2017-01-23 00:34


Aghiotanții de ieri, afaceriștii de astăzi

 |  21:00
Aghiotanții de ieri, afaceriștii de astăzi

Mulți dintre cei care au stat în umbra unor demnitari ori a unor persoane cu funcții-cheie în administrația publică locală sau centrală au ajuns să învârtă afaceri de milioane. Funcțiile „umile” de șofer, consilier sau șef de cabinet i-au propulsat în vârful piramidei sociale și în topul afaceriștilor de succes. Fie că s-au ocupat de afacerile din umbră ale celor pe care îi slujeau, fie că și-au dezvoltat propriile „biznisuri” profitând de puterile date de pozițiile ocupate, „aghiotanții” potentaților vremii au ajuns să trăiască fără grija vreunui viitor incert, dacă nu, chiar la adăpostul unor averi de milioane, care prosperă și acum fără a mai beneficia de privilegiile conferite de pozițiile ocupate la începutul ascensiunii lor. Vă prezentăm, astăzi, câteva personaje care au ajuns peste noapte oameni de afaceri de succes, după ce au cărat servietele unor demnitari.

Remus Truică - de la butic la vilă în Caraibe

Aghiotanții de ieri, afaceriștii de astăzi
zoom

Este unul dintre cele mai edificatoare exemple de „aghiotanți” care au ajuns să învârtă milioane de euro. La începutul anilor '90, când trăia cu Irina, Remus Truică a început cu un butic deschis la parterul unei vile de pe Banu Manta, câștigată, într-un proces de revendicare, a foștilor săi socrii. După câțiva ani, prăvălia a fost închisă, dar a deschis un internet cafe de cartier, care i-au adus câștiguri frumușele. După alți ani, Dana Năstase, prietena lui Truică senior, l-a introdus în lumea politicienilor şi afaceriştilor. A transformat internet cafe într-o firmă celebră, TotalNet, pe care a vândut-o pe bani grei, după ce a fost integrată în Strategia Naţională pentru Implementarea Societăţii Informaţionale, aprobată de Adrian Năstase, printr-o hotărâre de Guvern. Imediat după această tranzacţie, Truică a fost numit şeful de cabinet al lui Adrian Năstase. Averea i-a crescut la cote foarte mari, astfel că și-a permis să cheltuiască un milion de euro la cununia religioasă cu Irina, avându-i nași pe fostul secretar general al guvernului Năstase, Eugen Bejinariu și soția acestuia. Acum are o avere colosală: o vilă de vis în Snagov, cu două terenuri sportive aferente și o piscină cât un debarcader, un apartament în Monte Carlo, un iaht, o vilă în Caraibe, mașini de un milion de euro.

Mihai Gabriel Popescu - bogatul nepot al lui Ion Diaconescu

Provenit dintr-o familie de profesori, a intrat, la începutul anilor '90, în PNŢCD, profitând de faptul că mama sa a fost cofondator al partidului. După moartea lui Coposu, s-a integrat în partid fiind prezentat ca nepot al lui Ion Diaconescu.

În timpul ascensiunii partidului, în perioada 1996-2000, a ajuns director general al Societăţii Bucureşti Turism SA, funcție din care apropiații săi susţin că a făcut afaceri profitabile. După această perioadă, a ajuns consilierul lui Ludovic Orban, la Ministerul Transporturilor. Se spune că toate contractele cu CNADNR treceau prin mâinile lui. În 2008, conform declaraţiei de avere, Popescu deţinea două case la Miami, fiecare în valoare de 600.000 de dolari. Anul trecut, s-a căsătorit la Sevilla, nașfiindu-i CostelușCășuneanu, fiul regelui asfaltului, care a prosperat pe vremea mandatului lui Orban. Acum, Mișu Picopsitu conduce o afacere de milioane cu energie verde, controlând o firmă, Green Energy, care deține un câmp de eoliene.

Aghiotanții de ieri, afaceriștii de astăzi
zoom
Adrian Popescu - șofer de primar și lider județean de partid

„Aghiotant” al lui Marian Vanghelie, fiind pe rând șofer, șef la Administrația Piețelor din Sectorul 5 și fin al primarului PSD, Adrian Popescu a ajuns, în urmă cu exact doi ani, președintele PSD Giurgiu. Este administrator și asociat în două firme, alături de soția sa, Daniela Oana, respectiv Pub Media City și Montana Resort.

Șerban Mihăilescu - fost șef de cabinet al lui Constantin Dăscălescu

Despre afacerile prospere ale celui poreclit Michi Șpagă (nu se știe de ce) presa a scris de-a lungul anilor, făcându-l celebru pe fostul secretar general al guvernului din vremea lui Adrian Năstase. Puțin știu, poate, că Șerban Mihăilescu și-a început ascensiunea politică și financiară folosindu-se de funcția de șef de cabinet al ultimului prim-ministru comunist, Constantin Dăscălescu. Acum, averea „la vedere” a senatorului cuprinde un teren și o casă de vacanță în comuna prahoveană Cornu, un apartament în București, un BMW, bijuterii și obiecte de artă de peste 50.000 de euro, conturi bancare de aproape 100.000 de euro, acțiuni la Banca ATE Bank.

Dragoș Benea - protejatul lui Dumitru Sechelariu

Aghiotanții de ieri, afaceriștii de astăzi
zoom

Ca mulți demnitari sau persoane cu funcții importante în administrația publică centrală și locală, președintele Consiliului Județean Bacău trăiește „la vedere” doar din salariu, fără a avea afaceri, deși gura târgului spune că ani buni (ba chiar și acum) DragoșAdrian Benea a controlat comerțul cu carne din Piața Centrală a municipiului al cărui viceprimar a fost. L-a controlat alături de Violeta Sechelariu, cumnata fostului primar Dumitru Sechelariu, protectorul actualului șef al CJ. Trebuie spus că DragoșBenea a început de la funcția de ziarist sportiv la publicația lui Sechelariu, „Deșteptarea”. După ce a scris mult timp despre FCM Bacău, a fost luat sub aripa primarului PSD, ajungând șeful său de cabinet și mai apoi viceprimar. Gurile rele spun că relațiile dintre cei doi s-ar fi răcit. Averea sa nu cuprinde decât două ceasuri și un teren. Și atunci unde locuiește? Într-o frumoasă  vilă a mamei sale. De altfel, firmele prospere ale familiei Benea sunt deținute de mama, Iliana Benea, de sora, Roxana Benea, și de tată, Laurențiu Benea.

Gabriel Berca - din publicitate în Senat

Aghiotanții de ieri, afaceriștii de astăzi
zoom
Senatorul PDL de Bacău Gabriel Berca a debutat ca proiectant la Metalurgica Bacău, apoi șef al departamentului de publicitate de la cotidianul „Monitorul de Bacău”, după care a ajuns director la firma primarului liberal Romeo Stavarache, care se ocupă, printre altele, de curățătorie ecologică. A ajuns consilier local în Bacău și, la scurt timp, prefectul județului. Pentru meritele sale în această poziție a fost răsplătit cu funcția de secretar general al Guvernului. În final, a părăsit PNL și acum este senator al Puterii.

Romeo Medan - șef de cabinet în orice guvernare

Fost membru supleant al CC al UTC între 18 mai 1985-22 decembrie 1989, după 1990, Romeo Medan a ajuns șeful de cabinet al lui Miron Mitrea. S-a descurcat atât de bine încât a intrat și pe sub pielea altor regimuri. A fost adus de Ion Ariton șef de cabinet la Ministerul Economiei, după ce a fost și consilier în cadrul Ministerului Comunicaţiilor, calitate în care s-a pricopsit cu o casă în Bucureşti din partea RA-APPS. A fost pe rând membru în consiliile de administraţie ale Romtelecom, Societății Naţionale de Radiocomunicaţii şi Poştei Române.

Ciprian Holhoș- consilierul și partenerul lui Miron Mitrea

Un alt fost consilier al lui Miron Mitrea, la Ministerul Transporturilor, Ciprian Holhoș, se ocupă de afacerile prospere ale fostului demnitar, din domeniul consultanței pentru afaceri și management, dar și al dezvoltării imobiliare, brokerajului sau pensiilor private. Este asociat cu fostul său șef în firma Intermanagement Serv și I Mall Center.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-07-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

FIDEL CASTRO
15 Sep 2011

Mai documentati-va ziaristii lu'peste prajit..misu popescu NU ESTE NEPOTUL LUI DIACONESCU..nu are nicio legatura cu onorabilul taranist NU exista nicio legatura de rudenie intre el si dl.Diaconescu
ASANACHESCU ALEXANDRU
15 Sep 2011

La fel stiu si eu cum sustine domnul Fidel Castro.Minciuni nerusinate!
GAVRIL CALIN
15 Sep 2011

nimic despre...''MAFIA PERSONALA A LUI ADRIAN NASTASE''??????:))))))))))))))))& COMPANIA???:)))))))))))))) VREAU PUTIN,DOAR PUTIN:))))))))))SI DESPRE EI:))))))))))))(DACA SE POATE:)))))))))))))))))))NU CA AS AVEA CEVA CU DINSII DAR.....ASA PENTRU VARIETATE DE ...AGIOTANTI:)))))))))))
XIEZI
15 Sep 2011

in articol nu scrie ca era nepot ci ca a fost prezentat CA nepot. este o diferenta.

Adauga un comentariu

Random image