuală. De asemenea, potrivit legislaţiei în vigoare, procedurile de ratificare în Parlamentul României atrag şi dezbatere publică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, citat de Agerpres.

Muntean a precizat că Ministerul Economiei a fost iniţiator pe acest acord pentru că scopul lui principal este protejarea comerţului legal şi încurajarea competitivităţii. “Pentru exportatorii români şi comunitari, aplicarea ACTA va contribui la protejarea pe piaţa internaţională a drepturilor de proprietate intelectuală şi industrială, a drepturilor de autor, a mărcilor comerciale, a brevetelor, a desenelor şi modelelor, a indicaţiilor geografice. ACTA se referă la mult mai multe aspecte decât a apărut, în ultima vreme, în dezbaterea publică. Nu se referă doar la internet”, a subliniat Ioana Muntean.

Internauţii nu vor fi afectaţi

Dacă în cadrul dezbaterii publice şi a celei din Parlament se va ajunge la concluzia că acest acord nu trebuie ratificat, atunci nu se va întâmpla acest lucru, a spus Ioana Muntean. “Toţi cei care utilizează internetul în mod legal şi nu fac comerţ ilegal, fie că vorbim de muzică, de filme, de orice fel de produse, pot să stea liniştiţi ca şi până acum. (...) Aplicarea acestui acord nu va aduce prejudicii libertăţilor personale ale utilizatorilor de internet şi nu va institui măsuri suplimentare de supraveghere a traficului pe internet şi nu va duce la blocarea unor site-uri”, a susţinut Muntean.

Ea a precizat că, din partea României, acordul a fost semnat în Japonia de însărcinatul pentru afaceri al României. Ioana Muntean a mai spus că, în cadrul UE, respectivul acord a fost negociat de Comisia Europeană şi că decizia privind semnarea lui a fost adoptată de Consiliul UE, în decembrie 2011.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-07-19

TAGURI: acta, autoritati, varzaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image