2017-01-24 19:35


Afacerea Port Constanţa duce la “omul de la capătul autostrăzii”? Parchetul: Serviciile de informaţii au ştiut de afacerile lui Laurenţiu Mironescu

 |  18:15
Afacerea Port Constanţa duce la “omul de la capătul autostrăzii”? Parchetul: Serviciile de informaţii au ştiut de afacerile lui Laurenţiu Mironescu

ÎCCJ a decis, ieri-dimineaţă, emitereade mandate de arestare pentru 30 de zile pe numele a 29 de persoane, dintrecare unul în lipsă în dosarul grupării Banias-Mironescu-Bogatu. În timp ce doidintre capii grupării au fost arestaţi, senatorul Mircea Banias are doarinterdicţia de a părăsi ţara. Surse judiciare au declarat că din datele strânsepână în prezent, prejudiciul adus bugetului statului se ridică la peste 60 demilioane de euro. Anchetatorii spun că fiecare transport era „taxat” cu 7.000de dolari. Procurorii susţin că la dosarul cauzei există interceptări telefonicecare pot proba activitatea infracţională a lotului din Portul Constanţa.Interceptările au fost efectuate de SRI, la cererea Parchetului, conform legii.

După audieri care au durat 17 ore, Completulde trei judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis că probeleaduse de procurorii anticorupţie sunt elocvente pentru a decide arestareapreventivă. Decizia Secţiei penale a instanţei supreme nu este definitivă şipoate fi contestată la Completul de cinci Judecători al ÎCCJ.

Bombainterceptărilor

Mai mult, în cursul audierilor,procurorul a adus în discuţie o interceptare a convorbirilor telefonice aleşefului Vămii Constanţa Sud Agigea, Liviu Durbac care se plângea unui cunoscutcă “omul de la capătul autostrăzii” l-ar fi„certat”. Procurorul l-a întrebat dacă “omul de lacapătul autostrăzii” este Sorin Blejnar.

Fără să vrea procurorul a lansat obombă în sala de judecată. Nu atât prin prisma numelui lui Sorin Blejnar vehiculatşi în dosarul intitulat de presă “Regina din Vămi”, ciprin referirea la interceptări telefonice. Or, dacă interceptările s-au făcutlegal, singurele instituţii care pot face acest lucru sunt SRI şi DGIPI, adicăexact cele care ar fi trebuit să-l informeze pe ministrul Traian Igaş despreafacerile necurate ale lui Laurenţiu Mironescu. Atunci se naşte întrebarea, dece Igaş nu a ştiut? Sau a ştiut şi ancheta internă declanşată la DGIPI se facedoar de ochii lumii?

Conform comunicatuluioficial al DNA, dosarul a fost lucrat numai cu Poliţia de Frontieră. Şi înacest caz avem o problemă. De când ştiau poliţiştii de frontieră despreimplicarea lui Laurenţiu Mironescu în afacerile din Port? De ce nu au făcutinformări către Traian Igaş cu privire la faptul că secretarul general al MAIeste suspectat de constituire a unui grup infracţional organizat?

Senatorul,tot senator rămâne

Potrivit procurorilor anticorupţie,Laurenţiu Mironescu ar fi unul dintre capii grupării alături de senatorulMircea Banias şi Eugen Bogatu. Mironescu este acuzat de iniţiere sauconstituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea suborice formă a unui astfel de grup şi trafic de influenţă, în timp ce în dreptullui Eugen Bogatu s-au reţinut infracţiunile de iniţiere sau constituire a unuigrup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unuiastfel de grup, cumpărare de influenţă, instigare la dare de mită şi instigarela delapidare.

Procurorii spun că, într-o perioadăcuprinsă generic între mai 2010 şi martie 2011, la nivelul autorităţilor vamaleşi portuare din Municipiul Constanţa, s-a constituit un grup infracţionalorganizat ce are scopul de a controla instituţiile Statului Român cu atribuţiiîn activităţile de import-export de mărfuri prin birourile vamale de pe razaDirecţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa, dar şi dinBucureşti.

Grupul infracţional descris mai susacţiona în mod coordonat în scopul facilitării contrabandei cu mărfuri de oricegen, din afara graniţelor UE, în schimbul remiterii unor sume de bani sub formăde mită, funcţionarii vamali având atribuţia de a nu constata sau denunţainfracţiuni sau contravenţii comise la una dintre cele mai importante vămi dinRomânia. Sumele de bani erau cerute cu o frecvenţă zilnică, în cuantum cuprinsîntre 1.000 şi 7.000 de dolari pentru fiecare transport. În această modalitate,bugetul de stat a fost prejudiciat, în unele situaţii, cu sume cuprinse între232.186,12 lei şi 8.280.932 lei pentru fiecare transport de marfă introdusilegal.

Totodată, au mai fost reţinuţi şi AdrianSorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie şi Comandant al „Grupului de nave” Constanţadin cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, în sarcina căruias-a reţinut infracţiunea de luare de mită în formă continuată şi Ionuţ-MariusScrioşteanu, lucrător vamal, şef al Biroului Vamal Slobozia, pentru iniţieresau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinireasub orice formă a unui astfel de grup, dar şi luare de mită.

Surse judiciare ne-au declarat căreţinerea lui Pătraşcu nu s-ar fi impus având în vedere că are un copil suspecta fi bolnav de autism.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-03-05

Mai multe imagini:
Afacerea Port Constanţa duce la “omul de la capătul autostrăzii”? Parchetul: Serviciile de informaţii au ştiut de afacerile lui Laurenţiu Mironescu
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image