2017-01-24 17:19


Aderarea la Schenegen s-a amânat

 |  19:04
Aderarea la Schenegen s-a amânat

Olanda şi Finlanda au încurcat planurile de aderare la Schenegen a României şi Bulgariei. În cadrul Consiliul JAI, cele două state au anunţat că se opun aderării. Dezbaterile dintre miniştrii de interne din Uniunea Europeană privind extinderea Schengen au fost suspendate după ce fiecare ţară şi-a prezentat poziţia în acest dosar. Potrivit unor surse europene, în cadrul reuniunii nu s-a luat nici o decizie privind calendarul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen şi nici nu s-a decis când va fi repus în discuţie acest subiect.

Ministrul polonez de interne, Jerzy Miller, a anunţat că, „din păcate”, două ţări „şi-au încălcat promisiunile” şi au blocat consensul în Consiliul JAI pe tema aderării României şi Bulgariei la Schengen. Preşedinţia poloneză a UE a propus un compromis care presupunea aderarea în etape, mai întâi cu graniţele aeriene şi maritime, la 31 octombrie, urmând ca decizia privind aderarea cu graniţele terestre să fie luată până cel târziu la 31 iulie 2012. Franţa şi Germania, ţări care au fost contra aderării, au anunţat că susţin soluţia propusă de preşedinţia poloneză a UE. Compromisul a fost spart de Olanda şi apoi de Finlanda, care au anunţat că nu sunt de acord nici cu un astfel de plan.

Ministrul olandez al imigraţiei, Gert Leers, a declarat la Bruxelles că Olanda nu îşi va da acordul pentru aderarea României la Schengen decât dacă raportul pe justiţie din vara anului viitor va confirma că lupta anticorupţie merge ireversibil în direcţia cea bună. Guvernul finlandez a decis să se alăture Olandei în a se opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, explicând că decizia s-a datorat unor evoluţii slabe privind domnia legii în Bulgaria şi România, situaţiei precare a minorităţilor din aceste ţări, corupţiei guvernamentale şi criminalităţii organizate. Ministrul de interne finlandez a declarat că pentru Finlanda este importantă şi încrederea, nu doar criteriile tehnice, în ceea ce priveşte extinderea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria. Pentru integrarea oricărui nou stat în spaţiul Schengen este necesar acordul unanim al tuturor statelor membre. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-10-03Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image