2017-01-23 02:38


Ambasadorul SUA: Comunitatea internaţională doreşte să vadă că determinarea de a continua reformele vine din interiorul României şi nu este impusă din afară

 |  13:29
Ambasadorul SUA: Comunitatea internaţională doreşte să vadă că determinarea de a continua reformele vine din interiorul României şi nu este impusă din afară

Amabsadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, joi, că estefoarte impresionat de eforturile de reformare a statului făcute în special înultimul an, precizând că este vorba despre măsuri dificile, dar care nu suntsuficiente.

"Suntfoarte impresionat de eforturile de reformare a statului făcute din anul 2000şi până acum, în special în ultimul an, care s-au făcut plătind un semnificativpreţ politic, însă reforma legislaţiei,salarizării şi a pensiilor, a Codului Muncii şi a legislaţiei anticorupţie,recrutarea unor poliţişti şi procurori bine pregătiţi şi începerea reformăriisistemului judiciar nu sunt de ajuns", a spus Mark Gintenstein,prezent la deschiderea şedinţei de tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşti.

Ambasadorul a spus cătoate aceste măsuri au fost dificile, dar că este bine că au fost luate şi căromânii trebuie să fie mândri de aceste realizări.

"Dar ele nu suntsuficiente. Nu este de ajuns sărealizaţi aceste reforme pentru a mulţumi vreun birocrat de la Bruxelles că aţirespectat condiţiile impuse de Mecanismul de Cooperare şi Verificare sau artrebui să fiţi acceptaţi în Schengen. Este mult mai important şidurabil să le oferiţi românilor obişnuiţi putere pentru a asigura transparenţă,previzibilitate şi pentru a elimina corupţia. De fapt, poate că oferindu-leputere românilor obişnuiţi şi asigurându-le un viitor mai luminos aţi putea îndeplinimai uşor condiţiile impuse de MCV şi aţi putea intra în Schengen", a spusGitenstein.

Ambasadorul a adăugatcă, de fapt, ceea ce comunitatea internaţională doreşte să vadă este faptul căhotărârea de reformare vine din interiorul României, şi nu din afara ţării. "Maipresus de orice lege sau reformă, comunitatea internaţională doreşte să vadă cădeterminarea de a continua reformele vine din interiorul României şi nu esteimpusă din afară", a spus diplomatul.

El a adăugat că nu sepoate gândi la o modalitate mai bună de a demonstra acest lucru, decât prinprivatizarea sectorului energetic, prin folosirea "celor mai înaltestandarde de guvernanţă corporatistă".

"Prin stimulareapieţei de capital şi prin direcţionarea unui mai mari părţi a bogăţiei şi aputerii către investitorii individuali, le veţi da acestora puterea de a opriabuzurile", a mai spus ambasadorul.

Mark Gintenstein aapreciat că "investitorii individuali, românii obişnuiţi sau reprezentanţiilor, făcând parte din consiliile de administraţie, şi judecaţi după câtăvaloare aduc României şi nu după voturile politice pe care le aduc vor puteaface mai mult pentru a pune capăt acestor abuzuri decât cei mai buniprocurori".

Ambasadorul a mai ţinut să precizeze că nu face aceste sugestii cu un aerde superioritate, precizând că cetăţenii au trecut prin toate aceste fenomeneîn Statele Unite. "Nouă ne-a luat peste 100 de ani. Să înţelegem cătrebuie să facem lucrurile pe care le sugerez aici. (...) Încă există lăcomieşi în Americaşi facem eforturi să rezolvăm problemele pe care le produce", a declaratGitenstein.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639241-01-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image