2017-01-22 18:18


Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare în “Trofeul Calităţii”

 |  15:47
Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare în “Trofeul Calităţii”

Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare în dosarul “Trofeul Calităţii”. Peste 900 de martori au fost audiaţi în acest dosar. Sentinţa nu este definitivă. Năstase scăpase recent de dosarul “Mătuşa Tamara” în care a fost declarat nevinovat. Năstase a declarat după anunţarea sentinţei că va face recurs şi că judecătoarea Ioana Bogdan a făcut politica DNA deoarece mai înainte a fost consiliera personală a procurorului Daniel Morar, şeful DNA.

Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare, luni, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în procesul “Trofeul calităţii”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Chiar dacă a fost condamnat la doi ani de închisoare în dosarul “Trofeul Calităţii”, fostul premier Adrian Năstase nu va fi trimis după gratii. Nu până în momentul în care sentinţa va fi una definitivă.

“Domnul Năstase are acelaşi regim cu al oricărui condamnat. Se emite mandatul de executare de către Biroul de Executări Penale, se trimite la poliţie, el se poate prezenta pentru executarea sentinţei. Sentinţa de azi nu îi întrerupe mandatul de parlamentar”, a declarat avocatul Sergiu Andon, citat de realitatea.net.

Năstase a declarat, la ultimul termen de judecată, că este nevinovat şi că procesul este unul politic.

“Este o legitate ca cei care câştigă alegerile să facă dosare politice celor care le pierd. Nu am nicio legătură cu «Trofeul calităţii»“, a spus Adrian Năstase.

Adrian Năstase a fost trimis în judecată în acest dosar în ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influenţei sau a autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, informează Mediafax.

În acest dosar mai sunt inculpaţi Irina Jianu, fost inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), şi fostul său adjunct, Diana Gasparovici, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, “a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calităţii în construcţii»“. “În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase”, potrivit DNA.

Într-un proces separat, în 15 decembrie 2011, un complet al instanţei supreme l-a achitat pe Adrian Năstase în dosarul “Mătuşa Tamara”, în care a fost judecat pentru fapte de corupţie, alături de consilierul acestuia Ristea Priboi şi de fostul şef al al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu. Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut recurs decizia de achitare a fostului premier Adrian Năstase, a lui Ristea Priboi şi a lui Ioan Melinescu, dosarul urmând să se judece la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-07-18

TAGURI: adrian_nastase, condamnat, trofeul_calitatii, inchisoareComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image