2017-01-24 01:02


Acţiunea studenţilor s-a fâsâit

 |  21:00
Acţiunea studenţilor s-a fâsâit

La Facultatea de Istorie de la Universitatea din Bucureşti s-a organizat joia trecută dezbaterea „Universitatea şi rolul ei civic”. Evenimentul s-a transformat într-un protest, iar câţiva zeci de studenţi au ocupat până duminică Amfiteatrul „Vasile Pârvan”. Acestora li s-a alăturat şi Mihail Bumbeş, lider al organizaţiei „Miliţia Spirituală”.

La dezbatere a fost invitat şi profesorul de ştiinţe socio-umane Ciprian Şiulea, pe al cărui site de „stânga”, criticatac.ro, a apărutulteriortitlul „De 21 de ani cobai. Până când? Ocupăm Universitatea pentru că istoria noastră de acum nu are nici un viitor”, împreună cu fotografii din sală.

Prin acţiunea lor, protestatarii cereau: „6% din PIB pentru Educaţie”, „creşterea autonomiei universităţilor”, „mărirea subvenţiei fondului de burse”, „oricine trebuie să poată participa la evenimentele şi cursurile universităţii, nu doar studenţii”, „diploma ar trebui să reprezinte un statut social ce reflectă o înşiruire de cunoştinţe reale”.

Bumbeş, contestat

„Ne dăm seama că faptul că stăm 2-3-5 zile aici nu va schimba lucrurile peste noapte. Dar e o campanie pe care o începem acum şi care noi sperăm că se va propaga şi în alte facultăţi din România şi vor reacţiona şi ei. Scopul nostru este ca această mişcare să se extindă la nivel naţional”, a spus Bumbeş, care a fost însă combătut de către Bogdan Rentea, preşedintele Asociaţiei Studenţilorla Istorie „Dacia” de la Universitatea din Bucureşti, care ne-a declarat, ieri, că „nu este vorba de o acţiune a asociaţiei sau a studenţilor de la Istorie, ci de Mihail Bumbeş şi Miliţia Spirituală, la care s-au alăturat şi câţiva studenţi, deşi nu sunt reprezentaţi de acesta”.

Roman, dat afară

La protest a fost prezent şi Petre Roman, care a declarat că a venit să discute cu studenţii în calitate de profesor, nu de politician. Câţiva dintre participanţi, nemulţumiţi de prezenţa lui Roman, s-au ridicat şi au plecat. Fostul prim-ministru a fost rugat în cele din urmă să părăsească amfiteatrul: „Domnule Petre Roman, vă mulţumim, dar începem să dezbatem viitoare acţiuni de nesupunere civică şi nu am dori să fiţi de faţă”. Ulterior, şi Adrian Cioroianu, profesor la Istorie, s-a declarat de acord cu cerinţele studenţilor: „Studenţii au dreptate să fie îngrijoraţi, pentru că e vorba de statutul lor până la urmă”.

„Distracţie gratis, nu degeaba”

În timp ce în amfiteatrul de la Istorie se dezbăteau nemulţumirile protestatarilor, joi, într-un club bucureştean se petrecea Miss Unifest. Ajuns la cea de a zecea ediţie, festivalul studenţilor organizat de Uniunea Studenţilor din România se termina cu un concurs de frumuseţe, unde sloganul evenimentului anima tinerii dornici de distracţie gratis.

Foto: Vlad Ursulean


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-04-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image