2019-03-23 09:43


Aifer Enan, maiorul SRI acuzat că a luat mită promiţând angajări în Serviciu şi Parlament, a fost denunţată de fratele său

 |  18:38
Aifer Enan, maiorul SRI acuzat că a luat mită promiţând angajări în Serviciu şi Parlament, a fost denunţată de fratele său

Maiorul SRI Aifer Enan, cercetat şi deferit justiţiei pentru trafic deinfluenţă de procurorii militari anticorupţie, a fost denunţat acestora defratele său, Gihan Enan, maistru militar, care dorea să ajungă la SRIBucureşti, şi căruia aceasta i-a pretins 6.500 de euro pentru intervenţii.

MaiorulAifer Enan, împreună cu concubinul acesteia, Ferdinand Perhineac, cunoscut şisub identitatea falsă de Alexandru Neacşu, au pretins şi primit de la Gihan Enan, fratele numiteiAifer Enan, suma totală de 6.500 de euro, aceştia afirmând căprin relaţiile pe care le au la nivelul conducerii Serviciului Român deInformaţii pot rezolva angajarea acestuia în cadrul instituţiei, iniţial încalitate de subofiţer, după finalizarea studiilor universitare urmând să fiepromovat în corpul ofiţerilor. Aceştia au mai pretins şi primit încă o mie deeuro de la acelaşi denunţător, afirmând că pot rezolva angajarea soţiei acestuia în cadrulParlamentului României, prin influenţarea unei persoane cucapacitate de decizie în acest sens. În primăvara anului 2009, Gihan Enan îşidesfăşura activitatea în cadrul UM 02028 Constanţa, intenţionând să setransfere cu serviciul în Bucureşti. Despre acest lucru aveau cunoştinţă şipărinţii săi, context în care în cursul lunii mai 2009 acesta a fost sunat detatăl său, care l-a invitat la Medgidia. Acesta s-a deplasat în cursulaceleiaşi zile de la Constanţa la Medgidia unde a constatat că se afla învizită la părinţi şi sora sa, Aifer Enan, cu care nu se mai întâlnise de olungă perioadă de timp. Aceasta era însoţită de un bărbat care s-a recomandatmai întâi cu numele de Hohner, iar apoi Alexandru Neacşu, identitatea reală aacestuia fiind stabilită pe timpul cercetărilor ca fiind Ferdinand Perhineac,despre care sora sa i-a spus că este concubinul său de aproximativ nouă luni şieste ofiţer SIE, astfel fiind justificate şi diferitele identităţi sub care serecomanda. Din discuţia avută de Gihan Enan cu părinţii săi a rezultat căaceştia din urmă îi relataseră surorii sale şi concubinului acesteia despreintenţia lui de a se muta în Bucureşti, iar Ferdinand Perhineac s-a oferit să-lajute, afirmând că este ofiţer SIE sub acoperire şi un prieten apropiat alconducătorilor celor două structuri de informaţii, respectiv SIE şi SRI.

Denunţătoruluii-a fost creată convingerea că poate fi ajutat să se transfere din Constanţa înBucureşti şi să lucreze în cadrul SRI. Această convingere a avut la bază uneleconvorbiri aparente pe care Perhineac le-ar fi avut în prezenţa sa cu şefii SRIşi SIE, precum şi afirmaţiile surorii sale că acesta este într-adevăr ofiţerSIE şi-l poate ajuta, se mai arată în documentul citat. Potrivitdenunţătorului, faptulcă sora sa, Aifer Enan, avea calitatea de ofiţer activ în cadrul SRI, a fost denatură să-i întărească şi mai mult convingerea că poate fi ajutat.La sfârşitul săptămânii pe care maiorul SRI, Aifer Enan, şi concubinul săuPerhineac au petrecut-o în concediu la locuinţa părinţilor acesteia dinMedgidia, a avut loc şi o a treia întâlnire cu denunţătorul. Cu această ocazie,Perhineac şi Aifer Enan i-au spus că pentru rezolvarea problemei transferuluitrebuie să dea o sumă de bani, în jur de aproximativ 3.000 de euro, afirmând căeste vorba deaproximativ cinci persoane cu funcţii de decizie, nenominalizate, care ar fitrebuit "recompensate în mod onorabil". Pentru cădenunţătorul nu avea suma de bani menţionată, a fost ajutat de tatăl săuNejmedin Enan, care a împrumutat de la diverse rude şi apropiaţi suma de patrumii de lei, reprezentând echivalentul a o mie de euro, sumă pe care i-a dat-osurorii sale şi concubinului acesteia. Spre sfârşitul lunii iunie 2009,denunţătorul Gihan Enan s-a întâlnit cu sora sa în staţiunea Mamaia, unde seafla în concediu de odihnă. Aceasta i-a spus că persoanele pe lângă care interveniseră în vedereaangajării sale nu fuseseră mulţumite cu cei trei mii de euro pe care ar fidat-o Perhineac pentru rezolvarea problemei sale şi că trebuiesă mai facă rost de încă trei mii de euro.

La 21iulie 2009, Gihan împreună cu tatăl său Nejmedin Enan s-au deplasat înBucureşti la locuinţa maiorului SRI ocazie cu care, fratele cadrului SRI i-aînmânat lui Perhineac cei trei mii de euro, bani proveniţi din vânzarea unuiapartament, reprezentând suma pretinsă de către cei doi pentru rezolvareaangajării. Tot cu acea ocazie, AiferEnan i-a spus că ar mai avea să le dea opt sute de euro din banii de carePerhineac ar fi făcut rost iniţial pentru Gihan.

PerhineacFerdinand împreună cu concubina sa, maiorul SRI, i-au mai propus denunţătoruluisă-l ajute să o angajeze şi pe soţia sa la Parlamentul României, spunându-i căacest demers îl costă o mie de euro, acuzatul afirmând că are un unchi senatorcare îi poate ajuta în acest sens. Gihan a fost de acord cu propunerea făcutăşi, după o săptămână, i-a dat surorii sale, la locuinţa părinţilor lor, 2.500de euro, din care o mie de euro reprezentau suma pretinsă pentru angajareasoţiei sale, opt sute de euro suma pretinsă ca datorie faţă de concubinulmaiorului pentru angajarea sa, iar şapte sute de euro reprezentau un împrumutpersonal solicitat de Aifer Enan. În cursul lunii septembrie 2009, în urmademersurilor personale ale denunţătorului Gihan Enan, acesta a obţinuttransferul la UM 02150 Bucureşti, unde s-a mutat în luna septembrie 2009.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-09-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...