2017-01-19 17:13

EVENIMENT


Trofeul lui Băsescu. Adrian Năstase - doi ani de închisoare

 |  21:00
Trofeul lui Băsescu. Adrian Năstase - doi ani de închisoare

După ce au audiat aproape 1.000 de martori şi au solicitat mai multe expertize, un complet format din trei judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis, ieri, să îl condamne pe fostul premier Adrian Năstase la doi ani de închisoare şi tot atâţia de interzicere a unor drepturi civile. Unul dintre magistraţi a cerut achitarea lui Năstase, decizia fiind practic de doi la unu pentru condamnare la închisoare cu executare.

Fostul premier a fost acuzat de procurorii anticorupţie că în anul electoral 2004, sub pretextul organizării unui simpozion al Inspectoratului de Stat în Construcţii, numit „Trofeul Calităţii”, s-ar fi strâns de fapt bani pentru campania prezidenţială a lui Adrian Năstase sub forma mascată a unor taxe de participare. Conform procurorilor de la DNA, fostul candidat PSD la preşedinţie ar fi strâns suma de 1,6 milioane de euro. Procesul a început în ianuarie 2009, iar fostul premier a susţinut în permanenţă că acesta este unul politic. „Este foarte clar că presiunea politică asupra judecătorilor a fost foarte mare… Expertizele au arătat că nu a existat prejudiciu, ceea ce nu a fost luat în calcul de doi dintre cei trei judecători. Gândiţi-vă că Daniel Morar este în campanie electorală, i se termină mandatul... Fosta consilieră a lui Daniel Morar, judecătoarea Ioana Bogdan, a fost trimisă special acolo”, sunt doar câteva dintre declaraţiile făcute de Adrian Năstase imediat după aflarea deciziei judecătorilor. Acesta a reamintit că a recuzat-o pe judecătoarea Ioana Bogdan, pe motiv că în momentul în care se întocmea rechizitoriul aceasta era consiliera lui Daniel Morar. Fostul premier susţine şi că asupra unor martori s-ar fi făcut presiuni din partea procurorilor anticorupţie: „Foarte puţini ştiu că 60 din cei peste 900 de martori au fost iniţial citaţi ca acuzaţi şi au fost trecuţi drept martori numai atunci când dosarul a ajuns în instanţă”.

Sentinţe mai mari pentru ceilalţi

Ceilalţi cinci inculpaţi din acelaşi dosar, printre care şi Irina Jianu, fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii, şi adjuncta acesteia, Diana Gasparovici, au primit pedepse mult mai aspre, fiind condamnaţi la câte şase ani de închisoare cu executare, la care s-a adăugat un spor de un an. De menţionat că un singur judecător din completul de trei, Cristina Rotaru, a solicitat ieri achitarea lui Adrian Năstase pe motiv că fapta de care acesta a fost acuzat nu există.

Decizia de ieri poate fi atacată cu recurs la completul de cinci judecători al ÎCCJ, iar fostul premier a anunţat că, dacă decizia va rămâne definitivă, se va adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Adrian Năstase: O încercare de a mă ţine în afara vieţii publice

Adrian Năstase a declarat, ieri, că decizia Înaltei Curţi este în favoarea acuzării, fiind vorba, „pur şi simplu, de o încercare” de a-l ţine „în afara vieţii politice”.

Fostul premier a susţinut că judecătoarea Ioana Bogdan a acţionat în favoarea şi în numele DNA, iar decizia de interzicere a unor drepturi reprezintă un „obiectiv” mai vechi al preşedintelui Traian Băsescu. „Decizia a fost luată în favoarea acuzării printr-un om care a fost trimis de Daniel Morar la Înalta Curte prin promovarea ca judecător - judecătoarea Ioana Bogdan. Am avut dreptate atunci când am cerut recuzarea ei. Acum a confirmat că nu a putut fi atât de independentă”, a declarat Adrian Năstase. „Nu am de unde să ştiu ce se întâmplă în bucătăria DNA, dar înclin să cred că cineva care a fost consilier a păstrat în continuare legături cu DNA, cu cel căruia i-a fost consilier şi, în orice caz, felul în care a fost avansată special pentru a-şi putea face datoria. A fost promovată cu câteva săptămâni înainte de formarea completului de judecată”, a susţinut Adrian Năstase.

Întrebat dacă hotărârea de condamnare ar putea fi un semnal pentru o eventuală suspendare a sa din viitoarea campanie electorală, Năstase a spus: „Vă rog să observaţi şi cei doi ani de interzicere a unor drepturi care, de fapt, ar viza tocmai încercarea de a mă ţine în afara vieţii publice. Acesta a fost de la început sensul acestor procese, care nu au avut nici un fel de justificare, în mod evident, unde nu există nici un fel de probe, dar în mod evident dorinţa a fost foarte clară - aceea de a construi un cadru de eliminare a mea din viaţa politică şi acesta a fost obiectivul lui Traian Băsescu în 2005. Am fost un adversar incomod”, a afirmat Năstase, arătând că, în ultimele săptămâni, a încercat să aibă „un profil mai puţin evident” pentru a nu da sentimentul că vrea să creeze „o anumită presiune publică faţă de judecători”.

Sunt dezamăgit de verdict

Preşedintele PSD, Victor Ponta, s-a declarat „dezamăgit” de verdictul de condamnare a fostului premier Adrian Năstase şi este convins că acesta va face recurs şi „îşi va putea demonstra nevinovăţia”.„Personal, sunt dezamăgit de acest verdict. Cunosc dosarul şi ştiu cât de multe presiuni politice s-au făcut în construcţia sa. Sunt însă convins că domnul Năstase va face recurs, şi cu acest prilej îşi va putea demonstra nevinovăţia. Până la un verdict definitiv, nu vreau să comentez mai mult. Şi cred că nu este cazul ca noi, politicienii, să comentăm prea mult un verdict înainte ca el să fie definitiv”, a preciza Victor Ponta.

Despăgubiri de 80.000 de euro

Fostul premier spune că ceilalţi doi magistraţi nu au vrut să ia în calcul expertiza din care reiese că nu a existat un prejudiciu. Cu toate acestea, în solidar cu ceilalţi inculpaţi, Năstase a fost condamnat şi la plata unei despăgubiri în valoare de trei miliarde de lei (aproape 80.000 de euro) vechi către ISC, şi i se vor confisca 38.217,22 lei, bani pe care se presupune că i-ar fi obţinut prin fapta penală de care a fost acuzat.

Rămâne acelaşi lider politic

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, că este dezamăgit şi afectat de condamnarea lui Adrian Năstase şi speră ca acesta să îşi dovedească nevinovăţia. „Nu este vorba de PSD, Adrian Năstase rămâne la fel în partid. Eu sunt foarte afectat, foarte dezamăgit şi sper din tot sufletul la recurs să îşi dovedească nevinovăţia. Am fost convins că va fi achitat. Adrian Năstase rămâne acelaşi lider politic”, a spus secretarul general al PSD.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-07-30

TAGURI: Adrian_Nastase, Nastase_condamnat, bani_pentru_campanie, Matusa_Tamara, Trofeul_CalitatiiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MILI
31 Ian 2012

imi vine sa rid pentru ce l-au condamnat.oare il va intreba cineva cum a parcelat si facut cadou delta dunarii?sau toate pe rind:azi 2 ani,peste un an 5 ani,pina se va decide sa ceara eutanasierea.la fel si baseudrea.
BEFANA
31 Ian 2012

Prea putin pentru un hotoman atat e mare.Pedeapsa e egala cu zero din moment ce nu face nici o zi de puscarie.Praf in ochi aruncat de o justitie prea corupta sa mai poata readuce ordinea de drept.E totusi un inceput care sper sa evolueze si sa-i adune la un loc intunecos si rece pe toti cei care au devalizat di distrus tara.Nastase ramane cu agoniseala adunata cu ravna din 90 incoace,si putin ii pasa de sentinta.
ELENA
31 Ian 2012

asa, ar fi frumos si pentru flota, sa vedem cum este condamnat cu executare, evident, base pentru flota.
ANDRA SLATINA
31 Ian 2012

PDL-ul atrebuie sa fie acuzat de furtul Trofeul CANTITATII.Asta nu il absolva in vreun fel pe Bombonel care trebuie sa faca puscarie pt dosare serioase si nu pt termopane, matusi si Trofee care sunt extrem de discutabile.
MARIAN
31 Ian 2012

S-a spart buboiul coruptiei cu unul din marii corupti, Nastase. Este un pas mic pentru politica din Romania dar mare pentru justitie. Sa inceapa balul ca prea s-au jucat derbedeii astia cu averea statului si au furat pana l-au distrus. Corupti sunt in toate partidele asa ca la treaba domnilor procurari ca poporul va susutine. Sper ca nuoul complet de judecatori chiar daca sunt colegi de breasla cu Nastase sa fie corecti si exigenti. Arogantul si coruptul merita sa fie pedepsit, crede ca s-a uitat ce a facut in 2001-2004 ca prim ministru?
GEO
31 Ian 2012

Romanii din tara nu l-au votat in majoritate pe dl. Traian Basescu. Oare voturile din "afara" au fost corecte?. Cum ramane cu voturile din Franta??. Sper sa revina in actualitate, dupa mandat, si dosarele "Flota", imobiliarele s.a.
MIHAI
31 Ian 2012

Cand urmeaza Iliescu,Guzganul Rozaliu, Mitrea,Mazare, Oprisan,Dragnea,Agaton,Petre Roman,Vacaroiu,etc, care au distrus tara dupa 1989?
GYURYI
31 Ian 2012

Ai uitat pe Tariceanu,Varujan Dracunian,Verestoi,Remes,si multi , multi altii...
COLONELU
01 Feb 2012

Pentru orice om rational este limpede ca aceasta sentinta murdareste rau obrazul Justitiei din Romania:nu exista prejudiciu,nu exista parte vatamata sau plangere,iar actiunea incriminata nu avea nici o legatura directa cu primul-ministru.Completul de judecata nu a gasit nici un articol de lege unde sa incadreze clar condamnarea:a fost un asasinat politic la comanda!

Adauga un comentariu

Random image