2019-05-20 01:47


Ambasada Rusiei la Bucureşti scrie despre o campanie de denigrare a Armatei Roşii, cea care "a eliberat Europa de fascism"

 |  16:25
Ambasada Rusiei la Bucureşti scrie despre o campanie de denigrare a Armatei Roşii, cea care "a eliberat Europa de fascism"

Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti scrie într-o postare pe Facebook despre o campanie de denigrare a Armatei Roşii, pe care oficialii o consideră ca fiind cea care "a eliberat Europa de fascism". Ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare, reacţionează la postare: "Aţi cam dat cu bâta în baltă!"

Conform postării de pe pagina de Facebook a Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, "pe parcursul unei lungi perioade de timp, în presa occidentală şi cea românească apar periodic diverse publicaţii menite să-i denigreze pe ostaşii Armatei Roşii care au eliberat de fascism ţările Europei de Est şi Europei Centrale".

"În cadrul acestei perpetue campanii de propagandă, ostilii critici anti-sovietici şi anti-ruşi încearcă însistent să-i convingă pe oameni că Armata Roşie era o adunătură de tâlhari şi violatori care nu ştiau de nicio milă faţă de populaţia civilă. Astăzi asistăm la o revitalizare a acestei campanii. Iniţial, miturile de acest gen au apărut datorită eforturilor ministrului nazist al propagandei, J. Goebbels, iar ulterior, în timpul Războiului Rece, au fost multiplicate şi replicate de foştii aliaţi ai URSS. În timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei s-a ajuns chiar la situaţia când, în etapa finală, propagandă s-a dovedit să fie atât de intensă încât, în cea mai mare parte, germanii au crezut în poveştile despre cruzimea ruşilor. Drept rezultat, când trupele sovietice au ajuns îndeaproape de Berlin, oraş a fost măturat de un val de sinucideri în masă. Potrivit unor date, numai în ultimele două luni ale războiului cifra de sinucideri acolo a ajuns la 30-40 de mii", susţin diplomaţii ruşi.

"Totuşi, toţi aceşti "experţi" în materie de atrocităţi ale soldaţilor sovietici, care preferă să-i numească, pur şi simplu, ruşi, uită, de altfel, să menţioneze că asemenea acţiuni împotriva populaţiei civile (viol şi jaf) au fost interzise în Armata Roşie la cel mai înalt nivel şi erau pedepsite prin executare", se mai arată în postare, cre invocă "ordinului comandantului suprem I.V. Stalin "Cu privire la inadmisibilitatea atitudinii dure faţă de populaţie".

"Ofiţerii şi ostaşi ai Armatei Roşii! Ne îndreptăm spre ţara inamicului. Fiecare trebuie să-şi păstreze stăpânirea de sine, fiecare trebuie să fie curajos... Populaţia rămasă în zonele cucerite, indiferent dacă este vorba de germani, cehi sau polonezi, nu trebuie să fie supusă abuzului. Vinovaţii vor fi pedepsiţi în conformitate cu legea marţială. În teritoriul cucerit, relaţiile sexuale cu sexul feminin nu sunt permise. Cei vinovaţi de violenţă şi de viol vor fi împuşcaţi" , este textul ordinului citat.

"O pedeapsă atât de severă, care în caz de necesitate era executată de instanţele curţilor marţiale, oferă fiecărei persoane rezonabile un motiv pentru a reflecta asupra veridicităţii tuturor presupuselor atrocităţi în masă care sunt adesea atribuite soldaţilor sovietici de către experţii occidentali. România nu face excepţie în acest caz. Mitul creat de cei cu atitudinea antirusă, cu acel "Davai ceas, davai palton" (tradus din "Dă ceasul, dă haina"), conform căruia trupele sovietice au jefuit masiv populaţia românească în 1944, are prea puţin de a face cu realitatea", argumentează ambasada, adugând că, "dacă reducem totul la o logică primitivă, nici atunci un ceas de mână sau o haină nu merită ca cineva de dragul lor să-şi riste viaţa".

"Prin urmare, noi îndemnăm încă o dată, ca oamenii să analizeze informaţiile care apar în mass-media şi să le compare cu faptele istorice verificate. În mod firesc, apare întrebarea: cine beneficiază de pe urmele uleiului veninos al minciunii pus pe focul rusofobiei, infiltrat în conştiinţa publică a poporului român, după mulţi ani de la încheierea ostilităţilor în Europa? Oare acest lucru se datorează apropierii aniversării celor 75 de ani de la eliberarea României de către Armata Roşie?", se încheie postarea Ambasadei ruse.

Comentariile care o însoţesc sunt foarte dure, de la rememorarea relatărilor celor care au trăit acea perioadă, până la trimiteri la faptele istorice şi chiar insulte.

Printre reacţii se numără şi cea a ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare.

"Mda...aţi cam dat cu bâta în baltă, cum se zece la români, stimaţi colegi de la Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti. Nu ştiu cum faceţi, dar periodic reuşiţi să-i iritaţi pe Români, făcând trimitere la istoria comună recentă, complicată. Cum puteţi încerca să ştergeţi din memoria acestui popor evidenţele, fie ele petrecute în urma cu 75 de ani??? Ca diplomaţi la Bucureşti ar trebui să cunoaşteţi că mulţi români păstrează amintiri vii de la bunici despre comportamentul soldatului sovietic pe teritoriul României, care nu are nimic de-a face cu "eliberarea"...Este regretabilă postarea, mai bine vă abţineaţi...Lăsaţi-o baltă!", scrie pe Facebook Vasile Soare, distribuind postarea Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-12-30

TAGURI: ambasada rusiei, bucuresti, campanie, denigrare, aramata rosie,
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


NEGRO
31 Dec 2018

Atrocitatile perpetrate de Armata Rosie in timpul celui de-al doilea razboi mondial sunt cunoscute si inconmensurabile atat pentru romani cat si pentru tarile pe unde aceasta a trecut. Consecintele actului grabit de comunisti si Rege de a 23 august 1944 au fost dezastruoase pentru Romania. Dupa aceasta data sovieticii au luat prizonieri si inchis in lagarele de exterminare fizica si psihica 174 000 de ostasi romani, iar dupa ocuparea Tarii timp de 15 ani au sustras bunuri de peste 3 miliarde de dolari, desi conventia de armistitiu obligase Romania la plata a 300 de milioane. Nu mai vorbesc de distrugerea elitelor romanesti dupa barbarele metode NKVD-iste intre 1945-1964, nici de utopia comunista ce ne-a ingenunchat definitiv pana in 1989. Domnule ambasador al Marelui Imperiu, cred ca ati auzit de aceste lucruri. Daca nu, va cerem sa va documentati inainte de a-i invinui pe cei ce se fac auziti si nu vor tacea, privind atrocitatile regimului sovietic care a comandat Armata Rosie. Pentru Romania si estul Europei armata sovietica ”eliberatoare” a fost armata dezordonata, sangvinara care a aplicat pe teren politica de strivire a vietii, demnitatii si personalitatii umane si de taiere brutala a cursului firesc de edificare a societatilor libere si democrate de dupa dezastrele acestor cuceriri. Inainte de a pronunta cuvintele de propaganda pe care e exhibati cu atata nerusinare priviti-va in oglinda. Sunteti asemenea celor care au ucis, au violat, au furat si s-au impodobit cu ceasurile de masa ale cetatenilor liberi chiar daca pana la urma s-au dovedit a fi eficientele slugi ale regimului teroarei si al crimeor fara de sfarsit ale ultimei jumatati ale secolului XX. Daca cel putin taceati...
ANONIM
31 Dec 2018

Rusii au o memorie foarte selectiva, tin minte doar ce le convine . Insa in Romania si in celelalte tari ocupate mai traiesc oameni care au avut de suferif de pe urma brutalitatii ostasilor sovietici. Parintii mei. copii pe atunci, mi-au povestit cat de corecr s-au comportat soldatii germani care in retragere le-au dat ciocolata si apoi au venit rusii si au omorat toate gainile din curte si au baut tot vinul.
Random imageUltimele stiri


STARBAG