2018-09-24 12:46


Alerta in Turcia dupa ce un avion rus i-a incalcat spatiul aerian

 |  20:52
Alerta in Turcia dupa ce un avion rus i-a incalcat spatiul aerian

Ministerul turc de Externe a anunțat că un avion de vânătoare rus de tip Su-34 a încălcat vineri spaţiul aerian turc, în pofida unor avertismente radar. Situatia este cu atat mai grava cu cat vine în contextul unor tensiuni între cele două ţări implicate în războiul din Siria si dupa declaratia lui Vladimir Putin din decembrie 2015 cand anunta că Turcia va regreta că a doborât avionul rus din Siria.

Ambasadorul rus a fost convocat în legătură cu acest incident vineri seara târziu, precizează ministerul într-un comunicat, adăugând că această încălcare arată în mod clar că Rusia vrea ca problemele dintre cele două ţări să degenereze.

"Îndemnăm în mod clar Federaţia rusă să nu încalce spaţiul aerian turc, care este totodată spaţiu aerian NATO", subliniază ministerul.

"Subliniem încă o dată că (eventuale) consecinţe nedorite ale unui asemenea comportament iresponsabil vor aparţine în totalitate Federaţiei ruse", avertizează diplomaţia turcă.

Turcia a doborât un avion rus de război în noiembrie, într-un incident care a afectat puternic relaţiile dintre cele două ţări. Rusia a impus sancţiuni economice Turciei, care i-au afectat turismul şi exporturile.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a îndemnat sâmbătă Rusia să acţioneze "în mod responsabil" şi să respecte "deplin" spaţiul aerian al Alianţei Nord-Atlantice, imediat după ce Ankara a anunţat că un avion rus de vânătoare de tip Su-34 i-a încălcat vineri spaţiul aerian.

"Îndemn Rusia să acţioneze în mod responsabil să să respecte deplin spaţiul aerian NATO", declară Stoltenberg, citat într-un comunicat, citat de Mediafax.

"Rusia trebuie să adopte toate măsurile necesare pentru a se asigura că asemenea încălcări nu se repetă", îndeamnă secretarul general al Alianţei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-30

TAGURI: turcia, avion rus, vladimir putin, siria
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


Apa Nova

loading...