2018-10-20 11:39


Al Dulaimi, irakianul care a adus terorişti în România, scapă ieftin. Trei ani şi jumătate de închisoare pentru că a introdus în ţară cinci membri Al-Qaida

 |  21:01
Al Dulaimi, irakianul care a adus terorişti în România, scapă ieftin. Trei ani şi jumătate de închisoare pentru că a introdus în ţară cinci membri Al-Qaida
Ionuţ Mureşan

Instanţa supremă a înjumătăţit, miercuri, pedeapsa la care a fost condamnat irakianul Mohamad Ali Asae Al Dulaimi – trimis în judecată pentru introducerea în România a 5 terorişti Al-Qaida şi 200 de alţi irakieni – acesta urmând să execute 3 ani şi 6 luni de închisoare. Printre cei 5 terorişti pe care Mohamad Al Dulaimi i-a ajutat să se stabilească în România se numără şi Omar Farid Ahmed, un emir desemnat de Al Qaida să se ocupe de străinii care veneau să lupte sub steagul Jihadului, dar care a fugit cu banii organizaţiei teroriste.

Potrivit deciziei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), pedeapsa irakianului a fost înjumătăţită după ce acesta a denunţat în cauză alte persoane, cel mai probabil după ce a primit pe fond pedeapsa maximă pentru infracţiuni prevăzute de legea privind combaterea terorismului.

“Admite apelul declarat de inculpatul Al Dulaimi Mohamad (…) numai cu privire la pedeapsa principală aplicată, pe care, prin reţinerea disp. Art. 19 din Legea nr. 682/2002, o reduce de la 7 ani închisoare, la 3 ani şi 6 luni închisoare.(…) Definitivă”, se arată în minuta deciziei ÎCCJ.

Al Dulaimi, văr cu teroriştii

Potrivit articolului de lege invocat, „persoana care (…) a comis o infracţiune gravă, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecăţii denunţă sau facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârşit astfel de infracţiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege”.

Într-un comunicat din 30 decembrie 2012, SRI arăta că l-a urmărit pe Mohamad Al Dulaimi ca urmare a suspiciunilor că prin intermediul reţelei de migraţie ilegală pe care o coordona a introdus în România peste 200 de cetăţeni irakieni. „Cinci dintre aceştia erau persoane cercetate penal în alte state pentru săvârşirea de acte de terorism în numele organizaţiei Al-Qaida din Irak, cărora respectivul le-a facilitat stabilirea în România”, arăta SRI la vremea respectivă.

Cei cinci terorişti Al-Qaida sunt Omar Farid Ahmed, Falah M. Salem, Aqeel Mohamed Dhuyab, Muntasier Kh. Aassi şi Omar Kh. Assey – ultimii patru fiind veri ai lui Al Dulaimi.

Martorii audiaţi în acest dosar au declarat că Omar Farid Ahmed fusese desemnat emir interimar al zonei Al Qaim, „fiind responsabil de luptătorii străini aduşi să lupte pentru Al-Qaida”.

Hoţul Al-Qaida

Din declaraţiile martorilor reiese că Omar Farid Ahmed era căutat de Al-Qaida pentru că fugise cu „o importantă sumă de bani” a organizaţiei teroriste, de trupele irakiene pentru o serie de atentate şi de cele americane pentru atacuri cu lansatoare de rachete.

În 2005, Omar Farid Ahmed a atacat, împreună cu alţi terorişti, un convoi destinat Poliţiei Irakiene format din 12 maşini, care veneau dinspre Iordania spre Bagdad. După ce i-au ucis pe toţi membrii convoiului, teroriştii au luat maşinile şi le-au predat emirului Al-Qaida responsabil pe zona Fallujah. Omar Farid Ahmed a fost implicat în alt atac asupra unui convoi de 3 maşini, care se presupune că era al serviciilor israeliene, toţi cei care se deplasau cu aceste vehicule fiind ucişi.

Martorii mai spun că Omar Farid Ahmed l-a răpit, torturat şi ucis pe un iordanian despre care avea bănuiala că lucra pentru americani. Unul dintre aceştia a susţinut că l-a văzut pe Omar Farid Ahmed în zona Bilal Shuhada, împreună cu alţi luptători Al-Qaida, atacând cu lansatoare de rachete trupele americane.

Motivarea deciziei de condamnare

Mohamad Al Dulaimi a recunoscut în faţa instanţei că i-a ajutat pe cei cinci să ajungă în România, însă a declarat că nu ştie nimic despre legăturile acestora cu Al-Qaida. Magistraţii au reţinut, în motivarea deciziei de condamnare din 2014 că există probe care dovedesc implicarea acestora în activităţi teroriste.

„Inculpatul (…) a facilitat intrarea în ţară a unor persoane despre care se ştia că au desfăşurat în Irak activităţi teroriste în numele AQI (n.n. – Al-Qaida Irak). Trebuie notat că datorită specificului local, rudele aparţineau aceluiaşi clan, în cazul de faţă clanul Al Karbouli care aderase la …(n.n. – Ali Rash Nasir Jiyad al-Shammari) cunoscut sub numele de luptător Abu Tiba şi Zyad Khalaf Al Karbouli deţineau ranguri înalte în cadrul organizaţiei, iar zona din care proveneau aceştia şi inculpatul era aceea a oraşului Al Qaim, unde, ca să-l cităm pe martorul (…) 75% sprijină Al-Qaida. Faptul că inculpatul nu se mai afla în Irak, când cetăţenii irakieni au săvârşit actele de terorism, în perioada 2004-2006, nu înseamnă că nu avea cunoştinţă de astfel de activităţi, având în vedere următoarele:

• Fraţii săi…, precum şi mama sa, care între timp s-au mutat în România, se aflau în Irak şi locuiau în zona în care au avut loc mai multe din evenimentele teroriste;

• Inculpatul era rudă (văr) cu majoritatea celor implicaţi în astfel de activităţi;

• Numerele de telefon despre care s-a stabilit că inculpatul le-a utilizat, în decursul timpului, în România…se află în conexiune cu persoane despre care există informaţii că fac parte din această organizaţie teroristă;

• Întâlnirea inculpatului cu mama martorului …(n.n. – Omar Farid Ahmed) anterioară venirii acestuia în România, ocazie cu care aceasta l-a rugat să îl ajute pe acesta, întrucât are probleme cu Al-Qaida, în cadrul căreia a activat, deoarece a furat o sumă importantă de bani de la această organizaţie.”


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-27

TAGURI: al dulaimi, irakian, teroristi, romania, inchisoare
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...