2018-10-16 09:20


ACTA, încă un pas înapoi

 |  19:44
ACTA, încă un pas înapoi

Soarta Acordului de combatere a contrafacerii (ACTA) ar putea fi pecetluită după o nouă lovitură primită din partea raportorului Comisiei pentru libertăţi civile din cadrul Parlamentului European. Dimitrios Droutsas, raportorul comisiei LIBE, a precizat că ACTA este, din punctul său de vedere, „mort” şi că textul avizului care urmează să fie supus votului în Comisia LIBE ar trebui să conţină un paragraf prin care să se ceară respingerea tratatului.

„Cultura schimburilor de fişiere, permisă de progresul tehnologic remarcabil din ultimele decenii, ridică provocări directe felului în care ne-am ocupat de compensarea artiştilor şi de aplicarea corespunzătoare a drepturilor intelectuale în ultimele decenii. Sarcina noastră, în calitate de decidenţi politici, este să depăşim această provocare prin atingerea unui echilibru acceptabil între posibilităţile oferite de tehnologie şi continuarea creaţiei artistice, care este un simbol emblematic al locului Europei în lume”, se arată în proiectul de aviz redactat de Dimitrios Droutsas şi prezentat marţi în Comisia LIBE.

Raportorul LIBE consideră că, în acest moment, tratatul ACTA vine într-o etapă „extrem de prematură”, în contextul unei conjuncturi interesante de schimbări. Raportorul consideră de asemenea că „adoptarea ACTA ar sugruma prematur dezbaterea şi ar înclina balanţa într-o singură parte”, dar şi că ar permite „statelor membre să experimenteze pe legi care ar putea afecta libertăţile fundamentale şi ar stabili precedente de nedorit pentru societăţile viitoare”.

Comisia LIBE a Parlamentului European nu are decât drept de aviz în dosarul ACTA, rolul său în acest caz fiind să stabilească dacă tratatul internaţional respectă sau nu Carta Drepturilor Fundamentale a UE.

„Beneficiile avute în vedere ale acestui acord internaţional sunt mult mai mici decât posibilele pericole la adresa libertăţilor civile. Având în vedere caracterul vag al anumitor aspecte ale textului şi incertitudinea interpretării sale, Parlamentul European nu poate garanta pe viitor protecţia corespunzătoare a drepturilor cetăţenilor în temeiul ACTA. Raportorul recomandă, aşadar, ca Parlamentul European să nu aprobe ACTA”, se mai arată în documentul citat, potrivit Agerpres.

ACTA reprezintă o sursă de controverse la nivelul mai multor state din Europa şi din restul lumii. Procesul de ratificare a acordului este în prezent în curs de desfăşurare în ţările semnatare, iar în cadrul Uniunii Europene, pentru a putea intra în vigoare, acordul trebuie ratificat de statele membre şi aprobat de Parlamentul European.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-07-11
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...