2017-01-21 21:47

EVENIMENT


Americani care au sprijinit talibanii afgani, reţinuţi la Bucureşti

 |  20:00
Americani care au sprijinit talibanii afgani, reţinuţi la Bucureşti
Şaptepersoane, inclusiv doi americani arestaţi în România, au fost puse sub acuzarepentru că ar fi conspirat să vândă rachete sol-aer şi cocaină militanţilortalibani din Afganistan, a anunţat, ieri, Departamentul american de Justiţie,citat de CNN. Cercetările au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie dincadrul DCCO - Serviciul Antidrog şi cu suportul tehnic al Direcţiei OperaţiuniSpeciale.

„Ameliminat o reţea infracţională globală, împiedicând-o să mute cantităţi enormede cocaină, să spele milioane (de dolari - n. red.)din droguri şi săvândă arme talibanilor pentru a submina legea şi a ucide americani", adeclarat administratorul Agenţiei americane antidrog (DEA), Michele Leonhart."Africa de Vest este un loc unde drogurile şi terorismul seintersectează", a adăugat el. Cei şapte ar fi conspirat să furnizeze armeşi droguri unor agenţi sub acoperire, care s-au prezentat drept talibani. Ei aufost arestaţi în 10, respectiv, 12 februarie, de autorităţile americane care aucooperat cu forţele de ordine din România şi Liberia, se arată în comunicat.Bărbaţii "ar fi fost de acord să primească şi să depoziteze transporturide mai multe tone de heroină din partea talibanilor" şi "să le vândătalibanilortransporturi de mai multe kilograme de cocaină". În plus,cei doi americani - Alwar Pouryan şi Oded Orbach - ar fi vrut să le vândămilitanţilor rachete, a adăugat Departamentul de Stat. Americanii au fostarestaţi în România şi urmează să fie extrădaţi. Ceilalţi cinci acuzaţi au fostreţinuţi la Monrovia (Liberia) şi se află deja în custodia SUA. "Acestpresupus efort de înarmare şi îmbogăţire a talibanilor este cel mai recentexemplu al pericolelor unei lumi interconectate, în care teroriştii şitraficanţii de droguri pot interacţiona pentru a le face răuamericanilor", a declarat procurorul general al Districtului de Sud al NewYorkului, Preet Bharara. Cei şapte sunt acuzaţi de conspiraţie pentru a oferisusţinere materială şi resurse teroriştilor şi conspiraţie pentru implicarea înnarco-terorism

Furnizarede rachete sol-aer

Doidintre cei şapte americani acuzaţi în SUA de narco-terorism au avut o întâlnirela Bucureşti pentru punerea la punct a activităţii de furnizare de rachetesol-aer, rachete antitanc, puşti cu lunetă sau carabine automate, ce urmau săajungă la mişcarea insurgentă din Afganistan. La întâlnireade laBucureşti, cei doi americani, Alwar Pouryan şi Oded Orbach, au stabilit catalibanii din Afganistan să mai primeascăaruncătoare de grenade,echipamente de vizionare pe timp de noapte sau puşti AK-47 şi M16. Cei doicetăţeni americani au fost reţinuţila 10 februarie, în Bucureşti, în cooperarecuautorităţilejudiciare americane, respectiv procurorul Districtuluide Sud al Statului New York şiDrug Enforcement Administration (DEA). Ceilalţicincimembri ai grupării, Maroun Saade, Walid Nasr, Francis SourouAhissou, Corneille Dato şi Martin Raouf Bouraima, au fost arestaţi în Monrovia,Liberia,la 10 şi 12 februarie 2011. Pe numelecelor şapteamericanifuseseră emise mandate de arestare de către instanţa din NewYork.

Înfapt, aceştia sunt acuzaţi de autorităţile judiciare americane pentrusăvârşirea infracţiunilor de participarela o conspiraţie în vedereaacordării de suport material unor organizaţii teroriste şi transfer de sistemede rachete (sol-aer) pentru distrugere de aeronave. Ei sunt suspectaţicăau intenţionat traficarea unor cantităţi însemnate de droguri (cocaină şiheroină), provenind din Africa de Vest, precum şi arme letale, în scopulsprijinirii unor organizaţii teroriste din Liban şi Afganistan.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-05-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

CHOMBE
16 Feb 2011

"RETEAUA BASESCU" din ce categorie face parte?

Adauga un comentariu

Random image