2017-01-18 16:19

EVENIMENT


Adio înzăpeziri pe A1 şi pe A2?!

 |  14:01

Ministrul mediului şi pădurilor (MMP), Laszlo Borbely, a declarat că, din toamnă, vor demara acţiunile de plantare a perdelelor forestiere pentru Autostrăzile A1 şi A2, dar şi pentru alte drumuri naţionale cu trafic intens. Primul pas îl reprezintă exproprierea persoanelor pe ale căror suprafeţe ar urma să se regăsească perdelele forestiere, în acest sens, MMP a alocat patru milioane de lei.

Dacă acţiunea va decurge conform planului, peste ceva ani, autostrăzile Bucureşti - Piteşti şi Bucureşti - Ploieşti nu vor mai avea de suferit din cauza viscolului şi a zăpezilor, aşa cum s-a întâmplat în acest an.

“Au fost demarate discuţiile cu primarii, pentru a ne sprijini în această acţiune de expropriere, iar dacă totul merge bine, în această toamnă, am putea avea şanse să înfiinţăm primele perdele forestiere. O să pornim mai întâi cu înfiinţarea de perdele pentru Autostrăzile A1 şi A2 şi pentru drumurile naţionale. În privinţa localităţilor, un cuvânt greu de spus îl au primarii care trebuie să convingă oamenii să cedeze terenuri. Anul trecut, am reuşit să definitivăm cadrul legislativ care să ne permită să facem exproprieri, iar în acest an am prevăzut fonduri pentru a realiza această acţiune fără de care nu avem cum să plantăm arbori”, a spus Borbely.

În cazul înfiinţării perdelelor forestiere de protecţie în cadrul unei arii naturale protejate se vor respecta întocmai prevederile legale privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi a faunei sălbatice. Pe de altă parte, dacă terenurile pe care se instalează aceste perdele sunt incluse pe lista siturilor contaminate, se vor respecta prevederile legale referitoare la protecţia solului şi subsolului. De asemenea, realizarea Sistemului naţional al perdelelor forestiere de protecţie, indiferent de titularii dreptului de proprietate, se face cu acordul scris al acestora, iar titularii dreptului de proprietate vor fi notificaţi de structurile teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură. În situaţia în care titularii dreptului de proprietate nu îşi exprimă acordul pentru realizarea lucrărilor prevăzute, se demarează procedura de expropriere pentru cauza de utilitate publică, în condiţiile prezentei legi, expropriator fiind statul român prin Regia Naţională a Pădurilor "Romsilva", conform Agerpres.

Conform datelor oficiale, până în acest moment, au fost efectuate lucrări numai pentru perdele forestiere destinate agriculturii. Astfel, la nivelul anului trecut, exista acordul proprietarilor de teren pentru 63 de hectare, din care 48 de hectare au fost împădurite în 2010 şi în 2011, urmând ca în 2012 să se realizeze restul până la total.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-07-11

TAGURI: Perdele_forestiere, A1, A2, tomana, exproprieri, laszlo_borbelyComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

GOGUU
25 Feb 2012

intre 23 august si tuzla din jud. constanta exist a perdea forestiera si es te foarte bine ca nu am a vut zapada pe sosea perd eau este lata cam 10 metr i la iesire din 23 august un prost a taiat perdeau a si a mai lasato cu 1 me tru latime acolo unde a f ost taiat zapada a fost d e un metru inaltime

Adauga un comentariu

Random image