2018-12-16 20:47


Afară din Schengen pentru graniţe nesigure

 |  21:00
Afară din Schengen pentru graniţe nesigure

Statele care nu reuşesc să garanteze securitatea punctelor de control de la graniţele externe ale UE ar putea fi suspendate din Schengen pe o perioadă nedefinită, potrivit unui proiect de propunere al Comisiei Europene ce va fi prezentat luna viitoare.

Potrivit unor surse, Grecia, care se luptă cu un aflux de imigranţi care vin pe la graniţa cu Turcia, va fi probabil prima vizată de un astfel de regim. Un mecanism separat prezentat de Comisie va înăspri inspecţiile la punctele de control de la graniţele externe ale UE.

Pe de altă parte, ţările din Schengen care vor dori să reimpună controlul la frontierele interne vor trebui să obţină permisiunea Bruxelles-ului pentru orice perioadă mai mare de cinci zile, potrivit proiectului de propunere.

CE impune, totodată, condiţii stricte în ceea ce priveşte controlul noilor paşapoarte biometrice între state membre, prevăzând o limită maximă de şase luni şi o revizuire de etapă la fiecare 30 de zile. După ce va fi prezentată propunerea, în septembrie, ea va fi supusă pentru aprobare în Consiliul UE şi Parlamentul European, scrie Sofia News Agency, care citează un articol publicat de Financial Times.

Propunerea de a suspenda libera circulaţie numai cu aprobarea CE şi eventual cu cea a Consiliului European este de natură să primească susţinerea statelor din Europa de Est şi de Sud, dintre care multe au graniţe cu statele din afara UE şi care doresc să evite luarea unor decizii unilaterale, însă probabil nu va fi agreată de state ca Franţa, care insistă să poată suspenda libera circulaţie în circumstanţe extraordinare.

Ideea înăspririi controalelor în Schengen a fost propusă de liderul francez Nicolas Sarkozy şi de premierul italian Silvio Berlusconi, în condiţiile afluxului de imigranţi care au venit în Europa în urma „Primăverii Arabe”. După ce Parisul şi Roma s-au acuzat reciproc pe tema încălcării Acordului Schengen, Italia şi Franţa au convenit că actualele reguli trebuie modificate.

Potrivit diplomaţilor implicaţi în negocierile pe această temă, introducerea noilor controale la graniţe în Schengen nu se va produce în viitorul apropiat. Totuşi, presiunile politice interne îi încurajează pe liderii naţionali să ia o poziţie dură pe această temă, scrie Financial Times.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-08-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...