2018-12-17 11:55


Ample percheziţii în Braşov la o grupare specializată în vânzarea de etnobotanice

 |  08:59
Ample percheziţii în Braşov la o grupare specializată în vânzarea de etnobotanice

DIICOT a informat marţi, într-un comunicat de presă, că procurori și ofițeri de poliție judiciară au desfăşurat, marți dimineața, mai multe percheziții domiciliare în judeţul Brașov, pentru destructurarea unei grupări specializate în vânzarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive (etnobotanice) și trafic de droguri.

Un număr de 25 de persoane vor fi duse la sediul DIICOT — Serviciul Teritorial Brașov pentru audieri.

Potrivit sursei citate, „în perioada noiembrie 2015 — ianuarie 2016, pe raza municipiului Brașov a fost constituit un grup infracțional organizat în scopul comercializării de droguri și substanțe cu efecte psihoactive”.

Procurorii susţin că, în vederea distribuirii eficiente a substanțelor cu efecte psihoactive, liderii grupului s-au implicat în recrutarea persoanelor dispuse să le comercializeze, în special din rândul consumatorilor. S-a reuşit astfel crearea unei reţele având ramificații pe raza municipiilor Brașov și Codlea.

„Substanțele psihoactive erau achiziționate prin intermediul unor site-uri din Marea Britanie, destinate experimentelor chimice, produsele fiind comercializate cu specificații clare de interdicție pentru consumul uman. Destinația produselor achiziționate din Marea Britanie era schimbată de membrii grupului, astfel că în procesul de fabricare al "etnobotanicelor" se utilizau atât produsul de bază, cât și toluen, acetonă sau sodă caustică. Produsul finit obținut probabil prin fierbere se folosea pentru a stropi fragmente vegetale neutre (plante), iar ulterior era comercializat spre consum cu toate că acesta prezenta un grad ridicat de risc pentru sănătate. În urma consumului acestor canabinoizi sintetici, au fost înregistrate numeroase cazuri de persoane internate în unități spitalicești, în special minori/ adolescenți”, precizează DIICOT.

Potrivit procurorilor, produsul de bază al acestor etnobotanice este un compus chimic nou, cunoscut sub denumirea de "Chimnaca", fiind raportat în anul 2015 la nivel european de către autoritățile germane ca produs psihoactiv nou. P

„Legislația în domeniul combaterii traficului de etnobotanice, datorită pedepselor foarte mici (de la 6 luni la 3 ani sau amendă), nu permite folosirea tehnicilor de investigare speciale cum ar fi infiltrarea polițiștilor sau livrări supravegheate și nici nu permite arestarea preventivă a traficanților, doar în cazurile în care aceștia sunt organizați în grupuri, iar probarea existenței grupărilor se realizează doar prin mijloace speciale de investigație. Tocmai datorită pedepselor mici, a riscului scăzut de arestare și a prețului mult mai mic decât al drogurilor, traficul acestor substanțe a cunoscut o explozie în rândul persoanelor tinere care preferă să le cumpere pentru consum”, explică DIICOT. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-26

TAGURI: ample, perchezitie, brasov, grupare, specializat, vanzare, etnobotanice
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...