2018-12-12 02:49


Afaceristul care a încercat să mituiască un procuror al PNA, ucis în vila sa

 |  12:32
Afaceristul care a încercat să mituiască un procuror al PNA, ucis în vila sa

Omul de afaceri din Bacău găsit mort, în noaptea de miercuri spre joi, în locuinţă de către soţia sa, era legat la picioare şi avea mai multe urme de lovituri, precum şi echimoze pe corp. Valeriu Damian a fost găsit de soţia sa în jurul orei 3.

Un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bacău a ajuns la faţa locului, însă medicii nu au mai putut face decât să constate decesul bărbatului. „Am anunţat poliţia, procuratura, nu am deplasat victima de la locul incidentului ca să nu umblăm în locul crimei”, a spus managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Bacău, medicul Sorin Enescu.

Procurorul Felix Bănilă de la Parchetul Tribunalului Bacău a declarat că, din primele cercetări la locuinţa omului de afaceri din Bacău, bărbatul a fost victima "unei infracţiuni de omor". El a precizat că omul de afaceri Valeriu Damian a fost găsit mort în vila sa din Mărgineni

Omul de afaceri Valeriu Damian avea 66 de ani, era căsătorit şi avea două fete. Valeriu Damian deţinea mai multe benzinării şi magazine cu piese auto.

În 2004, Valeriu Damian şi fratele lui, Nicuşor Damian, au fost arestaţi pentru că au oferit magistratului Vasile Doană 100.000 de dolari mită pentru fi oprite cercetările procurorilor anticorupţie în cazul lor. Cei doi au fost condamnaţi definitiv de instanţa supremă la câte trei ani de închisoare cu executare, pentru dare de mită. Ei au cerut ulterior întreruperea executării pedepsei din motive medicale. Tentativa de mituire a lui Vasile Doană a avut loc în cadrul anchetei declanşate de procurorii anticorupţie, în martie 2004, privind modul de derulare a tranzacţiilor cu produse petroliere dintre firme private şi societatea Carom SA Oneşti.

Procurorii anticorupţie au demarat atunci o anchetă complexă în acest caz, fiind verificate peste 400 de societăţi comerciale care au achiziţionat produse petroliere. În timpul acestor verificări, fraţii Damian şi Daniel Pîrgariu au luat legătura cu unul dintre procurorii din echipa de anchetă şi i-au propus, de mai multe ori, bani şi bunuri pentru a nu-şi îndeplinii atribuţiile în cadrul cercetărilor. Deşi procurorul a refuzat, cei trei au insistat, astfel că a fost organizată prinderea lor în flagrant delict.

În 3 aprilie 2004, magistraţii i-au arestat pe Valeriu Damian (administrator al SC Helios SRL Bacău) şi Nicuşor Damian (administrator al SC Tracorom Bacău SRL), precum şi pe Daniel Pîrgariu (administrator al SC Dani Love Bacău SRL), pentru dare de mită.

Potrivit Ministerului Public, Nicuşor Damian i-a oferit magistratului 100.000 de euro în schimbul întreruperii cercetărilor legate de firma Tracorom din Bacău şi pentru a nu aprofunda ancheta privind relaţiile comerciale dintre firma sa şi alte societăţi implicate în tranzacţii ilegale.

FOTO adevarul.ro


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-03-26
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


D-ZEU SA L ODIHNEASCA IN PACE
11 Aug 2011

O mica rectificare, articolul este inexact: Nu a incercat sa l mituiasaca pe procurorul Doana, acesta i-a cerut mita si a inscenat flagrantul(cf.jurisprudentei cedo acest lucru este interzis Ramanauskas vs Lituania,Khodobin vs Rusia....dar si cf.art.68 cpp).Cam asta s-a intamplat in acest celebru dosar RAFO.Lucrurile poate vor iesi la suprafata dupa moartea acestuia.
Random imageUltimele stiri


loading...