2017-01-21 19:34

EVENIMENT


Adio lux pentru magistraţi: chirie de maximu 500 de euro lunar

 |  19:28
Adio lux pentru magistraţi: chirie de maximu 500 de euro lunar
Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât să se diminueze valoarea chiriilorde care beneficiază magistraţii şi să le deconteze mai puţini bani, în funcţiede fluctuaţiile pieţei imobiliare. Măsura a fost cerută de Ministerul Justiţieişi a creat tensiuni în cadrul administraţiei CSM, unde s-a pus problema camagistraţii să beneficieze de sume mai mari, iar grefierii de sume mai mici. Numai la CSM, 50 de angajaţi beneficiază înmedie, lunar, de câte 500 de euro, pentru chirie.

Plenul CSM a decis să se aloce maipuţini bani la plata chiriilor magistraţilor, dacă în urma unei analize apieţei imobiliare se va stabili că preţurile sunt mai mici de 600 de euro, sumamaximă decontată, prevăzută de lege. Ministerul Justiţiei a cerut diminuareasumei alocate, având în vedere că preţul chiriilor a mai scăzut faţă de aniiprecedenţi. Este vorba despre reanalizarea ordinului comun semnat de procurorulgeneral, Laura Kodruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, Daniel Morar, procurorul-şefal DIICOT, Codruţ Olaru, şi de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şiJustiţie, Livia Doina Stanciu, careprevede că magistraţii şi personalul auxiliar, care nu deţin înproprietate o locuinţă sau sunt detaşaţi în altă localitate, să li se asigurelunar chiria din fonduri publice. Astfel, sute de magistraţi, judecători,procurori şi grefieri decontează lunar chiria. Plafonul maxim alocat în legeeste de 600 de euro, în prezent.

Chira mai mică... afectează calitateaactului de justiţie

Solicitarea Ministerului de Justiţie a ajunsla două direcţii de specialitate din CSM, care au avut puncte de vederediferite. Direcţia Economică a susţinut că banii de chirii nu ajung decât dacă sumaalocată va fi mai mică şi se va aloca pe măsura calităţii beneficiarilor, însensul că magistraţii să primească mai mulţi bani, în vreme ce grefierii,personalul auxiliar, mai puţini. În schimb, Direcţia Legislaţie Documentare şiContencios a apreciat că, dacă se departajează sumele între categoriile demagistraţi, dar mai ales faţă de personalul conex, în special faţă de grefieri,cei care vor primi mai puţini bani vor fi discriminaţi. În situaţia în care,personalul conex, inclusiv magistraţii, se arată în punctul de vedere alacestei Direcţii, vor primi bani mai puţini, atunci calitatea actului dejustiţie va scădea din cauză că toţi aceştia nu vor mai avea siguranţa uneilocuinţe decente.

Plenul CSM a hotărât că e de acord deprincipiu să se micşoreze valoarea chiriei, dar nu a fost de acord să se departajezebeneficiarii în funcţie de calitatea lor profesională.

50 de magistraţi locuiesc pe baniistatului în Bucureşti

Potrivit valorii contractelor de închirieredepuse la CSM, instituţia care plăteşte efectiv banii, fiecare magistrat,judecător, procuror, personal asimilat magistraţilor, personal de specialitate,auxiliar, care nu deţine o locuinţă şi care a obţinut decontarea chiriei aprimit, în medie, lunar, câte 500 de euro.

În bugetul CSM a fost alocată suma de1.301.000 lei, iar până în luna mai a fost decontată suma de 524.539 lei.Monica Prejmereanu, purtător de cuvânt al CSM, ne-a declarat, ieri, că aceastăinstituţie decontează chiria în cazul a 50 de angajaţi. Situaţia tuturormagistraţilor din ţară care beneficiază de plata chiriei este contabilizată laMinisterul Justiţiei. Faţă de modul în care se analizează piaţa imobiliară, CSMşi Ministerul Justiţiei vor stabili cum anume se va evalua suma ce va fidecontată. „Potrivit Direcţiei Economice, la nivelul CSM, 50 de magistraţibeneficiază de plata lunară a chiriei. În ceea ce priveşte solicitareaMinisterului Justiţiei, analizată în şedinţa de Plen din data de 12 iulie a.c,referitoare la ordinele comune MJ-ICCJ-PICCJ-DNA –DIICOT privind plafonul dedecontare a chiriei pentru magistraţi, Plenul CSM a apreciat că se impuneefectuarea unei analize a preţurilor de piaţă actuale a chiriilor de către toţifactorii implicaţi, urmând ca această analiză să stea la baza unei potenţialemodificări a ordinelor de referinţă. Poziţia Plenului CSM a fost comunicată MJ,la momentul actual aflându-ne în aşteptarea răspunsului acestuia”, ne-adeclarat Monica Prejmereanu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-07-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

ADITERPU@YAHOO.RO
31 Aug 2016

buna ziua ! ma intereseaza si pe mine care-i fondul alocat chiriei unui magistrat in craiova. multumesc !

Adauga un comentariu

Random image