2017-01-21 04:15

EVENIMENT


ACTA se împiedică în Europa

 |  21:00
ACTA se împiedică în Europa

Politicienii din întreaga Uniune Europeană au început să dea înapoi în ceea ce priveşte ratificarea ACTA, acordul internaţional împotriva pirateriei pe internet. ACTA a fost semnat la Tokio pe 26 ianuarie de 22 de ţări ale UE, mai puţin Germania, Olanda, Estonia, Slovacia şi Cipru.

De la semnarea acordului până în prezent, mai multe state s-au pronunţat cel puţin parţial împotriva ACTA.

Guvernul bulgar a aprobat ieri o decizie ce prevede suspendarea procedurii de adoptare a acordului ACTA. Prin aceasta, Bulgariase angajează să nu întreprindă nici o acţiune cu privire la acord, inclusiv să nu-l ratifice.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a promis ieri că Executivul de la Bucureşti va avea “un punct de vedere foarte consistent” asupra ACTA.

Soarta ACTA depinde de evoluţiile din Parlamentul European, dar mai ales de cele din ţările membre UE.

Bătălia din Parlament

Traseul legislativ al ACTA trece mai întâi prin Parlamentul European, înainte de a fi ratificat de parlamentele naţionale ale ţărilor membre UE. ACTA este susţinută de Partidul Popular European care deţine majoritatea în legislativul de la Bruxelles cu 271 de eurodeputaţi. Împotriva ACTA s-au pronunţat eurodeputaţii social-democraţi, liberali şi verzi. Preşedintele PE, social-democratul german Martin Schulz, a apreciat că ACTA nu asigură unechilibru între protecţia dreptului de proprietate intelectuală şi drepturile fundamentale ale utilizatorilor de internet.

Dacă Parlamentul European va decide că ACTA prezintă prea multe probleme legale, proiectul de acord va fi înaintat Curţii de Justiţie a UE pentru a obţine o opinie, ceea ce va amâna procesul de ratificare. În cazul în care eurodeputaţii vor lua decizia să ia în discuţie proiectul ACTA va urma un vot pentru ratificarea lui în luna iunie. Dacă Parlamentul European va respinge acest document, el va trebui renegociat cu ceilalţi parteneri (Statele Unite, Australia, Japonia, Singapore, Coreea de Sud), dacă va fi aprobat va trebui să fie ratificat de parlamentele statelor membre. Este de-ajuns ca un singur stat membru UE să respingă ACTA pentru ca acordul să se întoarcă din nou la faza de renegociere.

Există deja în România

Prevederile actualului acord ACTA sunt în similare cu prevederile Legii drepturilor de autor 8/1996, modificată în 2005 şi cele ale Legii comerţului electronic 365/2002 modificată în 2005. Astfel, prin art. 139 al Legii 8/1996 încărcarea ilegală pe internet a unor materiale purtătoare de drepturi de autor este considerată infracţiune şi se pedepseşte cu amendă sau închisoare de la 1 la 4 ani. Articolul 16 din Legea 365/2002 prevede că „Furnizorii de servicii sunt obligaţisăinformeze de îndatăautorităţilepublice competente despre activităţilecu aparenţănelegalădesfăşuratede destinatarii serviciilor lor”.

Germanianu se poate hotărî

Guvernul de la Berlin nu a reuşit până acum să aibă o atitudine clară asupra ACTA. „Motorul” Uniunii Europene va avea o influenţă decisivă asupra modului în care va fi receptată în celelalte ţări ratificarea ACTA. Guvernarea Germaniei este asigurată de o coaliţie: conservatorii din cadrul CDU-CSU susţin ratificarea ACTA, în vreme ce liberalii FDP se opun. Ministrul liberal de Externe Guido Westerwelle a retras mandatul acordat ambasadorului german de la Tokio pentru semnarea ACTA. În Germania vor avea loc în perioada următoare mai multe discuţii pentru a se stabili o poziţie asupra ACTA.

Polonia s-a retras prima

Polonia a fost prima ţarăeuropeană care a anunţat pe 3 februarie îngheţarea acordului ACTA. Premierul polonez Donald Tusk a spuscă este necesară o analiză aprofundată. Tusk a mai declaratcă activiştii care se opun tratatului au fost necorespunzător reprezentaţi la reuniunile guvernamentale pe tema ACTA. "Consultările au fost incomplete... chestiunea trebuie discutată la un nivel mai înalt", a spus Tusk. El a declarat că nu poate exclude varianta ca Tratatul Comercial împotriva Produselor Contrafăcute (ACTA) să nu fie ratificat de Polonia.

Cehia mai analizează

Premierul ceh Petr Necas a anunţat pe 6 februariecă guvernul său va suspenda procesul de ratificare a acordului ACTA care a fostobiectulunui val de proteste a numeroşi internauţi din Republica Cehă. Cabinetul “nu poate în nici un caz să accepte o situaţie în care libertăţile fundamentale şi accesul liber la informaţii ar fi ameninţate”, a explicat Necas. Guvernul de la Praga urmează să analizeze impactul pe care ratificarea acestui acord l-ar avea asupra “vieţii reale”, a adăugat premierul ceh.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-03-28

TAGURI: Acta, europa, romania, internet, proprietate intelectuala, piraterie, Mihai Răzvan Ungureanu, BulgariaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image