2019-02-21 01:44


AFP: Justiţia română, un pacient convalescent care are în continuare nevoie de supraveghere

 |  20:33
AFP: Justiţia română, un pacient convalescent care are în continuare nevoie de supraveghere

Cangrenatăde o lungă istorie de corupţie şi de imixtiune politică, justiţia română seaflă, în prezent, într-o situaţie mai bună, dar continuă să aibă nevoie desupravegherea Europei pentru a se debarasa de anumite rele, potrivit unorexperţi, citaţi de AFP.

Dupăpatru ani de la intrarea României în Uniunea Europeană (UE), la 1 ianuarie2007, puterea judiciară este independentă de Executiv, uneori mai mult decât înalte ţări europene, iar parchetul anticorupţie (DNA) funcţionează în mod"convingător", potrivit unui raport al Uniunii. "Dar problemelepersistă", mai ales în privinţa asanării sistemului judiciar, a declarat fostulministru al justiţiei Monica Macovei, iniţiatoarea unor reforme-cheie, între2004 şi 2007. Un scandal de săptămâna trecută ilustrează progreseleînregistrate şi pe cele care mai rămân de făcut.

Ojudecătoare din cadrul Curţii de Apel Iaşi (nord), Georgeta Buliga, a fostanchetată pentru că ar fi primit mită în valoare de câteva mii de euro, înschimbul unei hotărâri favorabile, într-un caz de partaj al bunurilor între unbărbat şi fosta lui soţie. Alertat de femeie, parchetul anticorupţie a acţionatrapid şi a permis arestarea magistratului în flagrant delict. Însă fosta soţieafirmă că paznicul eticii profesionale, Consiliul Superior al Magistraturii(CSM), nu i-a acordat nici o atenţie, atunci când ea a sesizat aceastăinstituţie.

Compusdin magistraţi, CSM a fost criticat de peste 350 de judecători şi procurori, înmartie, pentru că a ezitat să ia măsuri contra a doi judecători din cadrulÎnaltei Curţi de Justiţie, inculpaţi într-un caz foarte mediatizat de trafic deinfluenţă. "Reticenţa faţă de sancţionare dă un semnal prost. Acest lucruacreditează ideea că oamenii însărcinaţi cu aplicarea legii sunt mai puţinstricţi cu ei-înşişi", a declarat Corina Rebegea, din cadrul FundaţieiKonrad Adenauer.

Îngrijorează,de asemenea, ritmul lent al proceselor de corupţie politică la nivel înalt.Nici o hotărâre nu a fost, încă, pronunţată contra unor foşti miniştri trimişiîn faţa tribunalelor de DNA, iar unele dosare aşteaptă o examinare pe fond depatru ani. "Acest lucru diminuează încrederea în echitatea sistemului,pentru că, în alte cazuri, hotărârile sunt mai rapide", a subliniatMacovei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-11-25
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DETECTIV
10 Dec 2010

IN PERIOADA DE CONVALESCENTA AR TREBUI INSTITUTIILE EUROPENE SA SE OCUPE !
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...